Poboljšajte komunikaciju sa svojim šefom uz ovih 6 savjeta

Mnogi se ljudi pitaju kako razgovarati sa svojim šefom kada započinju karijeru ili kada imaju nesuglasice. No bilo da tek počinjete graditi svoju karijeru ili ste u poslovnom svijetu dugi niz godina, velika je vjerojatnost da ćete se ponekad pitati kako razgovarati sa svojim šefom jer vas on jednostavno ne razumije.

Ako imate sreće, vaš šef je razuman jer i znam da je nekad bio na vašem mjestu, znate da se trudite i isto tako znate koliko je potrebno da se stvarno obavi posao. Ali što ako to nije slučaj? Što ako surađujete sa šefom koji ne razumije što radite ili, još gore, ne želite se potruditi saznati?

Prije nego što počnete paničariti, razmislite. Nije nužno da je vaš šef morao proći vašu poziciju kako bi vas razumio. Zapravo, što više napredujete u karijeri, veća je vjerojatnost da ćete stići do toga da nije radio vaš posao, pišezaposlena.hr.

Postoji vjerojatnost da je vaš šef jednostavno stručan u drugom području. Primjerice, možda ima vrhunsko znanje za stvaranje Excel tablica, ali nema ni osobne Facebook stranice, a kamoli znanja o izradama kampanja na društvenim mrežama. S druge strane to je nešto u čemu ste vi stručni. I to je sasvim u redu.

Veći problem nastaje ako vaš šef uopće nije zainteresiran za ono što radite, ne cijenite svoj posao, ne vjerujete da ćete procijeniti što trebate učiniti da biste uspjeli ili ne shvaćate kako doprinosite ispunjavanju ciljeva tvrtke.

Kao rezultat toga, od vas se može očekivati ​​da ćete raditi bez dovoljno vremena ili resursa koji su vam potrebni. Dugoročno gledano, to može dovesti do frustrirajućeg odnosa s vašim šefom i drugim kolegama te potencijalno čak stagnirati vašu karijeru.

Sigurno je demoralizirajuće. Ali zapamtite da vaš šef možda nema loše namjere. Možda je prvi put na rukovodećoj poziciji i treba vam da mu pomognete razumjeti posao koji radite.

Ovo možete pretvoriti u situaciju u kojoj svi pobjeđuju – ne tako da natjerate svog šefa da razumijete što radite na mikrorazini, već tako da ga natjerate da se osloni na vas i podrži vas, vaš rad i vašu karijeru.

Kada razmišljate kako razgovarati sa šefom, uzmite u obzir ovih šest stvari koje možete učiniti da promijenite odnos kada sumnjate da vaš šef ne shvaća.

1. Budite sigurni

Za početak, nemojte pretpostavljati. Samo zato što vaš šef možda nema praktičnog iskustva s najnovijim digitalnim alatima ili vas ne hvali za posao koji obavljate, ne mora nužno značiti da ne znate što raditi i da ne cijenite vaš trud. Posao vašeg šefa jest da vidi širu sliku.
Stoga, odvojite vrijeme kako biste shvatili radi li se o tome da vaš šef uistinu ne razumije ono što radite ili općenito kako se uklapate. Evo nekoliko načina kako to učiniti.

Istražite

Prije nego što osvijestite kako razgovarati sa šefom – guglajte ga. Koje je njegovo dosadašnje iskustvo? Mogao bih imati više praktičnog iskustva nego što mislite u pozicijama sličnim vašim. Ili ne. U svakom slučaju, ove informacije će vam biti od velike koristi i moći ćete ih iskoristiti za razgovor sa šefom.

Pitajte kolege

Kolegi koji su već radili s vašim šefom mogli bi vam pružiti uvid. Iskoristite te resurse. Možete ih pitati ovako: “Hej, prema tvom iskustvu, koji je najbolji način da upoznam Martu i dobijem njezino prihvaćanje i podršku?”

Krenite na izvor

Kao menadžeru, pravo je osvježenje imati izravnu podređenu osobu koja vam kaže: “Hej, znam da radiš na većim poslovima, pa ne želim gubiti vrijeme detaljima koje već znaš. Slobodno me zaustavim ako ulazim u takvo područje” ili “Hej, znam da si me zaposlio da radim na XYZ-u i nadam se da ću pritom moći iskoristiti tvoje iskustvo.” A kada privučete njihovu pozornost, objasnite što je uključeno u ono na čemu radite.

2. Tražite pomoć na pravi način

Zapamtite, zapravo je u redu ako vaš šef nije upoznat s najsitnijim detaljima vaše radne pozicije. Ono što je još važnije jest da vam može pomoći i podržati vas – bilo da vam daje više resursa, ukloni druge obveze kako bi vam omogućio da se usmjerite na glavne prioritete ili samo slušajući i rješavajući probleme s vama. Ali treba znati pitati na pravi način.

Komunikacija je ključna. Ključno je pristupiti svom šefu kada je slobodan i otvoren da vam posveti svoju punu pozornost. Zakažite sastanak jedan na jedan od 15 do 30 minuta. Pozovite ga na kavu izvan ureda i pobrinite se da drugi prioriteti ne ometaju vaše zajedničko vrijeme.

Napravite “domaću zadaću” prije nego što sjednete na sastanak. Odaberite jednu stvar koju radite – specifičan i složen zadatak koji je očito potreban za postizanje većih ciljeva vašeg šefa – za koju vam je potrebna pomoć na neki način.

Vježbajte predstavljanje problema u trajanju od 30 sekundi, a zatim postavite jasna pitanja: Niste sigurni kojim od dva puta krenuti? Trebate li neki doprinos drugih članova tima? Trebate li dan bez sastanka posvetiti nečemu što zahtijeva fokus? Što god bilo, budite sigurni da možete biti precizni.

Vaš šef će odgovoriti na jedan od dva načina:

1. Postavljat će vam pitanja i pokazati želju da saznate više kako biste doista mogli bolje razumjeti temu što će vam pomoći u usmjeravanju. Može vam ponuditi prijedloge, ali i priznati da ne znate o čemu govorite, i to je u redu. Ovaj je odgovor idealan za vas kako biste razgovorom razradili detalje. Uvijek imajte na umu zašto je to dugoročno važno. Vaš je posao pomoći im da vas vide i vašu vrijednost.

2. Uznemirit će se i reći vam da sve pokušate sami shvatiti – ne zato što vam želi ne želi pružiti priliku za profesionalni razvoj, već zato što nema hrabrosti priznati da ne zna i nije mu dovoljno stalo da pokuša shvatiti. Kad vam šef ne želi ponuditi ništa u smislu savjeta ili čak nije znatiželjan, možete biti prilično sigurni da radite za šefa koji to ne shvaća – i ne želi shvatiti.

3. Osvijestite kako vaš rad doprinosi ciljevima tvrtke

Vaš šef također ima naređenja s viših vrhova i pokušava dati sve od sebe kako bi postigao rezultate. Dobri lideri moraju znati odrediti prioritete, planirati i komunicirati. Postoji svrha onoga što rade i kako to rade. Vaš je posao naučiti što je važno vašem šefu, šefovima vašeg šefa i sveukupnoj tvrtki i njezinim dionicima – a zatim se pobrinuti da to postignete.

Drugim riječima, pobrinite se da shvatite kako ono što radite pridonosite ciljevima.

Svaka tvrtka ima sveobuhvatnu misiju. Što vi i vaš odjel činite kako biste je realizirali?

Na primjer, ako je misija “postati vodeći na tržištu XYZ”, vaša tvrtka može ciljati na povećanje prodaje za 10% u odnosu na prošlu godinu. Ako ste zaduženi za financije, možda ste odgovorni za dio tog povećanja.

Ako ste inženjer, vaš tim može doprinijeti novim značajkama koje prodajna strana može koristiti za povećanje prodaje prema postojećim klijentima te se usmjeriti na privlačenje novih.

Nastavite raditi na istraživanju kako biste došli do jasnih, djelotvornih i dostižnih ciljeva na koje se možete fokusirati.

4. Istaknite se svojim postignućima

Nije dovoljno samo znati koliko je ono što radite važno za ukupni uspjeh vašeg tima, odjela i tvrtke. Morate biti sigurni da i vaš šef to zna. Dakle, ne smijete se sramiti svojih postignuća i trebali biste ih pokušati uokviriti u smislu doprinosa ciljevima cijele organizacije.

Znamo, znamo: samopromocija možda nije vaša najbolja stvar. Svi se nadamo da će drugi samo primijetiti naš dobar rad, a da se time ne moramo “hvaliti”. Ali istina je da ako radite sjajan posao, ali nitko ne zna za to, to vam ne može pomoći za napredak u karijeri.

Ako se vi i vaš šef ne sastajete redovito, bilo jedno ili drugo, počnite to činiti odmah. Upišite se u njegov kalendar i dogovorite sastanke.
Ako imate navedene ciljeve, upotrijebite te činjenice da započnete svoj razgovor jedan na jedan:“Tako mi je drago što ste se mogli sastati sa mnom, [ime šefa]. Znam da tvrtka očekuje XYZ do kraja godine. Kao što znate, naš odjel podupire taj cilj, a ja radim s višefunkcionalnim timovima na postizanju [navesti]. Sastavila sam prezentaciju nekih dosadašnjih brojki i uzbuđena sam [navesti zašto ste uzbuđeni].”

Nemojte to samo izgovoriti i ostaviti tako. Zapišite to u jasnom, sažetom dokumentu koji ćete podijeliti sa svojim šefom tijekom sastanka ili na e-mail koji šaljete nastavno na razgovor.

Navedite sveukupne ciljeve tvrtke, doprinose vašem timu i što ste kao pojedinac učinili da pomognete u ostvarenju tih ciljeva. I don’t samo nabrajati dnevne zadatke koje obavljate. Morate ih uokviriti kao mjerljiva postignuća. Kako su vaši zadaci pridonijeli? Kako ste racionalizirali procese? Kako ste pomogli smanjiti troškove ili povećati timski rad? Usmjerite svog šefa da vidite vrijednost u onome što radite i koliko ih činite sjajnima.

5. Zamolite svoje kolege da prenesu svoje pohvale

Ako vas vaš šef ne želi čuti izravno, vaš sljedeći korak je organiziran da drugi govore umjesto vas. Iskoristite snagu svoje interne mreže i mišljenja onih koji iz prve ruke vide sve što radite.

Kad god radite na projektu i kolega vas pohvali, zamolite ih da podijele svoja razmišljanja s vašim izravnim nadređenim. Učinite isto s klijentima i vanjskom suradnicima s kojima surađujete.

Jednostavno recitirajte nešto poput:“Hej, hvala ti. Volim raditi s tobom is tvojim timom. Misliš li da bi mom šefu mogla poslati poruku o tome koliko smo dobro surađivali i što smo postigli? To će mi puno značiti”.

Bilo da daju ili ne daju izjavu u svoje ime vašem šefu, prikupite sva ta priznanja i držite ih pri ruci. Ne čekam godišnji pregled uspješnosti da biste ih podijelili. Neka vam postane praksa da svaki mjesec razgovarate o tome kako suradnici u cijeloj tvrtki cijene vaš trud. Ako ne možete dogovoriti redovite sastanke jedan na jedan (ili ste bili neuspješni u organiziranju tih sastanaka), dostavite im novosti putem kratkih e-mailova.

6. Budite realni

Što ak

Više o temiIzvor:Profitiraj.hr