Kinezi u Europi više ne kupuju tvrtke, već se nalaze u tvornici baterija i startupa

Kineska ulaganja u Europi uvelike su se promijenila i sada su fokusirana na automobilske baterije i osnivanje startupa, pokazalo je istraživanje u utorakKineski institut Mericsa ja Rhodium Groupe.

Prvi put od 2008. godine kineski ulagači lani su više ulagali u osnivanje podružnice i izgradnju tvornice nego u kupnju tvrtke, utvrdili su u China Institute Mericsu i Rhodium Groupu.

Vrijednost kineskih akvizicija u Europi pala je za čak 22 mjestoveć 3,4 milijarde eura.

-Izravna ulaganja nisu tako striktno regulirana kao kontraverzne akvizicije u ključnoj infrastrukturi ili tehnološkom sektoru. Promjenjivi obrasci ulaganja jasno pokazuju snagu kineske konkurencije, posebno na području e-mobilnosti – objasnio je glavni ekonomist Mericsa Max Zenglein.

Novi projekti pokrenuti uglavnom u automobilskom sektoru, utvrdili su autorske studije, izdvajajući ulaganja kineskih proizvođača baterija kao što su CATL, Envision AESC i SVOLT u tvornicama u Njemačkoj, Britaniji, Francuskoj i Mađarskoj.

Te četiri zemlje privukle su čak 88 posto izravnih kineskih ulaganja u Europiali i najviše akvizicija i spajanja.

-Kineske kompanije ulažu milijarde u europski lanac vrijednosti u sektoru e-mobilnosti i pošte su važan igrač u energetskoj

Više o temiIzvor: Leadermedia.hr