FOTO/VIDEO Ima samo tri mjeseca, a čekaju ga važni zadaci: Nakon ogromne tragedije ujedinio je dvije zemlje

Ime mu je Arkadas, što na turskom znači prijatelj. Ima samo tri mjeseca, au Meksiko je stigao iz Turske. Kad odraste, bit će pas tragač. Baš kao Proteo, potražni pas iz Meksika koji je poginuo u Turskoj na zadatku.

GalerijaArkadas - 9 Arkadas - 8 Arkadas - 7 +6Arkadas - 6


Crno bež, čupavih ušiju, ogromnih šapa i milog veselog pogleda osvojio je sve u isti mah. Jedva su ga dočekali, silno su mu se veselili. Tri su mu mjeseca tek, a čekaju ga velike zadaće. Naslijediti prethodnika neće biti lak posao.

Prijatelj, Prijatelj. Ime je to koje nosi tromjesečno štene pristiglo ovih dana u Meksiko iz Turske. Maleni njemački ovčar pridružio se slavnoj meksičkoj jedinici za pse, specijaliziranoj za pomoć u lociranju preživjelih u zemlji sklonih potresa i drugim prirodnim katastrofama.

🇹🇷🇲🇽 | 🐾🐶 “Arkadas”, što znači “prijatelj”, bit će ime turskog psića doniranog Meksiku kao znak solidarnosti i empatije za smrt “Proteusa”, tijekom potrage i spašavanja uslijed potresa u Turskoj. pic.twitter.com/EHcEU4Ipe0

– Svjetsko upozorenje (@ AlertaMundial2) 4. svibnja 2023

Prijatelj je stigao, u čast Proteu

Arkadas, što na turskom znači prijatelj, novi je pas tragač kojeg je Turska donirala Meksiku nakon smrti Protea, meksičkog psa spasioca koji je pomogao u potrazi za preživjelima nakon snažnog potresa koji je prije nekoliko mjeseci pogodio Tursku i Siriju.

Proteo je stradao tražeći preživjele pod ruševinama, a spasio je više od 10 ljudi. Nisu ga uspjeli spasiti unatoč svim naporima.

”Duboko žalimo zbog gubitka našeg velikog suputnika, psa Protea. Ispunio si svoju misiju kao član meksičkog izaslanstva u potrazi i spašavanju naše braće u Turskoj. Hvala ti na tvojem herojskom radu”, poručili su tada opraštajući se od svog vjernog člana iz meksičkog Ministarstva obrane, a Meksiko je odao počast Proteu, također njemačkom ovčaru, na vojnom pogrebu.

”Da ću sve od sebe da budem odličan pas!”

Arkadasa će trenirati isti trener koji se brinuo za Protea, a svečano je dočekan na svečanoj ceremoniji u vojnoj bazi u Mexico Cityju, gdje su mu se pridružili novi psići i ljudski kolege, piše CNN.

Arkadas, noseći postavljenu zelenu ormu s malom meksičkom zastavom, uzbuđeno je zalajao kad se iz zvučnika zaorila meksička himna.

“Hvala mojim prijateljima iz Meksika koji su me primili s velikom ljubavlju, obećavam da ću dati sve od sebe da budem odličan pas za potragu i spašavanje”, tvitalo je u njegovo ime meksičko Ministarstvo odbrane.

Veliko srce za velike heroje

Ime je psić dobio online glasanjem, naime, Ministarstvo obrane, koje obučava pse tragače, zatražilo je od ggrađana da glasaju za jedno od tri imena: Proteo II, Arkadas što na turskom znači prijatelj ili Jardim što na turskom znači pomoć.

Potražni psi iz cijelog svijeta, uključujući i Hrvatsku, odradili su ogroman posao u razornim potresima koji su pogodili Tursku i Siriju spasivši tisuće preživjelih ispod ruševine.

Turska zračna kompanija Turkish Airlines dopustila je psima tragačima da putuju u poslovnu klasu aviona, a ne u teretnom dijelu, prilikom povratka u matične zemlje, u znak zahvale i časti.

Ovo je jednostavno prekrasno. Poštovanje @TurkishAirlines https://t.co/XB4GqZM97R

— Ree (@RF__2019) 23. travnja 2023

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o temiIzvor: Dnevnik.hr