Sve je izglednije isticanje obitelji Varga iz Čakovečkih mlinova

S jedne strane neslaganja obitelji s mirovinskim fondovima koji su dioničari tvrtke, kao i druge strane sve glasnije nagađanja o prelasku tvrtke u ruke potencijalnih preuzimača snažno sugeriraju da bi se uskoro moglo dogoditi preslagivanje u vlasničkoj strukturi i odlazak obitelji Varga.

Stabilno i sigurno poslovanje Grupe Čakovečki mlinovi, kojoj se prodaja zadnjih godina raste, sigurno može zadovoljiti njezine dioničare. Pa ipak, mediji prošlog tjedna pisali su o mogućoj prodaji dionica bračnog para Varga – Ružice i Stjepana, koji imaju 13,11 posto, odnosno 13,42 posto dionica. Ukupno dakle 26,53 posto. Zašto izlaze iz vlasničke strukture teško je reći, ali u pozadini svega čini se da je razlog isti mandat članova Nadzornog odbora, koji je kontrolirao, kaže jedan Čakovčanin, obitelj Varga.

Naime, istog dana – 24. travnja, kada je održana sjednica Nadzornog odbora društva, istekao je mandat čak šestorici od sedam članova: Stjepanu Vargi (predsjednik), Marku Oreškoviću (zamjenik predsjednika), Mariji Drvoderić, Katarini Vargi, Vladimiru Buliću i Damiru Metelku. . Ujedno je NO usvojen prijedlog da se na sljedećoj sjednici Glavne skupštine društva izaberu četiri kandidata za članove Nadzornog odbora: Marija Drvoderić, Katarina Varga, Vladimir Bulić i Stjepan Varga.

U najmanju ruku to znači da obitelj Varga nije imala namjeru tek tako izaći iz vlasničke struktureno tada su mediji objavili da su u tijeku razgovora s Pekarnom Klarom Zagreb o preuzimanju njezina vlasničkog udjela, koja bi u tom slučaju, realizirala li se transakcija, imala 26,53 posto dionica te bi morala dostaviti obvezujuću ponudu preostalim dioničarima.

Nesporazum s mirovincima

Ipak, do toga treba proći još vremena. Kako nam je neslužbeno rekao jedan od suvlasnika, čini se da prijedlog o obnovi mandata dosadašnjim članovima Nadzornog odbora neće proći jer se tome protive mirovinski fondovi, koji zajedno imaju 37,93 posto vlasničkog udjela. Pribroji li se tome i skrbnički račun Zabe s 3,2 posto, na što nam ukazuje sugovornik, onda taj vlasnički udio iznosi 41,13 posto. Naime, AZ obvezni mirovinski fond najveći je dioničar tvrtke s 18,2 posto, AZ Profit ima 2,9 posto, a PBZ-CO fond (kategorije A i B) ima 16,83 posto. Do zaključenja broja nismo dobili odgovore spomenutih mirovinskih fondova, ali ako je vjerovati našem sugovorniku iz vlasničke strukture, mirovinci će isti mandat iskoristiti za postavljanje svojih ljudi u Nadzornom odboru.

Dosadašnji članovi Nadzornog odbora, kojima ističe mandat, smatraju se ljudima lojalnim Vargima (uključujući i sedam članica Lidiju Posavec, koja je 2020. imenovana prije radnika i jedina je ostala u tom tijelu). U novoj konstelaciji snaga, kako kaže naš sugovornik, bračni par Varga mogao bi imenovati samo dva člana Nadzornog odbora, što bi, ako ih doista podupire Posavec, bilo ukupno tri od sedam članova, što je nedovoljan broj za donošenje odluka koje Vargas smatra dobrim za tvrtku. Iako se upravljanju tvrtkom nema što zamjeriti, barem što nas se izvana tiče, kao i Liderov analitičar Nikola Nikšić ne nalazi zamjerke, nesporazumi s mirovinskim fondovima bili su najvjerojatniji okidač da se bračni par Varga odluči na takav potez.

Pritom nije loše podsjetiti da je i prije dvije i pol godine bio nesporazum između obitelji Varga i dioničara kada je s čelne pozicije čakovečke trgovačke tvrtke MESS smijenjen Branko Grašić, a poslije je ta tvrtka ugašena (2021.) i pripojena Trgovini Krk. No to ne mora biti povezano s mogućim nesporazumima s mirovincima. Predsjednik Uprave Čakovečkih mlinova Nino Vargasin Stjepana i Ružice, i član Uprave Marijan Sršen nisu htjeli odgovoriti na naš upit s obzirom na to da smo na Liderovom webu ‘već objavili članak na temelju nagađanja’. Inače, o tome su pisali i drugi, pa zašto ne bi i Lider?!

Također smo neuspješno kontaktirali i Nezavisni sindikat Čakovečkih mlinova, na čijem je čelu već spomenuta članica Nadzornog odbora Posavec, a da se nešto ipak događa neizravno nam je potvrđeno iz Zagrebačkih pekarni Klara, iz čije nam je Uprave poručeno da u ovom trenutku nisu ‘u mogućnosti. komentirati navedeno’.

Dakle, niti je potvrđeno niti demantirano. Zasad šute i vlasnici Klare – sisačka tvrtka Mlin i pekare s 41,3 posto dionica, kao i Dragica Plodinec s 24,5 posto njima je povezana obiteljska tvrtka Plodinec iz Starog Čiča pokraj Velike Gorice s 20,3 posto dionica, što znači da se iza brda ipak nešto valja pa se ne može govoriti samo o nagađanjima.

Oslonac na domaćem tržištu

Čakovečki mlinovi matična su kompanija Grupe, koju čine još Trgovina Krk iz Malinske, virovitički Trgocentar i opatijska pekarska tvrtka Radnik. Matična kompanija na godinu proizvodi 50 tisuća tona pšenice i deset tisuća tona kukuruza u brašno koje se distribuira trima kanalima – maloprodaji, pekarskoj i konditorskoj industriji, a dio odlazi i na stočnu hranu. U pekarama Čakovečkih mlinova u Čakovcu i Oroslavju, zajedno s pekarama Radnik Opatiji, Lovranu i Malinskoj proizvede se više od deset tisuća tona kruha, peciva, kolača i brzo zamrznutih tijesta na godinu. Kompanija ima dva mlina – u Čakovcu i Donjem Kraljevcu, godišnje kapaciteta 80 tisuća tona. Preuzme li Klara udjele čakovečke tvrtke, trebala bi potvrditi treću poziciju u domaćoj pekarskoj industriji iza Mlinara i Pan-peka, s obzirom na to da je sama tvrtka kao matica Grupe ostvarila 31,8

Više o temiIzvor: Leadermedia.hr