JE LI SVE OVO PUTINOVA TAKTIKA? Rusi su možda zavarali svijet: Kijev sumnja da u Kremlju znaju što Prigožin radi

Foto: Guliver Image/ Mikhail Klimentyev/Kremaljski bazen

Autorica: Franka Alvarez

Prethodno nepoznati američki obavještajni dokumenti koji su nabavljeni na platformi za grupni chat Discord pokazuju kako vlasnik Wagnera Jevgenij Prigožin daje neobičnu ponudu Ukrajini. No, sumnja se da bi sve moglo biti dio Putinova plana, odnosno da je Putin nepoznat s njegovom komunikacijom s Ukrajincima, pa čak je i tajnim pregovorima oko Bahmuta. Ako je tako, mnogi se pitaju jesu li Rusi opet prevarili svijet?

Američki obavještajci pokazuju da Prigožin žali zbog velikih gubitaka svojih snaga i poziva Ukrajinu da snažnije udari na ruske trupe. Dogodilo se to krajem siječnja, u vrijeme kada su njegove plaćene snage masovno ginule u borbi za razrušeni grad Bahmut.

Prigožin je rekao da će ukrajinski zapovjednici, ako povuku svoje vojnike iz područja oko Bakhmuta, dati Kijevu informacije o položajima ruskih trupa koje bi Ukrajina mogla iskoristiti za napad. Prijedlog je također prenio svojim kontaktima u ukrajinskoj vojno-obavještajnoj upravi, s kojima je tijekom rata održavao tajnu komunikaciju.

Dokument koji je prokurio ne pojašnjava koje je položaje ruskih trupa Prigožin ponudio otkriti.

Prigožin tvrdi da ruski zapovjednici nisu uspjeli opremiti i opskrbiti njegove snage, vitalne za ratne napore Moskve, pa je tako u javnom sukobu s njima. Vlasnik Wagnera također je i saveznik ruskog predsjednika Vladimira Putina, koji bi Prigožinovu ponudu zamijenio život Wagnerovih boraca za ruske vojnike mogao smatrati izdajom.

Tako je rekao ukrajinskom obavještaju da ruska vojska ima problem sa zalihama streljiva te je savjetovao ukrajinskim snagama da napadnu granicu Krima dok je moral ruske vojske bio nizak.

Izvještaj je citirao druge obavještajne podatke, ističući da je Prigožin bio svjestan morala među Wagnerovim snagama i da su neki od njegovih boraca odbili zapovijedi da se rasporedi u području Bakhmuta pod teškim vatrom, strahujući od novih žrtava.

U ratnim uvjetima nije neobično da suprotstavljene strane održavaju neki oblik komunikacije pa je tako ukrajinski dužnosnik okarakterizirao kontakte u duhu “držati prijatelje blizu, a neprijatelje još bliže”. Dokumenti također sumnjaju da Kijev sumnja ili možda zna da je Kremlj svjedok Prigožinove komunikacije s ukrajinskom obavještajnom službom, ako ne i njegovih tajnih pregovora oko Bahmuta, prenosi TheWashingtonPost.

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.

Više o temiIzvor: Dnevno.hr