Slabi dominacija dolara: Čak se pet zemalja okrenulo kineskom juanu u međunarodnoj trgovini

Američki dolar svjetske ‘sigurne luke’ još od Drugog svjetskog rata ima veliku ulogu u svjetskoj trgovini, ali zemlje diljem svijeta sada se okreću kineskom juanu kao rezervnoj vrijednosti za trgovinu, budući da su sankcije protiv Rusije i Kine izazvale zabrinutost pojedinih čelnika oko prevelike moći Washingtona.

Čak je i francuski predsjednik Emmanuel Macronveliki američki saveznik, upozorio je na ‘ekstrateritorijalnost američkog dolara’, sugerirajući u intervjuu za Politico prošlog mjeseca da bi Europa trebala smanjiti svoju ovisnost o američkoj vrijednosti.

– Europa neće imati vremena ni resursa za financiranje naše strateške autonomije i postat ćemo vazali ako se napetosti između SAD-a i Kine zahuktaju – rekao je Macron.

Sve je to dalo kineskom jugu priliku da se suprotstavi dominaciji dolara, a njegova je upotreba premašila upotrebu dolara u kineskim prekograničnim transakcijama prvi put u ožujku, prema izvješću istraživanja Bloomberg Intelligence. To je potvrdio i američki ministar financija Janet Yellen.

– Kad koristimo financijske sankcije koje su povezane s ulogom dolara, postoji rizik da bi s vremenom moglo potkopati hegemoniju dolara – rekla je Yellen za CNN.

Koje su se zemlje u međunarodnoj trgovini odmaknule od dolara i prešle na juan?

Kupnja juana u Rusiji se utrostručila

Prva je tu svakako Rusija koja prednjači u korištenju kineskog Juana za svoje transakcije s obzirom na opsežne zapadne sankcije nakon početka invazije na Ukrajinu. Rusko gospodarstvo je pogođeno sankcijama, a nekim ruskim bankama također je zabranjen pristup SWIFT-u, belgijskom servisu za razmjenu poruka koje bankama diljem svijeta teško omogućuju komunikaciju o prekograničnim transakcijama.

Najmanja polovica ruskih deviznih rezervi, u iznosu od 640 milijardi dolara, zamrznuta je trgovinskim ograničenjima, prisiljavajući Rusiju da traži alternativnu vrijednost za korištenje u međunarodnim transakcijama.

Kao jedna od nekoliko ključnih valuta dostupnih Rusiji nakon zapadnih sankcija koje su zemlju odvojile od svjetskog financijskog sustava, kupnja juana se u Rusiji utrošila u ožujku, a Moskva bi mogla ‘zgrabiti’ oko 200 milijuna dolara kineskim juanima svakog mjeseca, izvijestio je Bloomberg Economics prošlog utorka.

Ruskim stopama ide i Brazil čiji je predsjednik, Luiz Inacio Lula da Silvaglavni zagovaratelj uspostave alternativnih valuta poravnanja trgovine te je otišao tako daleko da je pozvao zemlje BRICS-a da se u potpunosti odmaknu od dolara.

Brazilska središnja banka već je preuzela kinesku valutu, pa je Juan premašio euro i postao druga najdominantnija valuta u brazilskim deviznim rezervama nakon dolara krajem 2022. godine.

U ožujku je brazilska banka Banco BOCOM BBM, u vlasništvu velike kineske banke BOCOM, sklopila dogovor s Kinom kako bi omogućila transakcije u realu i juanima umjesto izravnog korištenja dolara kao zadane vrijednosti.

No nije u pitanju samo Juan, Lula je također pozvao zemlje BRICS-a da uspostave zajedničku vrijednost za transakcije.

– Zašto ne možemo trgovati na temelju vlastitih valuta? Tko je odlučio da je dolar valuta nakon nestanka zlatnog standarda? – izjavio je predsjednik Brazila tijekom posjeta Kini prošlog mjeseca.

Nacionalni interes iznad svega

ja Bangladeš okrenuo se kineskoj vrijednosti s obzirom da je u travnju pristao Rusiji platiti protuvrijednost u iznosu od 318 milijuna dolara za izgradnju nuklearne elektrane koristeći Juan. Rosatom, državna tvrtka za nuklearnu energiju koja gradi elektranu u Bangladešu, prva je tražila isplatu u rubljima, no dogovor je ipak pao i isplata se odvojila u kineskoj vrijednosti.

Ahsan Mansurizvršni direktor Instituta za istraživanje politike Bangladeša, rekao je za WaPo da ta južnoazijska država mora djelovati na strani vlastitog nacionalnog interesa i donijeti pragmatičnu odluku za svoju energetsku sigurnost.

– Interesi zemalja Trećeg svijeta poput Bangladeša nisu isto što i interesi Kine i SAD-a. Moramo održavati odnose s obje strane – objasnio je Mansur.

Da će Argentina početi plaćati uvoz iz Kine u kineskoj vrijednosti, umjesto u američkoj, na Twitteru je objavio ministar gospodarstva Sergio Massa krajem prošlog mjeseca. Potez je taj prvenstveno motiviran željom Argentine da smanji istjecanje dolara iz njezinih deviznih rezervi što je uzrokovano političkom neizvjesnošću i padom izvoza poljoprivrednih proizvoda nakon prošlogodišnje suše.

Strogo sankcionirani Iran raspravljao je o korištenju juana za rješavanje trgovine još 2010. godine pa su još 2012. koristili juan tijekom trgovine sirovom naftom, izvijestio je BBC. Iako su međunarodne sankcije protiv Irana ukinute 2016. nakon što su ta zemlja i nekoliko svjetskih sila, uključujući

Više o temiIzvor: Leadermedia.hr