Zbogom lozinke, stiže biometrija

Kakav bi bio svijet bez lozinki, uskoro ćemo saznati zahvaljujući velikim tehnološkim tvrtkama poput Googlea, Applea i Microsofta. Prvi zabilježeni slučaj, korištenja lozikne, barem što se tiče digitalnih sustava, dogodio se 1960-ih na Massachusetts Institute of Technology (MIT) i korišten je u Compatible Time Sharing System (CTSS) za ograničavanje pristupa korisničkim računima. Lozinka je već gotovo šezdeset godina izvrstan sustav zaštite, no čini se da je i tome došao kraj. Nema više rođendana, davno mrtvih kućnih ljubimaca ili lozinki od kojih se svim IT ljudima diže kosa na glavi. Ti dani 1,2,3,4,5,6…lozinke su gotovi jer je Google upravo napravio još jedan važan korak prema potpunoj eliminaciji legendarne lozinke.

Novo izvješće Nordpassa to otkriva 83 posto najčešćih lozinki na globalnoj razini može hakirati u manje od jedne sekunde. Prema Nordpassu, najčešća lozinka među Amerikancima prošle godine bila je riječ ‘gost’. ‘123456’ je bila druga najčešća lozinka, a na trećem mjestu bila je jednostavno ‘lozinka’.

To i ne čudi, jer danas svatko ima tko zna koliko različitih računa na internetu, pa je pamćenje velikog broja različitih lozinki mnogima teško pa se odlučuje za ove jednostavne, lako pamtljive i manje sigurne.

Što je pristupni ključ

Nedavno su pokrenute tehnološke tvrtke, uključujući Google, Apple i Microsoft pristupne ključeve takozvane ‘passkeys‘ kako biste ponudili sigurniji pristup raznim računima.

Zaporke omogućuju korisnicima prijavu u aplikacije i web stranice na isti način na koji isključuju svoje uređaje: pomoću otiska prsta, skeniranja lica ili PIN-a za zaključani zaslon. Za razliku od lozinki, metode poput pristupnih ključeva otporne su na mrežne napade kao što je krađa identiteta, pa su sigurnije od jednokratnih SMS kodova.

To znači da se lozinke uskoro zamjenjuju biometrijske informaciješto se sigurno svi neće svidjeti, no ‘stručnjaci’ kažu kako će sve biti sigurnije i lakše za krajnje korisnike.

Prošli tjedan Google je objavio da su zaporke sada dostupne za Google račune na većini glavnih platformi. To znači da kada se korisnik želi prijaviti na svoj Google korisnički račun, njegov web preglednik ili operativni sustav pomoći će mu s odabirom i upotrebom ispravne lozinke. Iskustvo je slično onome kako spremljene lozinke danas funkcioniraju. Kako bi se utvrdilo da pravi vlasnik korisničkog računala koristi pristupni ključ, sustav će vas pitati za isključivanje uređaja. To će se raditi putem biometrijskih senzora (otisak prsta ili prepoznavanje lica), PIN-a ili uzoraka.

Zaporke rade diljem cijele infrastrukture operativnog sustava koja omogućuje stvaranje, sigurnosno kopiranje i izradu zaporki upraviteljima zaporki koje su dostupne aplikaciji koja je pokrenuta. Na Chromeu za Android zaporke će biti spremljene unutar Google Password Managera koji će ih sinkronizirati s korisničkim Android uređajima n

Više o temiIzvor: Leadermedia.hr