Trešnje kao suho zlato: Cijene pale, ali izgleda da ni to nije dovoljno

Uzgajivači hrvatskih trešanja najavljuju cijene od 15 eura za kilogram zbog štete od kiše. Ipak, nešto se događa s potražnjom, pa je cijena prvih trešanja od prošlog ponedjeljka s 28 eura u ponedjeljak pala na 5 eura.

GalerijaTrešnje - 3 Trešnje - 5 Trešnje - 4 +1Trešnje - 2


Rane trešnje su se raspukle. U Istri, u Dalmaciji, na kontinentu – trule trešnje. “Jedno dva tona po sadašnjim veleprodajnim cijenama 14 do 16 tisuća eura”, rekao je uzgajivač Zlatan Kljaković Gašpićiz Zagreba.

Renata Bertoša kaže: “Štete se zbrajaju do 50% uroda, ona je trebala ove godine biti 5 do 6 eura po kilogramu, hoće li to tako biti, vidjet ćemo kako će se vrijeme nastaviti i kakva bude potražnja.”

“Trešnja će ove godine biti skupa, ako vam je sad u Sloveniji jagoda 10 eura onda će trešnja biti 30, 50% skuplja, zbog cijene berbe”, kaže Zlatan.

Novinarka Dnevnika Nove TVBarbara Golja ga je pitala hoće li to građanima biti preskupo: “Ha prodat će se, netko može to platiti. Ništa prodat će se, varate se.”

Ne varamo se, potražnja je na splitskom pazaru baš onakva kakva i treba biti. Prodavačica Trik iz Splita kaže: “Cijene su danas skroz pale, ne možete ih prodati. Spustio sam cijenu, ali ništa”. Zato su kupci mogli pregovarati s proizvođačima i zaobićima preprodavače.

Zlatan poručuje: “Pa neka ljudi dođu tu kupiti trešnje pa će proći jeftinije”. U redu je dok kupac ne kaže da je i njemu previše kiše.

“Nisu toliko ni zrele, još nema sunca, još nema slatkoće u njima”, kaže Janja.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 satia više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o temiIzvor: Dnevnik.hr