Eurosong za neznalice: Što ako završi neriješeno i zašto ova na TV-u uporno ponavlja 'dupoa'?!

Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL

Zašto na izboru za pjesmu Eurovizije ne možeš dobiti 11 bodova, ali možeš ići direktno kući čim te izvuku da nastupiš pod rednim brojem dva ili bi li Let 3 eventualno smio nastupiti sa starim hitom K**cem u čelo

Pitate li ovu današnju cool hipstersku ekipu, uglavnom zadrte protivnike Eurosongareći će vam u pravilu: Fuuuj, ljigavac, šund, mlati…

POGLEDAJTE VIDEO:

Ne bih ja to gledao. Nema dolaska godine 3 već Eurovizija promijenio je neke stvari pa sad odjednom finale Eurosonga ne čekaju više samo Hrvati-ovisnici koji znaju apsolutno sve o natjecanju, već plješću i fanovi brkatroga riječkog benda, alternativci pa i one totalne Eurosong-neznalice koje su se odjavile još tamo nakon Danijela Popovića i sestara Barudžija.

Bacit će se oko da vide možemo li, k’vragu, parkirati traktor i pobijediti Liverpool u gostima pa da se ukrcaju na pobjednički vlak. Onda opet dogodine, kad pobijedi Maja ŠČuputpravit će se – “baš je glupa ta pjesma Eurovizije, božesačuvaj”.

Foto: Sandra Šimunović/PIXSELL

Ovo bi bile neke dvojbe koje uoči samog natjecanja više neće znatiželju prosječnog Hrvata-Eurosonga. Za početak – zemljopis i nogomet.

1. OK, kog vraga Australija radi na EUROsongu i što ćemo ako pobijediti?

Najprije, morate znati da nisu prvi izvan Europa. Jednom je nastupio i Maroko, 1980. godine, ali to je bio potpuni debakl. Završili su zadnji sa svega sedam bodova koliko im je dala Italija pa se više nisu pojavljivali. A nastupa i Izrael. Najvjerojatnije zbog velikog broja grčkih, hrvatskih, srpskih… Uglavnom europskih doseljenika Australija oduvijek ludo prati Eurosong i natjecanja se desetljećima izravno prenose, tako da su ih 2015. pozvali da nastupe i od tada “klokani” jednu večer u godini glume da su u Europi. Ako Australija kojim slučajem pobijedi na Eurosongu, što bi bilo kao da recimo Hajduk osvoji nogometno prvenstvo Islanda, iduće natjecanje neće se organizirati Dolje ispod već u Europi, u zemlji domaćinu koju odabere EBU (Europska radiodifuzna unija).

2. Što ako završi neriješeno, jel se pucaju penali?

Da znate išta o Eurosongu, znali biste da su četiri zemlje jednom pobijedile – 1969. Madridu slavile su s jednakim brojem bodova Francuska, Nizozemska, Španjolska ja Velika Britanija. Od tada se primjenjuje pravilo da je u slučaju istog broja bodova pobjednik onaj tko dobije najviše puta 12 bodova. Ako je i to izjednačeno, onda se broje desetke pa dalje redom… I 1991. bilo je izjednačeno između Francuske i ŠvedskealiSkandinavci su slavili jer su više puta dobili maksimalan broj bodova. Uglavnom, ne brinite ništa, netko će već pobijediti. Valjda.

3. Uvijek popularno pitanje – koliko košta karta i koliko para dobije pobjednik Eurosonga?

Frišku figu. Nula. Nula. Nada. Sve pare pokupe ovi iz EBU-a, al kažu da je neprofitno. Najjeftinija karta za finalnu večer iznosi 180 eura, ali ulaznice za dvoranu s 11.000 sjedećih mjesta rasprodane su za 36 minuta.

4. A koliko košta nastup?

Iznos varira, ali recimo 2012. je 316.000 eura svake članice EBU-a koštao samo nastup.

5. Bi li, hipotetski, Let 3 ikad mogao nastupiti na Eurosongu sa starim hitom “K**cem u čelo”?

Ma bi k**ac, psovanje je zabranjeno. To je uređena europska priredba. Dobro, i australska…

6. Zašto se na Eurosongu ne može dobiti, recimo, 11 bodova?

Jer je netko mislio da će dobiti dijele od jedan do osam, pa deset, pa 12 bodova. To treba hitno mijenjati. Hoćemo pravdu za devetku i jedanaesticu.

Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL

7. Zašto ova na televiziji stalno ponavlja duplo?

Nije duplo, nego Douze Points i to na francuskom znači da ste dobili 12 bodova. Francuski je uz engleski službeni jezik izbora za pjesmu Eurovizije. Dvanaest bodova – Douze bodovi!

8. Tko su najveći luzeri Eurosonga?

Izaberite između Cipra koji pokušava valjda od Drugog svjetskog rata, ali nikad nije pobijedio. Jednom su bili drugi. Rekli bi zlobnici, prije nego će Hajduk osvojiti HNL nego oni Eurosong. A tu su i stari dobri Norvežani koji su jesu pobijedili, ali su 11 puta (?!) završili “zabetonirani” zadnji. Od toga četiri puta nisu osvojili ni boda.

Foto: Hrvoje Baudoin

9. Koji je redni broj najgore izvući?

Ako nastupaš drugi, možeš odmah ići kući. Nitko nikad nije pobijedio na Eurosongu s rednim brojem dva. Ovaj put to su Portugalci. Neka 3 nastupit će kao predzadnji, 25. po redu.

10. Bi li Let 3 mogao nastupiti s ovcama ili barem janjetom oko vrata?

ne Na uglađenoj europskoj priredbi zabranjene su životinje.

11. Što ako pobijedimo?

Tek onda smo u problemu. Organizacija Eurosonga košta od 20-30 milijuna eura. Uplatit će valjda ŠČokod Plenkovića.

Najčitaniji članci

Odaberi temu koju želiš pratiti Primaj sve nove vijesti o temi i budi u tijeku

Više o temiIzvor: 24sata.hr