Odmori u Hrvatskoj mogli bi postati još skuplji: Planira se uvođenje nove takse

Brojni Hrvati već dugo si ne mogu priuštiti odmor na našem moru, a oni će uskoro biti još skuplji. Uz boravišnu pristojbu, morat će se plaćati i ekološka taksa.

GalerijaEkološka taksa za turiste - 1 Ekološka taksa za turiste - 2 Ekološka taksa za turiste - 3 +1Ekološka taksa za turiste - 4


Iza svake lijepe turističke slike stoji ona druga slika: velik broj gostiju u turističkoj destinaciji ostavlja i velik ekološki otisak na kopno, more, vodu. Osim toga, u gradovima poput Dubrovnika jedan od problema je i velik broj kruzera koji su odavno prepoznati kao zagađivači.

Zbog toga Ministarstvo turizma, kako je izvijestila reporterka Dnevnika Nove TV Paula Klaić Saulačić, planira uvesti ekološku taksu za turiste.

O ekološkoj pristojbi – hoće li je uopće naplaćivati ​​u kojem iznosu – odlučivat će jedinice lokalne samouprave, gradovi i općine. Jedino što je bitno je da se taj novac vraća upravo za ekologiju.

Iz Općine Plitvička jezera, koja u nacionalnom parku iz godine u godinu niže rekorde, kažu da podržavaju ovaj plan. U Splitu su, kažu, svjesni pritiska na okoliš i infrastrukturu, zbog čega bi porez imao smisla.

“Svaki namet dodatno, pa i turizam, treba biti pažljiv i tako ćemo i razmotriti taj prijedlog”, rekao je gradonačelnik Ivica Puljak.

Dubrovnik načelno podržava ideju i tvrtkama se već naplaćuje porez za kruzere.

“Kada prijedlog zakona bude dostupan, treba provjeriti sve mogućnosti i odlučiti hoće li se ta ekološka taksa naplaćivati”, rekla je Jelka Tepšić, zamjenica gradonačelnika Dubrovnika.

Iznosi koji se spominju bili bi od jedan do tri eura na dan po osobi, a taksu bi plaćali i jednodnevni posjetitelji. Novac bi se trošio na, primjerice, ozelenjavanje površina, na zelenu energiju, učinkovitije gospodarenje otpadom.

Turizam donosi prihode, ali i povećanu potrošnju energije, vode, komunalne probleme, a izgradnjom turističkog smještaja nepovratno se gubi prostor. Čaša se puni, a negdje davno se prelila. Ekološki porez je možda dobar, ali naravno neće riješiti te probleme.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 satia više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o temiIzvor: Dnevnik.hr