Oko pet grama orašastih plodova poput oraha, badema, indijskih oraščića, lješnjaka, makadamijskih oraščića, pekan oraha, pinjola, pistacije i brazilskih oraša — doveli su do gubitka težine i zadovoljenja apetita, kao i do smanjenja krvnog tlaka i otkucaja srca.

Kad bismo vam rekli da postoji ukusna hrana koja je odlična za usporavanje starenja, smanjenje upale i mršavljenje, mogli biste pomisliti da smo pronašli čarobnu namirnicu. To je djelomično točno, ali možda ćete se iznenaditi kada saznate da mislimo na orašaste plodove, piše Pojedi ovo.

Izvrsna su opcija ako tražite način da svom sljedećem obroku dodate hrskavu teksturu ili jednostavan međuobrok koji možete pojesti u pokretu, a nova je studija otkrila da bi orašasti plodovi mogli smanjiti i čimbenike rizika povezanih sa srčanim bolestima povećati količinu serotonina u vašem tijelu.

Studija koja je nedavno objavljena u Nutrients koristila je podatke prikupljene tijekom ranijih studija, koja je otkrila odabir dnevnog međuobroka od oko pet grama orašastih plodova poput oraha, badema, indijskih oraščića, lješnjaka, makadamijskih oraščića, pekan oraha, pinjola, pistacije i brazilskih orasa. — doveli su do gubitka težine i zadovoljenja apetita, kao i do smanjenja krvnog tlaka i otkucaja srca.

Fotografija: Pixabay

Smatra se da je uzrok triptofan koji se nalazi u orašastim plodovima, koji se metabolizira kada dospije u crijeva i rezultira bioaktivnim metabolitima koji pomažu tjelesnoj imunološkoj regulaciji povezanoj s potencijalnom srčanom bolešću.

U nedavnoj studiji istraživači željeli su saznati utjecaj na konzumaciju orašastih plodova uz niskokalorične dijete i na crijeva te na broj metabolita triptofana. Napominjući da je doista postojao pozitivan ishod na metabolit triptofana, glavni istraživač, Zhaoping Li, MD, PhD, profesor medicine i šef Odsjeka za kliničku prehranu na UCLA, istaknuo je kako to nije novost.

“Znali smo da već dugo vremena orašasti plodovi mogu pomoći u smanjenju rizika od kardiovaskularnih bolesti, a ova otkrića daju neka moguća objašnjenja. Otkrili smo neke nove povezanosti između metabolita triptofana i krvnog tlaka, otkucaja srca i osjećaja sitosti kod osoba s prekomjernom tjelesnom težinom/pretilih osoba, što ukazuje na širi utjecaj metabolizma triptofana na cjelokupno zdravlje, uključujući zdravlje kardiovaskularnog sustava”, kaže Li.

Osim toga, druga je studija otkrila da se razina serotonina u krvi povećala za 60,9% nakon 12 tjedana jedenja orašastih plodova i 82,2% do 24. tjedna.

“Ovo je prvi put da smo vidjeli da je konzumacija orašastih plodova povezana s povećanjem razine serotonina u tijelu. Iako su potrebna dodatna istraživanja, ovo je uzbudljivo jer serotonin može imati važan utjecaj na raspoloženje i cjelokupno mentalno zdravlje”, komentirao je Li.

Dana Ellis Hunnes, viša klinička dijetetičarka Medicinskog centra UCLA kaže kako nije iznenađena otkrićima.

“Ova studija nastavlja pokazivati ​​vjerodostojnost ideje da nisu sve masti loše, te da su neke zapravo zdrave i štitne. A također, da su izvori biljnih proteina jednako zdravi i štite”, kaže Hunnes.

“Osim što su izvor dobrih masnoća i vlakana, istraživanje je također otkrilo da konzumacija različitih orašastih plodova može pomoći u smanjenju agregacije trombocita, što znači da je manja vjerojatnost stvaranja krvnih ugrušaka, jednog od vodećih uzroka srčanog oboljenja ili moždanog udara. Redovito uzimanje orašastih plodova također je povezano s povećanjem razine serotonina, ‘hormona sreće’, što ih čini učinkovitim načinom da ljudi prirodno poboljšaju svoje raspoloženje,” kaže Dan Gallagher, RD, registrirani dijetetičar.

Foto: Unsplash

Gallagher ističe da za većinu ljudi uključivanje nekih vrsta orašastih plodova u njihovu prehranu može lako pružiti sve ove zdravstvene dobrobiti, pri čemu lješnjaci i orasi obično pružaju najveću dobrobit za zdravlje.

“Nažalost, međutim, pojedinci koji imaju alergije na orašaste plodove moraju se odreći ovih potencijalnih dobrobiti jer je izloženost opasna. Umjesto toga, trebali biste se osvrnuti na druge zdrave izvore kao što su sjemenke suncokreta i avokada”, poručuje Gallagher.

Više o temiIzvor:Poslovni.hr