Šef Wagnera ima novu poruku nakon vapaja oko streljiva. Potencijalno opasna situacija oko elektrane Zaporižje: “Moramo djelovati sada”

Vođa ruske plaćene skupine Wagner Jevgenij Prigožin rekao je da će se njegove privatne snage nastaviti boriti u ime Moskve čak i nakon što se povuku iz istočnog ukrajinskog grada Bahmuta. Čelnik UN-ove nadzorne agencije za nuklearnu energiju upozorio je u subotu da je situacija oko nuklearne elektrane Zaporižje, koja je pod ruskom kontrolom, postala “sve nepredvidljivija i potencijalno opasna” i pozvao na poduzimanje mjera za njezin siguran rad.


“Wagnerovi lovci bit će sačuvani za sljedeće operacije u interesu Rusije”, citirao je vođa ruske plaćene skupine Wagner. Jevgenija Prigožina u nedjelju ruski državni mediji.

U velikom razlazu s Kremljom Prigožin je u ljutitom videu u petak najavio da će povući svoje borce iz Bahmuta zbog nedostatka streljiva.

Često opisane kao privatna vojska predsjednika Vladimira Putina, Wagnerove snage koriste se u ruskim vojnim operacijama u više zemalja.

Wagnerove položaje u Bahmutu navodno će od sljedeće srijede preuzeti borci čečenskog moćnika Ramzana Kadirova. Bahmut je već mjesecima meta zajedničkih napada ruske vojske i Wagnerovih snaga.

Grad je prije rata imao 70.000 stanovnika, a sada je razoren nakon mjeseci iscrpljujućih borbi. Bitka za grad smatra se najkrvavijom u ratu koji je započeo ruskom invazijom prije više od godinu dana.

Ruska državna novinska agencija TASS, citirajući Prigožinov ured za tisak, rekla je da ruske snage kontroliraju oko 95 posto Bahmuta.

“Nepredvidljiva i potencijalno opasna situacija”

Čelnik UN-ove nadzorne agencije za nuklearnu energiju upozorio je u subotu da je situacija oko nuklearne elektrane Zaporižje, koja je pod ruskom kontrolom, postala “sve nepredvidljivija i potencijalno opasna” i pozvao na poduzimanje mjera za njezin siguran rad.

Rafael Grossiglavni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju, izdao je upozorenje dok su u tijek evakuacije u obližnjem gradu Enerhodaru, koje je naredio lokalni proruški čelnik.

“Izuzetno sam zabrinut zbog vrlo stvarne nuklearne sigurnosti i sigurnosnih rizika s kojima se elektrana suočava. Moramo djelovati sada kako bismo spriječili prijetnju ozbiljne nuklearne nesreće s njom povezane posljedice za stanovništvo i okoliš.”

Ruske snage zauzele su elektranu u Zaporižju nekoliko dana nakon što je predsjednik Vladimir Putin naredio invaziju na susjednu državu u veljači 2022.

U blizini postrojenja često je dolazilo do razmjene vatre, pri čemu su se strane međusobno optuživale.

Grossi je posljednji put posjetio Zaporižje, najveću europsku nuklearnu elektranu, u ožujku u sklopu napora da razgovara s obje strane kako bi se postigao sporazum o zaštitnim mjerama za siguran rad elektrane.

Više je puta upozoravao na opasnost vojnih operacija u blizini nuklearke. Prošlog rujna Rusija je najavila aneksiju četiri ukrajinske regije, uključujući regiju Zaporizhie.

Elektrana se nalazi u dijelu te regije pod kontrolom Rusije, a mnogi zaposlenici koji upravljaju njome žive u Enerhodaru na južnoj obali rijeke Dnjepar.

Jevgenija Balitskogproruski čelnik dijela regije Zaporizhie koji je pod kontrolom Rusije, rekao je u petak da je naredio evakuaciju sela u blizini prve crte bojišnice.

Rekao je da se ukrajinsko granatiranje pojačalo na tom području posljednjih dana. Očekuje se da će ukrajinska proljetna protuofenziva protiv ruskih snaga ići na povratak regije Zaporižje čijih 80 posto drži ruske snage.

Eksplozije na Krimu

Na Krimu koji je Rusija pripojila došlo je do eksplozije rano u nedjelju, javljaju ruski i ukrajinski mediji. Ruski društveni mediji izvijestili su da sustavi protuzračne obrane odbijaju napade, prenosi Čuvar.

Baza, Telegram kanal povezan s ruskim agencijama za provođenje zakona, izvijestio je da je Ukrajina poslala bespilotne letjelice na poluotok Krim, a ruska protuzračna obrana oborila je najmanje jednu iznad luke Sevastopolj. Prema preliminarnim informacijama kanala, nije bilo žrtava.

“Plinovod, dalekovod i kuća u selu Spodaryushino oštećeni su tijekom noćnog ukrajinskog granatiranja ruske regije Belgorod”, rekao je pokrajinski guverner u nedjelju, kada je dron oboren iznad Kijeva.

“Tijekom zadnje zračne uzbune, neprijateljska izvidnička bespilotna letjelica primijećena je u zračnom prostoru Kijeva. Dron je uništen. Nije bilo žrtava ili štete”, napisala je kijevska vojna uprava na Telegramu.

Uzbune su se protezale od glavnog grada Kijeva i zapadnih pokrajina do svih istočnih krajeva i do Hersonske oblasti na jugu i Krima pod ruskom upravom.

Službenik na Krimu kojeg je postavila Moskva rekao je da je Ukrajina poslala više od 10 dronova iznad Krima.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o temiIzvor: Dnevnik.hr