Ima li Erdoganov protukandidat šanse u drugom krugu? “Jedna osoba će biti ključna”

Aktualni predsjednik Recep Tayyip Erdoğan sve je bliže još jednom petogodišnjem mandatu na čelu Turske. Rezultate turskih izbora analizirala je reporterka Dnevnika Nove TV Ivana Petrović.


Aktualni predsjednik Recep Tayyip Erdoğan osvojio je najviše glasova u prvom krugu predsjedničkih izborakoalicija predvođena njegovom strankom zadržala je većinu u parlamentu.

U Ankariju se nalazi reporterka Ivana Petrovićkoja se javila uživo u Dnevniku Nove TV i komentirala rezultate izbora.

“Rekao bih da je ovaj rezultat uvjetovan činjenicom da dezinformacija najbolje oruđe u kampanji kada je namijenjen onom dijelu birača na koji kandidat cilja. Naravno, tu dezinformaciju proizvela je ‘duboka država’ – nazovimo je tako – predsjednik Erdoğan, koji ga je u zadnjih 20 godina uspio dosta ojačati”, rekao je Petrović.

“To dokazuje i sastav parlamenta. Njegova koalicija, barem prema sadašnjim predviđanjima, ima premoćnu većinu. Cijela kampanja je protukandidat difamiran. Vještom montažom prikazan je kako u brdima pregovara s Kurdima koji se bore za neovisnost Kurdistana”, dodala je.

Što se tiče Erdoğanovog protukandidata Kemala Kılıçdaroğlua, Petrović je rekla da je on ostvario dobar rezultat. “On je uspio animirati mlade ljude, obrazovane ljude, ali čini mi se da nije uspio isto učiniti s Kurdima”, istaknula je.

Petrović se osvrnuo i na pripreme za drugi krug predsjedničkih izbora.

“Svi, uključujući Erdoğanove kritičare, misle da će on najvjerojatnije dobiti izbore. Vlada opće mišljenje da će ključ biti birači Sinana Oğanadesničarski i ultrakonzervativni političar, a rekla bih i moskovski doktorand”, objasnila je.

“Valja imati u vidu da je on prije osam godina napustio svoju izvornu stranku koja je sada u koaliciji s Erdoğanom. Tako da bih ja ostavila prostor da vidimo kako će se njegovi birači ponašati“, dodala je.

Iako su mnogi uvjereni u Erdoğanovu pobjedu, Petrović na kraju javlja da jesu izbori poput vremenske prognoze.

“Oni su vrlo krhki i treba ih u obzir uzeti i Kılıçdaroğluo koji će, ako uspije mobilizirati birače koji u prvom krugu nisu izašli na izbore i postati predsjednik, imati velikih problema s parlamentom. Ako ne ispuni svoje obećanje i ne vrati parlamentarni sustav, nego nastavi koristiti predsjedničke vlasti, onda će imati problem s kredibilitetom”, zaključila je.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 satia više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o temiIzvor: Dnevnik.hr