(VIDEO) KIŠA NE PRESTAJE PADATI! Rijeke pred izlijevanjem: Božinović umiruje narod, 'noć je protekla bez većih problema'

Foto: Luka Gerlanc / CROPIX

Autor: Dnevno.hr

Dijelovi Hrvatske i dalje se suočavaju s problemima nakon obilne kiše koja ne prestaje padati niti u utorak.

Zbog obilnih kiša posljednjih dana, u nekim dijelovima i dalje traju borbe s poplavama. U ponedjeljak je najteže bilo na području Zadarske županije.

Nakon što je u samo 24 sata palo 250 litara po četvornome metru, vodostaj rijeke Zrmanje u Obrovcu jučer je ujutro dosegnuo povijesna 302 centimetra, što je čak 39 cm iznad dosad najvišeg vodostaja Zrmanje izmjerenog u tom gradu. Voda se izlila na ulice, probila se iu povijesnu jezgru. Situacija je teška iu Gračacu.

Razvoj događaja pratite i na portalu dnevno.hr.

DOBRE VIJESTI! Gradonačelnik Obrovca: Volumen vode u Zrmanji bio iznad svih očekivanja

“Volumen vode u Zrmanji bio je iznad svih očekivanja, kao i količina padalina”, rekao je gradonačelnik Obrovca. Ante Župan. Očekivalo se, kaže, i da će zaštitni zid izdržati, te da je procijenjeno da će biti dovoljno 2000 vreća s pijeskom.

Vađenje pijeska iz korita rijeke je posljednji put izvedeno prije 17 godina, ali se tada brod pokvario. “Drugi nismo mogli naći”, rekao je Župan.

Ipak, treba se pitati koga je i zašto je iznenadila voda i mogućnost da će se Zrmanja izliti.

Na terenu je i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović

Unatoč zabrinutosti zbog nepovoljne vremenske prognoze, noć u Obrovcu protekla je bez novih većih problema. Sve žurne službe nastavljaju s naporima na planiranju štete i brizi o sigurnosti građana zbog eventualnog pogoršanja situacije. Za sada nema ozlijeđenih osoba. pic.twitter.com/bMIuMlDXun

— Davor Božinović (@DavorBozinovic) 16. svibnja 2023

“Unatoč zabrinutosti zbog nepovoljne vremenske prognoze, noć u Obrovcu je protekla bez novih većih problema. Sve žurne službe nastavljaju s naporima na planiranju štete i brizi o sigurnosti građana zbog eventualnog pogoršanja situacije. Za sada nema ozlijeđenih osoba”, rekao je Božinović.

Meteorolozi i Hrvatske vode najavljuju da će situacija biti još teža

“Stiže još puno kiše, a rast će i vodostaji skoro svih rijeka u Hrvatskoj”.

HGSS je jučer upozorio da ceste pod naletom bujice mogu biti prepune rupe ili ostati bez sloja asfalta.

HGSS upozorava

„Čak i poznati putevi kriju prepreke koje mogu biti kobne. Stoga se ne vozite automobilom po poplavljenim cestama”, priopćili su iz HGSS-a, napominjući da se 50 posto smrtnih slučajeva u poplavama događa u automobilima.

Kolnici su mokri i skliski u većem dijelu zemlje. Zbog mjestimice obilnije kiše ponegdje se zadržava veća količina vode na kolniku, a mogući su i odroni, osobito na cestama u gorju i na Jadranskoj magistrali (DC8), upozorava HAK.

Foto: Luka Gerlanc / CROPIX

Zbog veće količine vode na kolniku i odrona za sav promet zatvorene su:

Danima već raste vodostaj Krke kod Knina i trenutno je na 397 cm. Podigne li se razina vode za dodatnih osam centimetara na snagu stupaju redovne mjere obrane od poplave.

Autor:Dnevno.hr

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.

Više o temiIzvor: Dnevno.hr