Apple donosi profesionalne programe Final Cut Pro i Logic Pro na iPadu

Otkako Apple proizvodi moćne mobilne ARM procesore M serije i ugrađuje ih iu profesionalne inačice svog tableta, jedna od glavnih kritika audiovizualnih umjetnika i profesionalaca bila je usmjerena na nedostatak zaista profesionalnih aplikacija za iPade Pro ili Air, koje bi hardverski moćan stroj pretvorio u pravi mobilni studio . Nakon nekoliko godina čekanja, Apple je ipak odlučio poslušati želje svojih korisnika, pa je najavio dolazak popularnih alata za audio i video produkciju na iPadOS.

Nove verzije profesionalnih softverskih paketa Final Cut Pro i Logic Pro bit će dostupne za instalaciju na njihove tablete novije generacije od 23. svibnja. Osim mogućnosti snimanja sadržaja, uređivanja, uređivanja, renderiranja i dijeljenja završnih radova, kao što je to slučaj u desktop verzijama, nove verzije ovih alata imaju naprednu podršku za zaslone osjetljive na dodir, kao i za Apple Pencil , što je sasvim očekivano i potrebno za vrstu takvog softvera.

Produkcija u pokretu

Na iPadima s M2 procesorom bit će dodatno podržano “lebdenje” ove olovke po ekranu, čime se otvaraju dodatne mogućnosti interakcije i potpuno novi sloj korisničkog sučelja. Final Cut Pro i Logic Pro također podržavaju vanjske tipkovnice kompatibilne s iPadom. Najavljena je i podrška za alate pokretane umjetnom inteligencijom, kao što su Fast Cut ili Scene Removal Mask, koji omogućuju “pametno” rezanje elemenata iz videa.

Kada je u pitanju kompatibilnost, Final Cut Pro moći će izvoziti video zapise u format kompatibilan s desktop verzijom istog programa, a također će uvoziti video zapise iz mobilne aplikacije iMovie. Logic Pro na iPadu vam omogućuje izvoz konačnog sadržaja u brojnim komprimiranim ili nekomprimiranim formatima, neovisno ili izravno u Final Cut Pro, baš onako kako žele profesionalci. Osim toga, moguće je uvoziti datoteke iz mobilne aplikacije GarageBand.

Obje aplikacije bit će dostupne u App Storeu uz plaćanje mjesečne pretplate. Ona će iznositi 4,99 dolara mjesečno ili 49 dolara godišnje (vjerojatno će koštati isto toliko eura na našem tržištu). Prvi mjesec korištenja bit će besplatan.

Final Cut Pro kompatibilan je s iPadimom s M1 procesorom i novijim, a Logic Pro s iPadimom s A12 Bionic procesorom ili novijim, a zahtijevaju iPadOS 16.4.

Više o temiIzvor:Bug.hr