Hrvatska na udaru poplava: Objavljeno kakvo je stanje po županijama

Hrvatska je na udaru poplava. Kiša danima pada, a diljem zemlje rastu vodostaji.

GalerijaPoplave diljem Hrvatske - 3 Poplave diljem Hrvatske - 4 Poplave diljem Hrvatske - 2 +3Poplave diljem Hrvatske - 1


Hrvatska Kostajnica proglasila je izvanredno stanje. Kod Duge Rese izlila se Mrežnica. Poplavljene su kuće, vikendice, dvorišta i polja. Vatrogasci ispumpavaju vodu iz zgrade. Situaciju otežava i porast Save kod Jasenovca, gdje su na snazi ​​izvanredne mjere.

Kod Obrovca ​​se povlači Zrmanja. Stožer civilne zaštite objavio je stanje po županijama.

Bjelovarsko-bilogorska županija

Nakon 17:00 sati područje Bjelovarsko-bilogorske županije zahvatilo je nevrijeme praćeno jakim pljuskom i grmljavinom. Županijski centar 112 Bjelovar zaprimio je 30ak dojava građana o padu stabala na prometnice, poplavljenim bunarima i nestanku električne energije.

U Grubišnom Polju i Bulincu zbog poplavljenih putnih jaraka voda je prijetila stambenim objektima. Odmah po zaprimanju dojava na teren su upućeni vatrogasci, djelatnici cestarske službe i HEP-a radi otklanjanja posljedica nevremena.

Ozlijeđenih osoba nije bilo. Na terenu je i djelatnik Službe civilne zaštite Bjelovar radi utvrđivanja stanja i potrebe angažiranja dodatnih sudionika sustava civilne zaštite te drugih potrebnih resursa. Aktivirani su Stožeri civilne zaštite Nova Rača i Grubišno Polje.

Krapinsko-zagorska županija

Zbog neodržavanja odvodnih kanala i velike količine oborina došlo je do izlijevanja vode iz odvodnih kanala te prodora vode u nekoliko obiteljskih kuća u mjestu Mokrice (Oroslavje). Županijski centar 112 Krapina na teren je uputio nadležne službe.

Šibensko-kninska županija

U 18:00 sati aktiviran je Stožer civilne zaštite općine Kistanje zbog izbijanja podzemnih voda koje su izazvale plavljenje. Najugroženije je naselje Torbice i cesta od Macura prema Nuniću. Zbog podizanja razine vode na ŽC 6026 u mjestu Torbice, radnim strojem prokopan je kanal kako bi voda otjecala s ceste u polje. Također se postavljaju vreće s pijeskom oko kuće u Torbicama i ispumpava se voda iz dvorišta dviju poplavljenih kuća.

Na terenu su načelnik općine Kistanje, načelnik Stožera civilne zaštite općine Kistanje sa suradnicima, voditelj Službe civilne zaštite Šibenik, županijski vatrogasni zapovjednik, ujedno i načelnik Stožera civilne zaštite Šibensko-kninske županije te vatrogasne snage iz IVP Šibenik i DVD Kistanje.

Zadarska županija

Vodostaj rijeke Otuče u Gračacu i dalje je u opadanju, očekuje se postupno povlačenje poplavnih voda na područje Gračaca. Na području Obrovca, vodostaj Zrmanje također je u opadanju koje se očekuje u narednim satima. Sve operativne snage i nadležne službe i dalje su na terenu. Provodi se ispumpavanje poplavnih voda i sanacija poplavljenih područja, objekata i imovine. Državna intervencijska postrojba civilne zaštite s tri velike pumpe ispumpava vodu iz poplavljenog dijela grada Obrovca. Specijalistički timovi Hrvatskog Crvenog križa dostavljaju hranu, vodu i lijekove na području Gračaca. Predstavnici Službe civilne zaštite i dalje sudjeluju u radu stožera civilne zaštite.

Zbog miješanja rijeke Zrmanje s fekalnim i slivnim vodama koje su poplavile stambene i poslovne prostore, Stožer civilne zaštite grada Obrovca ​​uputio je obavijest građanstvu o nužnoj provedbi mjera u cilju planiranja nastanka zaraze (dezinficiranje svih poplavljenih prostora, pokućstvo i tapecirani namještaj koji su poplavljeni preporučeno). trajno baciti u priložene kontejnere koji će biti postavljeni po gradu, poplavljene prostore nužno je očistiti sredstvima za dezinfekciju, zidove objekta nužno je dezinficirati).

Sisačko-moslavačka županija

Na lokaciji Nova Drenčina (Petrinja) izvršeno je proširenje i nadvišenje prethodno postavljenog privremenog nasipa od vreća s pijeskom uz rijeku Kupu.

Na snazi ​​su izvanredne mjere obrane od poplava na rijeci Uni vezano za vodomjer Hrvatska Kostajnica. Vodostaj rijeke Une u Hrvatskoj Kostajnici i dalje je u porastu. Operativne snage i nadležne službe s Hrvatskom vojskom postavljaju zečje nasipe od vreća s pijeskom za zaštitu kuća u neposrednoj blizini rijeke Une u Hrvatskoj Kostajnici, te tzv. „negativne“ bunare oko slivnika i šahtova za sprječavanje plavljenja ulica na mjestima gdje rijeka Una prodire kroz kanalizacijski sustav. Uslijed velikih oborina i graničnih parametara ispravnosti vode za ljudsku potrošnju, u Hrvatskoj Kostajnici iz JP Komunalac preporučuju korisnicima vodnih usluga korištenje vode za ljudsku potrošnju uz prokuhavanje.

Za potrebe snižavanja vodostaja rijeke Save na sisačkom i jasenovačkom području, od jučer ujutro 15.5.2023. otvorene su ustave Prevlaka i Trebež, putem kojih se dio velike vode rijeke Save upušta u retenciju Lonjskog polja. Hrvatske vode uvelike su izvanredne mjere obrane od poplave na rijeci Savi vezane za vodomjer Jasenovac.

Karlovačka županija

Na karlovačkom području i dalje traju pripreme za moguće poplave. S obzirom na nove očekivane oborine na slivu rijeke Kupe tijekom današnjeg, sutrašnjeg dana doći će do dodatnog porasta vodostaja rijeke Kupe u Karlovcu.

Prema procjeni Hrvatskih voda, maksimalni vodostaji Kupe u Karlovcu očekuju se u noći sa srijede na četvrtak 17. 18. 5. 2023. godine.

Aktivirani su Stožeri civilne zaštite Karlovca i Ogulina. U suradnji s gradskim tvrtkama i operativnim snagama civilne zaštite pune se vreće s pijeskom i dostavljaju na ugrožene lokacije.

Osječko-baranjska županija

Na području Našica, naselje Martin, voda iz prepunih kanala preljeva se preko ceste i ulazi u dvorišta i poslovne objekte. I u Našičkom Novom Selu voda iz prepunih kanala ulazi u dvorište obiteljske kuće. Na intervenciju su upućeni vatrogasci te komunalne tvrtke radi ispumpavanja vode i prokopa dodatnog kanala za odvod viška slivne vode.

Virovitičko-podravska županija

Na području Virovitičko-podravske županije aktivirani su uži stožer Virovitičko podravske županije i Stožer civilne zaštite općine Čačinci. Na snazi ​​je izvanredna mjera obrane od poplava za potok Krajina.
U Čačincima se provode aktivnosti sanacije poplavljenih objekata.

Bjelovarsko-bilogorska županija

Na snazi ​​su izvanredne mjere obrane od poplave: Ilova – Veliko Vukovje. U Garešnici je rijeka Ilova otvorila izletnički splav u vlasništvu turističke zajednice zbog čega je angažirana JVP Garešnica. Voditelj Službe civilne zaštite Bjelovar obišao je vodomjere Palovac i Garešnica te je održao sastanak sa zapovjednikom JVP Garešnica.

Ličko-senjska županija

Stožer civilne zaštite Lovinac je u pripravnosti, kiša pada, sve službe su na terenu. U Štikadi je premješten namještaj u dvije kuće. Nakon puštanja vode iz jezera Štikada u dvije kuće u kojima nitko ne živi poplavljene konobe.

Stožer civilne zaštite Plitvičkih Jezera je također u pripravnosti, poduzimaju sve mjere po potrebi. Za sada nema poplavljenih područja iako se to očekuje u zaseoku Luketići. Uslijed obilnih oborina
vodostaj rijeke Korane raste cca 10 cm za pola sata.

Zagrebačka županija

Danas je održana sjednica Stožera civilne zaštite Zagrebačke županije vezana za pripremne aktivnosti obrane od poplava, moguće izvanredne događaje i mjere ranog upozorenja na području županije. Prema procjeni najkritičnije bi moglo biti na području općine Pisarovina (rijeka Kupa) koja je zatražila od Stožera civilne zaštite Zagrebačke županije dostavu pijeska za potrebe obrane od poplava.
Pripremne aktivnosti obrane od poplava su u tijeku te su obaviještene i stavljene u pripravnost sve nadležne službe i snage sustava civilne zaštite.

Zatvorene prometnice: DC36 u mjestima Koritinja, Donja Kupčina-Šišljavić i Gradac Pokupski-Lijevo Sredičko;

Na području Zagrebačke županije zabilježeno je više intervencija vatrogasaca i komunalnih službi zbog ulaska vode u objekte, uzrok kojih je veća količina oborine i neočišćeni odvodni kanali.

Prognoza oborina u narednih 7 dana

U sljedećih 7 dana i dalje se očekuju nestabilne vremenske prilike. Glavnina oborine očekuje se danas pri čemu obilnije oborine mogu pasti u gorskim predjelima. Prognozirane obilne oborine na području Gorskog kotara, Like te kontinentalnog dijela Hrvatske danas tijekom dana 16.5.2023., a tijekom noći i na području južnog Jadrana i njegove unutrašnjosti, mogu uzrokovati pojavu bujičnih i urbanih poplava.

Zbog vodom zasićenog podzemlja te novih oborina i dalje postoji mogućnost poplavljivanja krških polja. Od sutra i pogotovo prekosutra, četvrtka 18.5.2023. ipak slijedi smirivanje vremenskih prilika. Mjestimice će kiše biti i dalje, ali u puno manjim količinama.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o temiIzvor: Dnevnik.hr