Zagreb je ponovno domaćin svjetske klaunske umjetnosti – evo gdje gledamo predstave

„Pripreme za ovogodišnji festival počele su još prošle godine raspisivanjem natječaja. Zaprimili smo više od 50 prijava, a na temelju teme festivala, koja je ove godine uspješnost, odabrali smo one koje najbolje odgovaraju cijeloj temi i koje su iznimne umjetničke i izvedbene kvalitete. Tema je iznimno važna za klaunu. Svatko tko se bavi klauniranjem to zna. Ne samo da je sama umjetnost klauniranja dosta marginalizirana pa je pokušavamo održati, nego i zato što klaun uvijek nastoji napustiti najlogičnije obrasce ponašanja i pokazati svoj način rješavanja problema ili izazova i postizanja uspjeha. To ponekad zahtijeva puno više energije nego da smo odlučili djelovati normalno. Ne, isto tako ulaganje te energije stvara veliku zabavu i vrlo često iz toga proizlaze komične situacije. Upornost da nasmijemo publiku i sve ono što se događa u našim neuspjesima da to postignemo, to je klaunova prednost i vodi do uspjeha i zato je to tema ovogodišnjeg festivala.” Pojasnila je Iva Peter-Dragan, organizatorica 4. Zagrebačkog festivala klaunova.

Iva Peter-Dragan, foto Milan Kovačević

Program festivala donosi šest predstava koje pozivaju na smijeh

U četiri dana trajanja festivala publika će moći uživati ​​u šest predstava na kojem će nastupiti umjetnici iz SAD-a, Italije, Austrije, Slovenije, Srbije, Francuske i Hrvatske.

Prvi dan na pozornici KUC-a Travno izaći će talijanska umjetnica Angela Delfini i „sve nam objasniti“ u svojoj komediji koja se zove „Angela Delfini će vam sve objasniti“. Dan kasnije, 12. svibnja, na pozornicu dolazi srpski umjetnik Stefan Ostojić sa svojom folklorno-klaunističkom solo predstavom „Lala“ prenijeti nam ljubav prema tradiciji i kulturi, povijesti rodnog kraja – Sjevernog Banata i grada Kikinde na način kakva publika još nije vidjela.

Istog dana u sklopu 4. Zagrebačkog festivala klaunova nastupaju i organizatori Triko Cirkus Teatar na platou Mamutice svojom klaunskom predstavom „Šluškinja“, u kojoj dvije sluškinje umjesto da surađuju jedna u drugoj vide konkurenciju te slovenske umjetnice Tina Janežič svojom točkom naziva “Krotitelj stolice” koja ima, kao što se iz naziva točke može zaključiti, poseban odnos sa svojim stolcem.

Treći dan, 13. svibnja, na programu je predstava namijenjena za jednu stariju od 18 godinaa na pozornici će izaći svjetski poznata klaunska družina The Hot Clown Company koja će svojom duhovitom izvedbom imati premijeru u Zagrebu. Naziv predstave je “Vrući klaunovski seks”a organizatori kažu da je svakako vrijedi pogledati.

Program 4. Zagrebački festival klaunova 14. svibnja zatvara predstavu Tanje Simme, austrijske umjetnice koja će se publici predstaviti svojom uspješnicom „Anna de Lirium – Svirka uživo!“ i na svoj prepoznatljiv, autentičan način, kao razuzdana i simpatična klaunesa sve nasmijati i zabaviti.

Više o temiIzvor: Journal.hr