Svjetski poznati dermatolozi otkrili su 9 zlatnih pravila za savršenu kožu

Pokušajte s retinolom

Nema sumnje, svi dermatolozi retinol smatraju zlatnim sastojkom industrije za njegu kože – i to s punim pravom! Opetovano se pokazao kao sastojak koji će napraviti značajnu razliku u kvaliteti i izgledu kože, bilo da želite raditi na aknama, hiperpigmentaciji ili borama.

Ipak, retinol nije nešto što treba ubrzati i treba mu pristupiti vrlo odgovorno. Preporučuje se započeti s korištenjem retinolskih estera ili čistim retinolom u manjem postotku, a zatim napredovati na retinalu, i ako se dermatolog to smatra bitnim, na tretinoin.
Tržište je bogato dobrim retinolima u nježnim, hidratizirajući i umirujućim bazama, pa je pronaći dobar retinol za svoj tip kože prilično jednostavan posao. Samo zapamtite kako ga treba uvoditi što sporije, lišiti kožu ikakvih drugih potencijalnih iritansa i dati mu nekoliko mjeseci prije nego što pokaže svoj puni rezultat.

Ne zaboravite na vrat, šake, dekolte

Kada pričamo o svakodnevnoj rutini njege kože, vrlo vjerojatno mislite samo na svoje lice. Nijedna dnevna njega kože ne bi trebala računati i na vašu uši i vrat – a ako želite ozbiljno poraditi na pomlađivanju svog cjelokupnog izgleda, onda i ruku.

Svaki put kada radite skincare rutinu, rastegnite je s lica na vrat i dekolte. Uši i područje iza ušiju obavezno zaštitite SPF-om, a sav ostatak njege kože od toga dana (ili večeri!) temeljito utrljajte u ruke. Iznenadit ćete se kada primijetite koliko vam ruke izgledaju čvršće, zaglađenije i ujednačenije u boji nakon samo nekoliko tjedana korištenja dnevnih proizvoda i na njima.

Ne dopustite da ranice i prištići postanu ožiljak

Iako vjerujemo da već znate kako svaki prištić može biti potencijalan ožiljak, što bojom, što teksturom, jednako tako i svaka rana na licu može postati ožiljkasto tkivo. Kada su u pitanju prištići – najbolje ih je ne dirati! Koristite adekvatne proizvode protiv prištića koji će ga isušiti bez oštećivanja kože.

U slučaju da prištić istisnete ili potrgate, tretirajte ga kao malu ranu. Operite je blagim sapunom i vodom te nanesite sloj petrolatuma povrh kako bi rana ostala u vlažnom okruženju, ali zaštićena od bakterija. Tako je vjerojatnost za razvoj ožiljka znatno manja!

Ne morate potrošiti puno novca na njegu kože

Briga o koži trebala bi biti stresna, već nešto što vam uljepšava dan. To se jednako odnosi i na vaš budžet koji može biti izvor nezadovoljstva, brige i frustracije u slučaju da kozmetika za koju mislite da bi trebala naprosto premašiti vaš željeni cjenovni rang. U tom slučaju, jednostavno tražite nešto pristupačnije!

Današnja kozmetika ne mora biti skupa da bi funkcionirala! Iako skuplji brendovi obično imaju finije teksture, možda čak i kvalitetnije sastojke – proizvod koji vam neće odgovarati, jednako će oštetiti vaše uši, bio on skup ili jeftin.

Štoviše, neki od trenutno najpopularnijih skincare izbora, prema preporuci dermatologa, ulaze u rang nižeg i srednjeg cjenovnog ranga. Istražite i druge opcije za vaš tip kože, jer one doista ne moraju biti skupe.

Više o temiIzvor: Journal.hr