Časopis Putopis: Marko Vuletić otkriva najbolje od New Yorka

  • Gdje se u New Yorku može popiti dobra kava?

Kod njih ne postoji tradicija ispijanja kave, sve je za vani i to je možda minus kojeg sam prvog primijetio. Ne postoje terase sa stolicama, ljudi radije uzimaju piće za vani i sjede u parku ili samo šetaju kroz grad. Ako ste u raspoloženje za fensi piće (koktele) morate posjetiti Šinjijev, brutalan koktel bar. Napomena, rezervirajte mjesto unaprijed.

  • U kojim restoranima vrijedi jesti te koja nacionalna jela i namirnice treba probati?

Iskreno, nemojte puno očekivati. Za ljude prosječnog džepa hrana je blaga katastrofa. Sve je puno šećera, predimenzionirano i nije ukusno. Izlazak u bilo koji restoran koštat će vas minimalno 70 dolara i nećete izaći sretni. Predlažem da ne idete s puno očekivanja. New York je poznat po talijanskoj hrani pa ostavljam tri restorana koja su ispunila moja očekivanja.

  • Imate li neke tips & tricks za naše čitatelje?

Probudite se rano, ovisno o mjestu gdje se nalazi, ali će grad biti većinom do 9 prazan. Prvih par dana me pratio jet lag pa bi se budio u 5:30 i išao u šetnju. Taman na izlazak sunca dok je sve još mirno cijeli imaš grad samo za sebe. Jako mi je drago da sam jutarnji tip osobe jer sam recimo Brooklyn Bridge prešao cijeli, a da nisam vidio deset ljudi. Moja preporuka je da se smjestite na dnu Manhattana jer je to poslovna zona pa gužve nema do desetak sati, a sve linije za Subway prolaze tu i svugdje možete doći unutar pola sata.

Predlažem vam šetnju kroz ulice radije nego da se vozite podzemnom željeznicom kroz grad. Propustit ćete sitne detalje na zgradama, vrevu grada jer ste pod zemljom. Šetao bi preko 20 kilometara po danu i stvarno sam se super osjećao jer sam na svakom koraku vidio nešto novo, do sada nisam vidio.

Ako namjeravate ići u Bronx odite kroz jutro, izađite iz kvarta najkasnije do popodneva jer nakon toga više nije sigurno. Prije mraka se ne preporučuje odlazak, kvart je jako zanimljiv i možete vidjeti kako izgleda realan život bez glamura i visokih zgrada, ali itekako je opasan. U Bronxu posjetite Casa Della Mozzarela. Odličan starinski dućan, prepun talijanske hrane. Odmah pored se nalazi i vrhunska pizzerija naziva Full Moon Pizza pa tu možete ručati. Ne nosite ništa skupocjeno i markirano jer ipak idete u tzv. napa.

  • Što te je možda najviše dojmilo na ovom putovanju?

Nitko te ne gleda, nitko te ne komentira i nikoga ne zanima kako izgledaš. Grad u kojem uistinu možeš biti sve što poželiš.

Više o temiIzvor: Journal.hr