(FOTO) TISUĆE LJUDI SLILO SE U VUKOVARU: Pogledajte kako je bio na jedinstvenom hrvatskom festivalu nematerijalne kulturne baštine

Foto: Darko Kešnjer

Autor: Dnevno.hr/ T. Š.

U Vukovaru je od 5. do 7. svibnja održan 5. Festival nematerijalne kulturne baštine, turističkih manifestacija, atrakcija i destinacija “SVI zaJEDNO HRVATSKO NAJ”koji je ove godine okupio rekordan broj posjetitelja – festival je obišlo više od 8 tisuća posjetitelja!

Festival “SVI zaJEDNO HRVATSKO NAJ” jedinstven je hrvatski festival na kojem se predstavlja zaštićena hrvatska nematerijalna kulturna baština s UNESCO-ve liste, uz najjatraktivnije turističke manifestacije i kulturno-turističke atrakcije cijele Hrvatske, au Vukovaru je izrastao u pravu gradsku tradiciju i svakako jednu od najznačajnijih godišnjih manifestacija.

Foto: Darko Kešnjer
Foto: Darko Kešnjer
Foto: Darko Kešnjer

“Dobro odrađene pripreme i organizacija te odabir kvalitetnih programa koji su pokazali raznolikost i bogatstvo hrvatske kulturne baštine i turističke ponude ovogodišnji su festival učinili možda najboljim do sada. Dobra promocija festivala rezultirala je izvrsnom posjećenošću svih programskih sadržaja od kojih se svakako izdvaja konjički spektakl s lipicancima u dvorcu Eltz koji je oduševio brojnu publiku večernjim koncertima koji su napunili Središnji trg i ulice Vukovara. Povratne informacije sudionika su iznimno dobre, velik je interes za sudjelovanje na festivalu godinama prije nas i veselimo se i krećemo u pripreme za 6. festival”, naglasila je direktorica TZ grada Vukovara. Marina Sekulić nakon zatvaranja ovogodišnjeg festivala.

Foto: Darko Kešnjer

A u bogatom programu koji je trajao puna tri dana na više gradskih lokacija sudjelovalo je oko 600 izvođača iz svih krajeva Hrvatske. Od KUD-ova i folklornih ansambala, povijesnih postrojbi, uličnih izvođača, plesnog programa i nastupa mladih glazbenika, pa sve do kreativnih dječjih radionica, eko-etno sajma i sajma cvijeća, festivalski su sadržaji ove godine uistinu ponudili raskošan program za cijelu obitelj.

Foto: Darko Kešnjer

Festival se održao u okviru programa kojim se obilježio Dan Grada Vukovara 3. svibnja, a započeo je 5. svibnja svečanim otvorenjem na Trgu Republike Hrvatske. Festival je otvorio gradonačelnik Grada Vukovara Ivan Penavaa tijekom svečanog otvorenja, uzvanicima i sudionicima uručena su i posebna priznanja za izniman doprinos očuvanju hrvatske kulturne baštine. Priznanja su dodijeljena Viteškom alkarskom društvu Sinj, Gradu Dubrovniku, Gradu Vinkovcima, Mažoretkinjama grada Vukovara ja Župi Sv. Filipa i Jakovaa dobitnici ovog posebnog priznanja su, između ostalih, TZ grada Sinja, TZ grada Vrbovca, TZ grada Đakova, TZ grada Varaždina i drugi uzvanici i sudionici koji su tijekom godina dali svoj izniman doprinos ovom festivalu, ali i promicanju hrvatske baštine i tradicije. Gradonačelnik Penava priznanje je uručio i Gibonnijukoji je ove godine bio počasni ambasador festivala, a Gibonni je te večeri održao i veličanstven koncert na glavnoj festivalskoj pozornici, na Trgu Republike Hrvatske.

Foto: Darko Kešnjer
Foto: Darko Kešnjer
Foto: Darko Kešnjer
Foto: Darko Kešnjer

U subotu, 6. svibnja, drugi dan festivala protekao je u znaku lipicanca i konjičke predstave “Ples baroknih konja dvorca Eltz” koja je izvedena u perivoju dvorca Eltz. U raskošnom konjičkom povijesnom spektaklu sudjelovali su lipicanci i sokolari, predstavljajući dva nematerijalna dobra s UNESCO-ovog popisa – uzgoj lipicanca i umijeće sokolarenja. Večer je završena sjajnim koncertom Klape Šufit koja je u Vukovaru nastupila u sklopu svoje slavljeničke turneje kojom se obilježava 30. godina djelovanja.

Foto: Darko Kešnjer
Foto: Darko Kešnjer
Foto: Darko Kešnjer
Foto: Darko Kešnjer

Treći festivalski dan, 7. svibnja, uz koncert duhovne glazbe koji je u sklopu svete mise u Župnoj crkvi Sv. Filipa i Jakova održao glazbeni sastav “Zagrobni život”, obilježili su atraktivni nastupi KUD-ova i plesnih skupina. Festival je u nedjelju zatvoren velikim popularnim koncertom Giuliano i diktatorkoji su na Glavnom gradskom trgu privukli brojnu oduševljenu publiku.

Foto: Darko Kešnjer
Foto: Darko Kešnjer
Foto: Darko Kešnjer
Foto: Darko Kešnjer
Foto: Darko Kešnjer

“Program ovogodišnjeg, jubilarnog festivala bio je uistinu bogatiji nego ikad prije, a ovim se putem želim iskreno zahvaliti svim sudionicima programa koji su zajedno s nama kreirali sadržaje koje su Vukovar tijekom puna tri dana pretvorili u središte Hrvatske”, zaključio je Aleksandar Kovačevićproducent festivala i autor koncepta “SVI zaJEDNO HRVATSKO NAJ”.

Festival “SVI zaJEDNO HRVATSKO NAJ” održao se u organizaciji Turističke zajednice grada Vukovara i agencije Organizatori bez granica, a održavanje svih programa koji su za posjetitelje bili besplatni omogućio je Grad Vukovar.

Koncert Gibonnija dodatno je podržala Coca Cola, dok je poseban partner svih glazbenih sadržaja festivala bio HDS ZAMP.

U iščekivanju 6. izdanja festivala u 2024. godini, koji će zasigurno ponovno ponuditi sjajne i još kvalitetnije sadržaje, važno je naglasiti i činjenicu da je vukovarski festival “SVI ZAJEDNO HRVATSKO NAJ” već prepoznat kao jedan od najboljih festivala u Europi i dobitnik Effe Labela također je i dobitnik značajne turističke nagrade Jednostavno najbolji.

Autor:Dnevno.hr/ T. Š.

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.

Više o temiIzvor: Dnevno.hr