Treba li pratiti jagode sodom bikarbonom? Stručnjakinja otkriva je li riječ samo o pomodnom trendu

Prije konzumacije operite ih sodom bikarbonom. Tako – manje više – svaki prodavač na tržnicama savjetuje kupce jagoda. Reporterka Dnevnika Nove TV Sara Duvnjak doznaje kako je voće i povrće tretirano prije berbe i prodaje, a Domagoj Mikić razgovara s Dubravkom Marijom Kreković o kontroli HZJZ-a voća i povrća.

GalerijaDubravka Marija Kreković Jagode - 1 Jagode - 2 +1Jagode - 3


Na zagrebačkom Dolcu jagode su bile – najtraženija roba! “Koji put u supermarketu, ali nisu dobre, na placu su najbolje”, kazala je Život.

Osim vodom, neke jagode peru i sodom bikarbonom zbog straha od ostataka pesticida.

“Ne znam kako bi to izgledalo da su se jagode u sodi bikarboni, znate kako ona grize”, rekla je Vida, a Ivica dodao da pomaže ako se jagode prskaju, a njegove nisu pa ih ne treba ni prati vodom.

“Gospodin tvrdi da domaće prave jagode ne treba prati niti sa sodom bikarbonom, niti sa soli niti običnom vodom. “Preživjet ćemo valjda”, i jesu, kazala je reporterka Dnevnika Nove TV Sara Duvnjak. Stručnjaci tvrde da jagode već dugi niz godina nemaju značajno pojačan rizik.

“Prema broju analiziranih uzoraka stvarno nije bilo većih problema. Utvrđeno je da je 2021. i 2022. godine bio po jedan nesukladni uzorak, utvrđen da su rezidue veće od dopuštenih, ali je procjena rizika također utvrđena da ti proizvodi ne predstavljaju rizik za zdravlje potrošača” , rekla je Iva Pavlinić Prokurica iz Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu.

No što u slučaju da se i pojede pretretirana voćka?

“Tu vrlo rijetko možemo očekivati ​​da će doći do akutnog trovanja, do pojave nekih simptoma trovanja. Često govorimo o nekim kumulirajućim učincima do kojih bi eventualno moglo doći u slučaju dugotrajnog preuzimanja”, objasnio je Aleksandar Mešić s odsjeka za fitomedicinu Agronomskog fakulteta.

Mešić dodaje da problemi nastaju kada proizvođači ne poštuju propise: „Znači da koriste ili prekomjernu dozu ili ne poštuju karencu, odnosno period koji mora proći nakon zadnjeg tretmana do berbe.”

Pavlinić Prokurica kazala je da bi proizvodi na tržnicama uglavnom trebali biti registrirani i time oni podliježu zakonodavstvu: “Znači proći edukaciju o korištenju pesticidada su dužni kupovati pesticide u skladu s onim čime se tretiraju.”

I to u skladu sa svim odobrenim i dopuštenim na području Europske unije.

Kontrola voća i povrća

Hrvatski zavod za javno zdravstvo gotovo svakodnevno kontrolira voće i povrće. U laboratoriju se rade brojne analize zdravstvene ispravnosti hrane. Analitičari Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo uzrokuju hranu koju svakodnevno konzumiramo.

Što se nalazi u hrani i što pronalaze stručnjaci, objasnila je gošća reportera Dnevnika Nove TV Domagoja Mikića, Dubravka Marija Kreković s Odjela za zdravstvenu ispravnost hrane.

Kreković je komentirao pranje jagoda u sodi bikarboni: “Nema nikakvog smisla. “Znanstvena istraživanja nisu pokazala ništa što bi smanjilo količinu pesticida u jagodama”, rekla je dodavši kako je u ovom slučaju riječ o pomoćnoj reakciji.

U usporedbi domaćih i uvoznih jagoda, kazala je da za sada nisu imali nesukladnih proizvoda u količini pesticida i neispravnosti, ali je naglasila: “Ono što je za očekivati, kada dobijemo uvozni proizvod na analizu, je da on može biti pod jačim opterećenjem pesticida budući da se mora tretirati s nekim konzervansom – budući da mora doći iz druge zemlje.”

Što se tiče hrvatskih proizvoda, oni su ujutro ubrani, a popodne kod potrošača pa to nije slučaj kod domaće proizvodnje.

Na pitanje novinara Domagoja Mikića koja je procedura ako hrana nije zdravstveno ispravna, Kreković odgovara: “Imamo dva slučaja. Jedan je kada fizička osoba ili subjekt u poslovanju s hranom donese uzorak – obavijestili smo ga da je uzorak neispravan. – Sukladan, a ta osoba prema pravilima mora proizvod maknuti s tržišta.”

Drugi je slučaj kada je uzorak dobiven od inspekcije: “U slučaju da je uzorak nesukladan, Državni inspektorat dalje nastavlja proceduru što znači opozicija proizvoda s tržišta i prekršajne sankcije prema onome tko je stavio proizvod na tržište.”

Kreković savjetuje građanima da se od pesticida i teških metala na voću i povrću mogu zaštititi tako da prvo provjere je li sam proizvod zdravstveno ispravan, neoštećen i pravilno deklariran, a potom ga moraju oprati i očistiti kod kuće.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 satia više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o temiIzvor: Dnevnik.hr