Hoćemo li uskoro ugledati sunce? Meteorolog otkriva koliko je još kišnih dana prije nas

256 litara po četvornom metru palo je u nedjelju u Gračacu. Otprilike je to 2 i pol puta više nego što inače padne u cijelom svibnju, a sad je palo u 24 sata. To je i dnevni rekord za Gračac, nikad u povijesti nije toliko palo u jednom danu. Uz to, prema podacima DHMZ-a, to je i osma najbiljnija kiša koja je u jednom danu pala u Hrvatskoj. Vremensku prognozu donosi meteorolog Nikola Vikić-Topić.


U ponedjeljak početkom dana bila je malo stabilnija, no već je počela nova jača destabilizacija. Nad Sicilijom se stvorila duboka, snažna ciklona s kojom su povezane pridružene fronte. A sad prema nama idu ciklone i fronte.

Prijepodne na kopnu će biti pretežno do potpuno oblačno, gotovo svugdje uz kišu. Na zapadu će ona biti jaka i obilna, osobito u Lici, Gorskom kotaru i Kordunu. Zato je tamo na snazi ​​narančasti meteo-alarm.

Na Jadranu promjenjivo do pretežno oblačno. Moguća su sunčana razdoblja, no velika je vjerojatnost i za pljuskove s grmljavinom koji će prema podne lokalno biti jače izraženi, to znači da je moguća obilna kiša, jaka grmljavina pa i tuča. Najveća mogućnost za to je u Dalmaciji.

Od jutra posvuda će biti vrlo vjetrovito. Na kopnu će puhati umjeren do jak sjeveroistočnjak pa će uz temperaturu od 10 do 14 biti hladno.

Na moru još vjetrovitije, u Dalmaciji će puhati jako i olujno jugo, au Istri i primorju jaka i olujna bura. Najniža temperatura ovdje od 14 do 17.

I poslijepodne u središnjoj Hrvatskoj biti oblačno i kišovito. Štoviše, kiša će u tom drugom dijelu dana biti jača i obilnija. U zapadnijim predjelima moguće je od 50 do 80 litara po četvornom metru. Najviše će pasti oko Karlovca, Jastrebarskog, Topuskog i Slunja. A predvečer će puno kiše biti u Zagorju, Međimurju i Podravini.

I dalje će biti vjetrovito i svježe. Temperatura od 15 do 19 stupnjeva.

U Slavoniji promjenjivo do pretežno oblačno. Ovdje su moguća i sunčana razdoblja, osobito početkom poslijepodneva, no kasnije će biti i pljuskova s ​​grmljavinom, lokalno je moguće i nevrijeme, osobito nakon 15, 16 sati. Puhat će biti umjeren do jak istočnjak, koji će postupno biti slabiji, a temperatura će biti između 17 i 21.

U Primorju i Istri promjenjivo do pretežno oblačno, uz kraća sunčana razdoblja. Kiša će biti rjeđa nego ujutro, ali se ne može isključiti. Puhat će jaka i olujna bura koja će rano popodne prolazno oslabjeti, no predvečer ponovno jača. Pod Velebitom su mogući udari do 120 kilometara na sat, pa je upaljen meteoalarm.

U gorju oblačno i kišovito do kraja dana, s time da će u tim poslijepodnevnim satima više kiše biti u Gorskom kotaru. I ovdje je na snazi ​​meteo-alarm, ali ovdje zbog obilne kiše, moguće je 60 do 120 litara po četvornom metru. Temperatura oko 14, neće se činiti svježe uz umjeren vjetar.

U Dalmaciji poslijepodne promjenjivo oblačno. Bit će sunčanih razdoblja, ali povremeno je moguć još poneki pljusak s grmljavinom. Cijeli dan će puhati jako i olujno jugo, a maksimalna temperatura bit će oko 20.

U srijedu na kopnu sunčana razdoblja, ali poslijepodne i pljuskovi s grmljavinom. U četvrtak ponovno oblačno, povremeno uz malo kiše, u petak više sunca i većinom suho. Temperatura će ujutro biti oko 10, a popodne od 16 do 19, no u svakom slučaju srijeda i petak bit će malo topliji od oblačnog četvrtka.

Na obali u srijedu promjenjivo s povremenom kišom, pljuskovima i grmljavinom. Zatim, od četvrtka djelomice do pretežno sunčano i toplije, tek rijetko uz poneki kraći poslijepodnevni pljusak. I dalje će puhati bura, ali slabije nego sutra. Prolazno će pojačati na sjevernom dijelu u četvrtak. Bit će postupno malo toplije, uglavnom od 15, 16 ujutro, do 20, 21 poslijepodne.

U svakom slučaju, u utorak najnepovoljnije vrijeme ovog tjedna. Past će obilna kiša, lokalno su moguća nevremena, malo će i prilično vjetrovito i svježe. U srijedu i četvrtak mjestimice još kiše, no manje nego sutra, a zatim od petka više sunca i malo toplije vrijeme, iako je i tada moguća povremena kiša.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 satia više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o temiIzvor: Dnevnik.hr