FOTO/VIDEO Apokaliptični prizori: Rastu vodostaji, dio Krapine bez struje, problemi u Varaždinskoj županiji

Hrvatska je na udaru poplava. Najteže je na području Obrovca, Gračaca, Hrvatske Kostajnice. Raste Save u Zagrebu. Problema ima i na sjeveru zemlje.

GalerijaIzlijevanje Mrežnice - 5 Vrgorsko polje i Rastok pod vodom - 35 Vrgorsko polje i Rastok pod vodom - 34 +22Vrgorsko polje i Rastok pod vodom - 33


  • obilne kiše stvaraju ozbiljne probleme diljem zemlje
  • Zrmanja pada i povlači se iz Obrovca
  • najkritičnije je u Hrvatskoj Kostajnici
  • u srijedu veliki vodni val Save stiže iz Slovenije
  • ministarstva su obišli poplavljena područja

Tijek događaja možete pratiti iz minute u minutu:

00:30U utorak u 23 sata izmjeren je vodostaj Korane u Karlovcu od 761 centimetar, a Kupe od 760 centimetara, dok je vodostaj Mrežnice u Dugoj Resi 458 centimetara, a Gornje Dobre u Ogulinu 304 centimetara. U svim ovim mjestima traje izvanredno stanje obrane od poplava.

Grad Karlovac javio se u utorak navečer kako su na gradskom području zbog poplave zatvorene prometnice između Brođana i Brežana, u Donjem Mekušju, na spoju Selca i Banije, u Karasima, Šišljaviću, Kobiliću, Ulici svetog Florijana, Cerovcu Vukmanićkom i Koritinji.

23:54Zbog obilnih oborina u tijeku su aktivnosti obrane od poplava u više županija. Detaljno stanje za svaku županiju pogledajte OVDJE.

23:20 Varaždinska županija također se bori s poplavama.Na više mjesta došlo je do izlijevanja potoka i odvodnih jaraka prema kućama, po njivama, ali i prometnicama. Također, promet je na velikom broju cesta otežan, a na nekima i onemogućen.Neke prometnice su i značajno oštećene uslijed propadanja ceste, piše Sjeverni.info.

22:30 U Zagrebačkoj županiji najveća opasnost od poplave je u Pisarovini.

22:10 Aktivirao se zbog izbijanja podzemnih voda koje su u utorak navečer izazvale poplave Stožer civilne zaštite općine Kistanjea najugroženije je naselje Torbice i cesta od Macura prema Nuniću, izvijestilo je Ravnateljstvo civilne zaštite MUP-a RH.

U naselju Torbice poplavljene su dvije kuće iz kojih vatrogasci DVD-a Kistanje i Šibenik ispumpavaju vodu, dok se oko ostalih objekata postavljaju vreća s pijeskom.

“Riječ je o kućama u kojima u trenutku poplave nije bilo nikoga. Na istom području, od naselja Torbice do mjesta Nunići, formiralo se jezero dugo i do četiri kilometra. prodiranje podzemnih vodaslijevanju vode iz Zrmanja, a voda se približila i kućama”, potvrdio je Hini ravnatelj županijskog Stožera civilne zaštite i županijski vatrogasni zapovjednik Darko Dukić.

Dodao je da se tijekom dana bagerom kopao kanal kako bi se voda preusmjerila prema neobrađivanim, nepoplavljenim poljima.

“Zbog plavljenja je zatvorena i glavna cesta kroz Kistanje”, kazao je Dukić dodajući da je na mjestima voda dubine i do dva metra te su vatrogasci imali nekoliko intervencija izvlačenja automobila s poplavljenih dijelova ceste. Dukić je istaknuo da je ugrožena cijela Zagora, te da službe ostaju dežurati kroz noć.

21:40 satiObilne padaline i aktivacija klizišta uzrokovala je probleme u prometu na području Krapinsko-zagorske županije, Pojedini dijelovi Krapine imaju problema u opskrbi električnom energijom. Naime, zbog jakog vjetra srušilo se nekoliko stabala koja su pri padu pokidala električne vode. Ekipe HEP-a su na terenu i otklanjaju kvarove.

21:13meteorolog Ivana Čačića otkrio je kakvo vrijeme nas očekuje idućih dana. Više o tomeOVDJE.

20:51premijer Andrej Plenkovićizjavio je kako ćeVlada bi trebala pomoći županijama da što prije saniraju nastale štete.

„Vidimo da klimatske promjene utječu i na ovaj način na količinu oborina kakvih prije u ovakvoj mjeri nije bilo”, ustvrdio je.

20:48 sati Zbog obilnih kiša, u utorak se izlila Mrežnica, poplavljene su kuće, vikendice, dvorišta i njive u Donjem Mrzlom Polju, Zvečaju i Belavićima. Više o tome OVDJE.

20:44 “Od devetog mjeseca ovo je šesta obrana Hrvatske Kostajnice od poplave. Nažalost, opet poznate slike iz Kostajnice. Sve operativne snage s Hrvatskom vojskom, vodama i njihovim kooperantima na terenu još od jučer i cijelo vrijeme rade kako bismo umanjili štetu”, rekao je Petar Prpić, zapovijednik VZP-a Hrvatska Kostajnica za Dnevnik Nove TV. Opširnije OVDJE.

20:40 satiVoda je odnijela pješački drveni most u koji je postavljen u Vukšincu U Donjoj Stubici, na gradilištu novog mosta.

19:40 sati Kod Karlovca vojska puni vreće s pijeskom.

Izlijevanje Mrežnice - 5Vojska pomaže na području Karlovca – 4Foto: PIXELL

18:21 Zbog visokog vodostaja rijeke Krke prvi su put u povijest Nacionalnog parka pojedini njegovi dijelovi zatvoreni za posjetitelje, javlja HRT.

18:12 Poplavljeni su dijelovi općine Bedenica i područje Svetog Ivana Zeline, Komina.

18:00 Zbog velike količine oborina proteklih dana raste vodostaj rijeke Save u Zagrebu.

Izlijevanje Mrežnice - 5Vodostaj rijeke Save u Zagrebu rasteFotografija: Pixelsell

17:46 satiAktiviran je Stožer civilne zaštite grada Obrovca. Reporter Dnevnika Nove TV Ivan Čorkalo rekao je da su građani pozvani da hitno dezinficiraju sve prostore – i stambene i poslovne. Pomiješale su se fekalne i slivne vode.“Sav namještaj koji je poplavljen mora zapravo baciti, a neki su to već i učinili”, rekao je Čorkalo. Opširnije OVDJE.

17:38 satiReporterka Dnevnika Nove TV Dina Ćevidu Kostajnici je razgovarala s gradonačelnikom Daliborom Bišćanom,koji je najavio da se vrhunac vodenog vala očekuje tijekom idućih 24 sata.

“Cijelu noć prati cijela situacija. Pumpe stalno rade na terenu. Radi se o velikim količinama vode koje uspije ispumpati u kratkom vremenu. Tako da sada imamo oko 40 centimetara razlike i nadam se da niti jedan objekt neće biti oštećen ili će biti s minimalnim oštećenjima“, rekao je.

Opširnije OVDJE.

17:30 Objavljeno je najnovije stanje diljem Hrvatske.

Zadarska županija

Vodostaj rijeke Otuče u Gračacu i dalje je u opadanju, očekuje se postupno povlačenje poplavnih voda na područje Gračaca. Na području Obrovca ​​vodostaj Zrmanje također je u opadanju, koje se očekuje iu narednim satima. Sve operativne snage i nadležne službe i dalje su na terenu. Provodi se ispumpavanje poplavnih voda i sanacija poplavljenih područja, objekata i imovine. Državna intervencijska postrojba civilne zaštite s tri velike pumpe ispumpava vodu iz poplavljenog dijela grada Obrovca. Specijalistički timovi Hrvatskog Crvenog križa dostavljaju hranu, vodu i lijekove na području Gračaca. Predstavnici Službe civilne zaštite i dalje sudjeluju u radu stožera civilne zaštite.

Zbog miješanja rijeke Zrmanje s fekalnim i slivnim vodama koje su poplavile stambene i poslovne prostore Stožer civilne zaštite grada Obrovca ​​uputio je obavijest građanstvu o nužnoj provedbi mjera u planiranju nastanka zaraze (dezinficiranje svih poplavljenih prostora, pokućstvo i tapecirani namještaj koji su poplavljeni preporučuje se trajno baciti u priložene kontejnere koji će biti postavljeni po gradu, poplavljene prostore nužno je očistiti sredstvima za dezinfekciju, zidove objekta nužno je dezinficirati).

Sisačko-moslavačka županija

Na lokaciji u Novoj Drenčini (Petrinja) izvedeno je proširenje i nadvišenje otprije postavljenog privremenog nasipa od vreća s pijeskom uz rijeku Kupu.

Na snazi ​​su izvanredne mjere obrane od poplava na rijeci Uni vezano za vodomjer Hrvatska Kostajnica. Vodostaj rijeke Une u Hrvatskoj Kostajnici i dalje je u porastu. Operativne snage i nadležne službe s Hrvatskom vojskom postavljaju zečje nasipe od vreća s pijeskom za zaštitu kuća u neposrednoj blizini rijeke Une u Hrvatskoj Kostajnici te tzv. negativne bunare oko slivnika i šahtova za sprječavanje plavljenja ulica na mjestima gdje rijeka Una prodire kroz kanalizacijski sustav. Uslijed velikih oborina i graničnih parametara ispravnosti vode za ljudsku potrošnju u Hrvatskoj Kostajnici iz JP-a Komunalac preporučuju korisnicima vodnih usluga korištenje vode za ljudsku potrošnju uz prokuhavanje.

Za potrebe snižavanja vodostaja rijeke Save na sisačkom i jasenovačkom području od jučer, 15. 5. 2023., ujutro su otvorene ustave Prevlaka i Trebež, putem kojih se dio velikih voda rijeke Save upušta u retenciju Lonjskog polja. Hrvatske vode uvelike su izvanredne mjere obrane od poplave na rijeci Savi vezane za vodomjer Jasenovac.

Karlovačka županija

Na karlovačkom području i dalje traju pripreme za moguće poplave. S obzirom na nove očekivane oborine na slivu rijeke Kupe tijekom današnjeg, sutrašnjeg dana doći će do dodatnog porasta vodostaja rijeke Kupe u Karlovcu. Prema procjenama Hrvtaskih voda, maksimalni vodostaji rijeke Kupe u Karlovcu očekuju se tijekom noći sa srijede na četvrtak, 17./18. 5. 2023. Aktivirani su Stožeri civilne zaštite Karlovca i Ogulina. U suradnji s gradskim tvrtkama i operativnim snagama civilne zaštite pune se vreće s pijeskom i dostavljaju na ugrožene lokacije.

Osječko-baranjska županija

Na području Našica, naselje Martin, voda iz prepunih kanala prelijeva se preko ceste i ulazi u dvorišta i poslovne objekte. I u Našičkom Novom Selu voda iz prepunih kanala ulazi u dvorište obiteljske kuće. Na intervenciju su upućeni vatrogasci te komunalne tvrtke radi ispumpavanja vode i prokopa dodatnog kanala za odvod viška slivne vode.

Virovitičko-podravska županija

Na području Virovitičko-podravske županije aktivirani su uži stožer Virovitičko podravske županije i Stožer civilne zaštite općine Čačinci. Na snazi ​​je izvanredna mjera obrane od poplava za potok Krajina.
U Čačincima se provode aktivnosti sanacije poplavljenih objekata.

Bjelovarsko-bilogorska županija

Na snazi ​​su izvanredne mjere obrane od poplave: Ilova – Veliko Vukovje. U Garešnici je rijeka Ilova otvorila izletnički splav u vlasništvu turističke zajednice, zbog čega je angažiran JVP Garešnica. Voditelj Službe civilne zaštite Bjelovar obišao je vodomjere Palovac i Garešnica te je održao sastanak sa zapovjednikom JVP-a Garešnica.

Ličko-senjska županija

Stožer civilne zaštite Lovinac je u pripravnosti, kiša pada, sve službe su na terenu. U Štikadi je premješten namještaj u dvije kuće. Nakon puštanja vode iz jezera Štikada u dvije kuće u kojima nitko ne živi poplavljene konobe. Stožer civilne zaštite Plitvičkih Jezera također je u pripravnosti, poduzimaju sve mjere po potrebi. Za sada nema poplavljenih područja, iako se to očekuje u zaseoku Luketići. Zbog obilnih oborina vodostaj Korane u pola sata poraste za cca 10 cm.

17:00 Zbog jake kiše koja pada danima poplavljeno je Vrgorsko polje i Rastok. Poplavljena su polja u Vrgorcu poznata po sadnji jagodi.

Izlijevanje Mrežnice - 5Vrgorsko polje i Rastok pod vodom – 33Foto: Cropix

16:26 Teška situacija s poplavama je iu susjednoj BiH. U posljednja 24 sata zbog obilnih kiša dodatno je o teško stanje na području zapadne Bosne, gdje se izlijeva sve više rijeka i vodotoka, zbog čega je poplavljeno više desetaka obiteljskih kuća i objekata, a hitne službe doslovno nisu mogle pomoći zbog velike količine vode.

Posebno je zabrinjavajuće što je visoka vodostaj dviju najvećih rijeka Une i Sane. Vodostaj rijeke Sane naglo raste, zbog čega se očekuje izlijevanje iz korita, što bi dodatno otežalo stanje u Sanskom Mostu, gdje je jučer proglašeno prirodno stanje nesreće. Vatrogasne i hitne službe bile su nemoćne u više slučajeva.

“Prigodom nekoliko intervencija vatrogasci, nažalost, nisu mogli učiniti ništa zbog velike količine vode na terenu”, priopćeno je iz Županijskog centra Civilne zaštite Unsko-sanske županije.

15:48 sati Hrvatske vode objavile su novu prognozu vremena.

U idućih sedam dana i dalje se očekuju nestabilne vremenske prilike. Glavnina oborine očekuje se danas, pri čemu obilnije oborine mogu pasti u gorskim predjelima.

Prognozirane obilne oborine na području Gorskog kotara, Like te kontinentalnog dijela Hrvatske danas tijekom dana, a tijekom noći i na području južnog Jadrana i njegove unutrašnjosti, mogu uzrokovati pojavu bujičnih i urbanih poplava. Zbog vodom zasićenog podzemlja te novih oborina i dalje postoji mogućnost poplavljivanja krških polja.

Od sutra i pogotovo prekosutra ipak slijedi smirivanje vremenskih prilika. Mjestimice će kiše biti i dalje, ali u puno manjim količinama.

Proglašeno izvanredno stanje za Kostajnicu

15:15 satiVodostaj Une u Hrvatskoj Kostajnici dosegao je 450 centimetara, koliko je razina za proglašenje izvanrednog stanja obrane od poplava.

Izlijevanje Mrežnice - 5Vodostaj Une u Hrvatskoj Kostajnici(Foto: Hrvatske vode)

14:43Uslijed bujičnih poplava na području Obrovca ​​gradski Stožer civilne zaštite upozorio je na mjere kojih se građani trebaju pridržavati zbog miješanja rijeke Zrmanje s fekalnim i slivnim vodama koje su poplavile stambene i poslovne prostore:

  • dezinficiranje svih poplavljenih prostora
  • namještaj i tapecirani namještaj koji se poplavi preporučuje se trajno baciti u priložene kontejnere koji će biti postavljeni po gradu
  • poplavljene prostore nužno je očistiti sredstvima za dezinfekciju
  • zidove objekta nužno je dezinficirati.

Reporteri Dnevnika Nove TV o stanju na terenu

14:17Reporter Dnevnika Nove TV Ivan Čorkalo nalazi se u Obrovcu, odakle se s najnovijim informacijama uživo javio u Vijestima u 14 sati.

“Situacija je puno bolja nego jučer, ali stanje je i dalje vrlo, vrlo teško. Ima i dobrih i loših vijesti. Loša je vijest što vremenska prognoza ne daje razloga za optimizam. Kiša je padala tijekom cijelog prijepodneva. Sada je stala, a nastavak jakih oborina očekuje se oko 16 sati. Dobra je vijest što je unatoč nastavku oborina rijeke Zrmanje u opadanju te je vodostaj od sinoć pao za oko pola metra. Zečji nasip uz Zrmanju je dovršen, tako da bi se moglo pristupiti sanaciji jer se voda iz većeg dijela grada povukla”, rekao je.

Osvrnuo se i na stanje u Gračacu.

“I ondje je situacija nešto bolja nego jučer, ali je pod vodom još uvijek nekih 15-ak kuća. Područje je jučer obišao ministar unutarnjih poslova Davor Božinović te je rekao da je zadovoljan reakcijom nadležnih službi. Međutim, građani baš i nisu zadovoljni i smatraju da se moglo napraviti i više“, napomenuo je Čorkalo.

Naime, reporter Dnevnika Nove TV i danas je razgovarao s ljudima koji se bore s poplavama.

“Nešto bolje izgleda. Voda se povlači, ali jako sporo jer je i tijekom noći bila velika oborina. Vidjet ćemo što će biti danas”, rekao je Zoran iz Gračaca.

“Spriječiti se nije moglo, ali se sigurno moglo ublažiti”, istaknula je boracstanovnica Gračaca.

Čorkalo je na kraju javljanja uživo istaknuo da se kod poplave uvijek ponavlja ista priča. “Svi su sretni kad se voda povuče, ali onda nastaju drugi problemi. Tako je i ovdje u Obrovcu. Voda već sada nije za piće. Postoji velika opasnost od zagađenja infrastrukture budući da se sa dna rijeke podiglo dosta fekalija i mulja”, rekao je.

14:02 satiUna je na 448 centimetara i ostalo je još samo nekoliko centimetara do proglašenja izvanrednog stanja, a dolazi najgore tek.

“Situacija se pogoršava iz minute u minutu.” Voda je trenutno do koljena, zečji nasipi su počeli pucati, dio je pod vodom, ljudi spašavaju što mogu, dižu namještaj ako im se voda provali u kuće. Na ulici su postavljene i betonske cijevi iznad šahtova, jutros su bile prazne, ali sada je u njima gotovo metar vode. Neki podrumi su poplavljeni, vojska je na terenu, vatrogasci, svatko pomaže koliko može, ali voda nađe svoj put. Neka mjesta su bila odsječena, a jednoj je osobi pozlilo pa su po njoj morali doći vatrogasci”, izvijestila je reporterka Dnevnika Nove TV Dina Ćevid koja prati situaciju u Hrvatskoj Kostajnici.

Zabrinjavajuće najave o vodostaju Kupe

13:20 satiHrvatske vode objavile su najnoviju prognozu po kojoj bi 18. svibnja u šest sati vodostaj Kupe mogao dosegnuti 808 cm, a Korane 801 centimetar.

13:15Zabrinjavajuće najave o vodostaju Kupe u Karlovcu većem od 850 centimetara i mogućoj velikoj poplavi ne bi se trebale obistiniti, rečeno je u utorak na konferenciji novinara gradskog Stožera civilne zaštite, uz ocjenu da bi vodostaj Kupe trebao porasti. ne uzdiže se iznad osam metara.

Voditelj karlovačke ispostave Hrvatskih voda Zoran Pavlović rekao je da su jučerašnji modeli za danas i sutra prognozirali znatno više oborina s mogućim rekordnim vodostajem Kupe od 850 centimetara. Ne, posljednji prognostički modeli govore da se znatna količina kiše već ispadala ili će se ispadati južnije te ne bi trebalo biti većih problema zbog izlijevanja rijeke na karlovačkom području.

“Prema sadašnjim prognozama, vodostaj ne bi trebao prijeći 800 centimetara, što možemo podnijeti”, rekao je Pavlović i dodao da se taj maksimum očekuje do kraja sutrašnjeg dana te se nadaju da će tako i ostati.

13:10 Vatrogasni zapovjednik i voditelj svih operativnih snaga gradskog karlovačkog Stožera Civilne zaštite Miro Rade poručio je građanima da su sve interventne službe spremne za obranu, da su vatrogasci dan ranije rasporedili vreće za tzv. točkasto branjenje kuća na Kupi uzvodno od Karlovca u naseljima Brodarcima i Maloj Jelsi te nizvodno u naseljima Selcu, Gradcu, Vodostaju, Mekušju, Husju i Kobiliću.

13:00 sati Vodostaj Zrmanje u Obrovcu je znatno niži nego jučer, istaknuti su iz Hrvatskih voda.

“Vidimo da se Zrmanja vraća, ublažene su posljedice onoga što je bilo jučer. Što se tiče novih oborina, one su najavljene. Što se tiče zečjih nasipa, smatramo da su oni sada dovoljni. Ako ne budu, punit će se nove vreće i oni će se povećavati koliko to bude potrebno”, kazala jeIrina Puticadirektorica Vodno gospodarskog odjela za slivove južnoga Jadrana Hrvatskih voda i voditeljica Obrane od poplava.

12:30 satiNačelnik Općine Gračac Robert Juko kazali su kako su na sastanku potpredsjednika Vlade i ministra unutarnjih poslova Davoru Božinoviću iznijeli svoje probleme i aktualnu situaciju.

Istaknuo je da je Otuča imala najveću vodostaj koji je ikad izmjeren. Prije je iznosio 200 centimetara, dok je jučer kada je bila poplava bila na 235. Danas je vodostaj 123 centimetara.

“I dalje pada kiša, imamo problem ispod Gračaca na Đekića glavici, zvali su nas pa idemo na teren jer voda prodire u neke kuće”, rekao je Juko.

Voda se treba prokuhavati

12:17Situacija u Gračacu je ozbiljna s obzirom na izlijevanje rijeke Otuče i podzemne vode te je potrebno pronaći sveobuhvatno infrastrukturno rješenje kako bi se pomoglo ljudima”, rekao je potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova. Davor Božinović u Gračacu.

“Ovdje nam se dogodilo da se po prvi put u povijesti Otuča izlila i došla je sve do Novog naselja koje je zapravo poplavilo u zadnjih šest mjeseci dva puta, a treći put je poplava bila vezana za cijev”, rekao je Božinović.

Više čitajte>> OVDJE

12:11Iz JP Komunalac priopćili su kako bi građani trebali prokuhavati vodu za piće. Napominju kako voda nije zdravstveno neispravna, ali su parametri granični.

”Sustav vodoopskrbe Pašina Vrela – Uslijed velikih oborina i graničnih parametara, ispravnosti vode za ljudsku potrošnju, preporučujemo korisnicima vodnih usluga upotrebu vode za ljudsku potrošnju uz prokuhavanje. Voda nije zdravstveno neispravna, međutim, radi graničnih parametara ispravnosti preporučujemo prokuhavanje”, navodi se u obavijestima na internetskim stranicama. JP Komunalca.

11:17“Neprestano imamo kišne uvjete pa se ne mogu provoditi ni građevinski radovi, a operativa je zauzeta iu obnovi od potresa. Projekt obrane bit će završen do kraja godine, trudimo se maksimalno iskoristiti sredstva iz Fonda solidarnosti. Zato će možda neke tvrtke na nekim mjestima usporiti radove, ali nastavak slijedi”, rekao je generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković.

Istaknuo je da Hrvatska Kostajnica dobiva moderan sustav obrane od poplava, prvi takav u Hrvatskoj. Vrhunac vala očekuje se sutra, ali bi danas moglo doći do izvanrednih mjera obrane.

Više čitajte>> OVDJE

11:15U posljednja 24 sata angažirano je 300 vojnika, 150 ih je u stanju pripravnosti, a 150 ih je na terenu. Njih 100 je u Hrvatskoj Kostajnici, kazao je ministar obrane Mario Banožić je dodao:”Napunili su oko 45.000 vreća pijeska, odnosno oko 500 metara zečjeg nasipa, a obranu će se od poplava uključiti još vojnika, u skladu s potrebama”.

Božinović obišao poplavljena područja

11:05 sati Vodostaj Une je 441 centimetar te će na 145 centimetara biti proglašen izvanredne mjere, najavio je potpredsjednik Vlade i ministar branitelja Tomo Medved koji s ministrom obrane Marijem Banožićem u obilasku Banije.

“Očekuju se daljnje oborine što znači da će Una nastaviti s rastom. U devet mjeseci ovo je šesta obrana Hrvatske Kostajnice. Imali smo prije 2,5 godine razoran potres koji je oštetio nasipe na 19 mjesta”, kazao je i dodao da su Hrvatske vode radile na sanaciji.

“Možemo očekivati ​​i porast vodostaja Kupe. U prosincu je bila ugrožena Petrinja, a tada smo napravili box barijere koje sada ojačavamo. Možemo očekivati ​​i porast vodostaja Save u Jasenovcu , a za to se rade pripreme. S obzirom na to da smo u Jasenovcu zadnji put imali stradanja ljudi, pozivamo građane da se, ako trebaju spasiti ili hraniti svoje životinje, jave HGSS-u i ne ugrožavaju svoje živote”, upozorio je Medved. .

11:00 Nakon što je održan sastanak sa Stožerom civilne zaštite u Gračacu potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović je u pratnji župana Božidara Longina i općinskog načelnika Roberta Juke posjetio domaćinstva u Novom naselju 2 koja su i dalje djelomično pod vodom.

“Situacija je i dalje ozbiljna. Prvi put u povijesti Otuča se izlila te došla do Novog naselja. Ovo je druga poplava u zadnjih šest mjeseci na tom području. Čito se radi o zasićenju tla te moramo naći rješenje koje je sveobuhvatnije i ono što je moguće prije”, poručio je Božinović.

10:55Tijekom srijede očekuje se veliki vodni val rijeke Save iz Slovenije, kao i maksimalne vode Kupe u Karlovcu i Une u Hrvatskoj Kostajnici gdje su od jutra na snazi ​​izvanredne mjere obrane od poplava, objavile su Hrvatske vode.

Formiranje vodnog vala Save procjenjuje se na razini od 1.800 do 2.000 kubnih metara u sekundi, a očekuju se visoke vodostaji Kupe na karlovačkom, petrinskom i sisačkom području, a posebno rijeke Une na kostajničkom području. .

10:45 U protekla 24 sata pale su znatne količine oborina na području gotovo cijele Hrvatske eu prosjeku između 10 i 40 mm.

Upućen je zahtjev za osiguranjem dodatnih snaga i sudjelovanjem pripadnika Hrvatske vojske na provedbi mjera obrane od poplava u idućim danima.

Za potrebe snižavanja vodostaja Save na sisačkom i jasenovačkom području, od jutra su otvorene ustave Prevlaka i Trebež, putem kojih se dio vode upušta u retenciju Lonjskog polja.

Izlijevanje Mrežnice - 5Poplavljeno područje Obrovca ​​- 6(Foto: Luka Gerlanc / CROPIX)

Kiša i dalje pada

10:30 sati Najviše kiše palo je u zadarskom zaleđu, u Gračacu 256 mm, Kninu 56 mm, Šibeniku 37 mm, odnosno na slivovima Zrmanje (Obrovac) i Otuče (Gračac).

S obzirom na izuzetno velike i intenzivne oborine te tlo zasićeno vodom, došlo je do naglog porasta i izlijevanja Otuče u Gračacu te Zrmanje u Obrovcu.

Izlijevanje Otuče uzrokovalo plavljenje brojnih objekata i infrastrukture. Na lijevoj obali rijeke Zrmanje došlo je do prelijevanja vode preko zida, a ujedno je i voda kroz kanalizacijski sustav počela ulaziti u niže dijelove Obrovca ​​i ugrožavati objekte. Procjena je kako je ugroženo pedesetak kuća.

10:20 U idućih sedam dana i dalje se očekuju nestabilne vremenske prilike. Najviše kiše očekuje se danas pri čemu obilnije oborine mogu pasti u gorskim predjelima. Od četvrtka slijedi smirivanje vremenskih prilika. Mjestimice će kiše biti i dalje, ali u puno manjim količinama.

10:15Zapovjednik Vatrogasne zajednice Zadarske županije Matej Rudić kazao je kako kiša i dalje jako pada, ali i da je vodostaj Zrmanja pao u odnosu na sinoć.

”Vatrogasci stalno rade na ispumpavanju vode u Obrovcu i jedna trećina vode je smanjena u poplavljenoj jezgri. Usporedno s tim radi se i na ispumpavanju poplavljenih podruma. Ukoliko uspijemo smanjiti razinu vode tada ćemo povećati broj vatrogasnih snaga i pumpi”, rekao je i dodao da je u Gračacu izgrađeno jedno naselje u depresiji te se tu voda neprestano vraća natrag.

10:10U razdoblju od 14. svibnja otkako je Zadarsku županiju zahvatilo vremensko nevrijeme praćeno obilnom kišom, zabilježene su 64 tehničke intervencije koje su se odnosile na ispumpavanje vode iz objekata i izvlačenje vozila iz vode, a na kojima je sudjelovalo 149 vatrogasaca sa 73 vozila, objavila je Hrvatska vatrogasna zajednica.

Najviše intervencija je zabilježeno na lokacijama: Novo Naselje i Grab (Gračac), Obrovac, Benkovac, Lišane Ostrovičke i Turanj. Na području Obrovca ​​trenutno su angažirana 23 vatrogasca s osam vozila iz JVP-a Zadar i Intervencijske vatrogasne postrojbe Zadar te DVD-ovi Obrovac, Jasenice i Žegar. Rade se smjenjuju vatrogasaca koji neprestano izrađuju zečje nasipe te ispumpavaju poplavljene objekte. Na području Gračaca angažirano je osam vatrogasaca s dva vozila iz JVP-ova Gračac i Pag te DVD-a Pag.

Stanje u Gračacu i Obrovcu bolje nego jučer

10:05I u Karlovcu se gradski Stožer civilne zaštite priprema za obranu od najavljenih visokih vodostaja rijeke na karlovačkom području, objavilo je Ravnateljstvo civilne zaštite.

Sve službe su u pripravnosti i dogovaraju daljnje aktivnosti. Operativne snage, komunalne tvrtke sa svojim djelatnicima i Hrvatske vode sa svojim kooperantima pune vreće sa pijeskom za izgradnju zečjih nasipa ugroženih područja. Podjela po gradskim četvrtima i mjesnim odborima grada Karlovca organizirana je preko povjerenika civilne zaštite.

Hrvatske vode, ispostava Karlovac modele projekcije vodostaja dostavljaju Županijskom centru 112 Karlovac kako bi svi stožeri civilne zaštite uzvodno i nizvodno od grada Karlovca bili izviješteni o trenutnim procjenama i opasnostima od izlijevanja rijeke. Vodostaji Kupe i Korane su tijekom noći bili u laganom opadanju i stagnaciji (pripremno stanje).

9:55Vodostaj rijeke Une u Hrvatskoj Kostajnici u protekla dva sata narastao je za četiri centimetra i osam sati iznosio je +438 cm, što je 12 cm do proglašenja izvanrednog stanja obrane od poplave.

Aktivirani su svi stožeri civilne zaštite, angažirane sve operativne snage civilne zaštite, komunalne tvrtke i pripadnici Hrvatske vojske koji sudjeluju u obrani ugroženih područja od poplava, postavljaju zečje nasipe, grade upojne bunare i ulažu maksimalne napore radi smanjenja štete od nadolazećih vodnih valova.

Osim toga za potrebe snižavanja vodostaja rijeke Save na sisačkom i jasenovačkom području od 15. svibnja otvorene su ustave Trebež i Prevlaka, putem kojih se dio velikih voda rijeke Save upušta u retenciju Lonjskog polja, objavilo je Ravnateljstvo civilne zaštite.

9:50Stanje u Gračacu i Obrovcu jutros je nešto bolje iako je i dalje teško, objavilo je Ravnateljstvo civilne zaštite. Vodostaj rijeke Otuče u Gračacu je od sinoć u padanju i trenutno stagnira (u osam sati iznosi +123 cm, a najviše je bio +236 cm). I vodostaj rijeke Zrmanje u Obrovcu je od sinoć u laganom opadanju (u 7:30 sati iznosio je +256 cm, a najviše je bio +301 cm, 40 cm više od ikad zabilježenog).

Zbog najave nove kiše i pridolaska dodatnih voda iz pritoka te nadiranja podzemnih voda, stožeri civilne zaštite i dalje djeluju, a na svim branjenim područjima angažirane su operativne snage civilne zaštite i sve nadležne službe. postavljanje zečjih nasipa i ispumpavanje vode iz poplavljenih objekata te pomoć ugroženom stanovništvu u spašavanju imovine. U Gračacu se radnim strojevima buše rupe u zemlji kako bi se voda brže povukla, au Obrovcu se ispumpava voda iz dijela grada koji je opasan zečjim nasipom.

9:45“Trenutno je najkritičnije u Hrvatskoj Kostajnici, Una ima vrlo visoke vodostaje, 10 do 15 centimetara je ispod razine za uspostavu izvanrednog stanja”, rekao je Tomislav Novosel iz Glavnog centra za obranu od poplava Hrvatskih voda, piše N1.

HGSS poslao upozorenje

9:40Vlada Republike Slovenije izdala je upozorenje na značajan porast vodostaja rijeke u istočnoj Sloveniji. Val vode iz Slovenije sljedećih bi dana trebale stići do Karlovca, Šiška i Petrinje.

9:30 Vodostaj rijeke Zrmanje u Obrovcu pao je u odnosu na sinoć za otprilike pola metra i sada iznosi 254 centimetra. Ipak, s obzirom na očekivane nove padaline, stanje je i dalje ozbiljno te se poduzimaju mjere prevencije i zaštite, objavili su iz Zadarske županije.

8:50Ispumpavanje vode preko zečjeg nasipa za trećinu je, u odnosu na jučer, smanjilo razinu poplave u gradskoj jezgri Obrovca, kazao je zapovjednik Vatrogasne zajednice Zadarske županije. Matej Rudić.

Zečji nasip izgradile su Hrvatske vode upravo s tim planom, nakon što se ispumpavanje vode nije isplatilo jer ju nije imalo gdje prevesti.

Razina vode u koritu Zrmanja kod Obrovca ​​smanjila se s rekordnih 302 na 257 centimetara ujutro u šest sati, ali to je za jedan centimetar više nego sat ranije.

8:40 Poplave su uzrokovale i probleme u prometu pa HAK poziva građane da provjere njihovu web stranicu aktualno stanje na cestama.

Više čitajte>> OVDJE

HGSS je opetovao upozorenje da ceste pod naletom bujice mogu biti prepune rupe ili ostati bez sloja asfalta: ”Tada i poznati putevi skrivaju zapreke koje mogu biti pogubne. Stoga, ne idite automobilima po poplavljenim cestama. Ne zaboravite da se 50 posto nesreća sa smrtnim ishodom u poplavama događa upravo u automobilima.”

Ministar Božinović u Obrovcu

8:30 “Volumen vode u Zrmanji bio je iznad svih očekivanja, kao i količina padalina”, rekao je gradonačelnik Obrovca. Ante Župan i dodao kako se očekivalo da će zaštitni zid izdržati. ”Procijenjeno je da će 2000 vreća s pijeskom biti dovoljno. Možda je trebalo 5000”, kazao je.

Upitan za vađenje pijeska iz korita rijeke i odmuljivanje, kazao je da je to posljednji put izveden prije manje od 20 godina, ali se tada brod pokvario. “Drugi nismo mogli naći”, rekao je Župan i kazao da je pola Zadra izgrađeno izvađenim pijeskom.

8:28”Službe posao odrađuju kvalitetno i profesionalno. Danas je situacija bolja, kiša pada, no vodostaj pada. Situacija u Obrovcu ovisi i o situaciji na Velebitu. Bitno je i što se događa s Otučom i drugim rijekama koje se ulijevaju u Zrmanju. Pridonijelo je i jugo koje je podiglo plimu”, upozorio je u izjavi za medije potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović u izjavi za medije nakon sastanka s nadležnim službama i lokalnom zajednicom.

Istaknuo je da klimatske promjene više nisu samo pitanje kojim se bave znanstvenici te upozorio da ćemo svi skupa morati više raditi kad je u pitanju prostorno planiranje.

Više čitajte>> OVDJE

7:50Vodostaj Zrmanje u Obrovcu je pao dok su Korana i Kupa u blagom padu, Una stagnira, a Sava u Jasenovcu raste, kao i Krka kod Kine.

7:25Do jutra je na području oko Delnica u Gorskom kotaru palo više od 30 litara, mjestimice i više od 50 litara po kvadratnom metru prema radarskom procjenilištu 24-satne akumulirane oborine.

Do jutra na području oko Delnica u Gorskom kotaru palo je više od 30 litara, mjestimice i više od 50 litara po kvadratnom metru prema radarskom procjenilištu 24 sata akumulirane oborine @DHMZ_HR-a #kiša pic.twitter.com/vhTn8V7U1B

— Izidor Pelajić (@izidor_pelajic) 16. svibnja 2023

7:20Stanovnici Gračaca i Obrovca ​​bore se s velikim poplavama, a oborinama se ne nazire kraj. Ne, dok je u Gračacu stanje bolje nego noćas, Zrmanja je poplavila dio Obrovca.

Vodostaji rastu iu ostalim dijelovima Hrvatske. U Hrvatskoj, Kostajnici, proglašene su izvanredne mjere obrane od poplava, kao i porast rijeke Une i Kupe. Na Savi se vrhunac vodostaja očekuje za nekoliko dana, naime, očekuje se formiranje velikog vodenog vala iz smjera Slovenije.

Voda u Gračacu prodrla u najmanje 59 kuća

7:15”Unatoč zabrinutosti zbog nepovoljne vremenske prognoze, noć u Obrovcu protekla je bez novih većih problema. Sve žurne službe nastavljaju s naporima na planiranju štete i brizi o sigurnosti građana zbog eventualnog pogoršanja situacije. Za sada nema ozlijeđenih osoba”, kazao je potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović nakon obilaska Obrovca.

Unatoč zabrinutosti zbog nepovoljne vremenske prognoze, noć u Obrovcu protekla je bez novih većih problema. Sve žurne službe nastavljaju s naporima na planiranju štete i brizi o sigurnosti građana zbog ev entualnog pogoršanja situacije. Za sada nema ozlijeđenih osoba. pic.twitter.com/bMIuMlDXun

— Davor Božinović (@DavorBozinovic) 16. svibnja 2023

7:10Razdoblje intenzivne i obilne oborine koje je na području gotovo čitave zemlje, s manjim prekidima, uzrokovalo traje od prošlog tjedna probleme poplavljivanja na više mjesta. Nakon kratkotrajnog prekida, oborine se nastavljaju i sljedećih dana mogu uzrokovati dodatne probleme.

S obzirom na to da je podzemlje i tlo već zasićeno vodom smanjeno njegova je mogućnost infiltracije nove oborine te već i manja količina oborine može uzrokovati probleme, upozorio je Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ).

— DHMZ (@DHMZ_HR) 15. svibnja 2023

7:00Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović obišao je u utorak ujutro poplavljena područja Obrovca, a čeka ga još sastanak s nadležnim službama i lokalnom zajednicom nakon čega će posjetiti i Gračac.

6:50Potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved i ministar obrane Mario Banožić obići Baniju i sastat će se sa sisačko-moslavačkim županom Ivanom Celjakomgradonačelnikom Daliborom Bišćanom i generalnim direktorom Hrvatskih voda Zoranom Đurokovićem. Potom će ministri otići u Petrinju i obići kritične pozicije na nasipu.

6:45Iz Vlade su poručili da je sustav domovinske sigurnosti i civilne zaštite u stalnoj koordinaciji i poduzima sve potrebne radnje s ciljem zaštite stanovništva.

6:35U Općini Gračac voda je u protekla dva dana prodrla u najmanje 59 kuća, no točan broj se ne zna jer mnogi vlasnici kuća ne žive u njima već u Srbiji ili u Njemačkoj, rekao je Hini načelnik općine Robert Juko izrazivši zadovoljstvo jer su svi ljudi na vrijeme evakuirani i na sigurnom su.

U samo 24 sata palo je 250 litara po četvornom metru, vodostaj rijeke Zrmanje u Obrovcu je u ponedjeljak ujutro dosegnuo povijesnih 302 centimetra što je čak 39 centimetara iznad dosad najvišeg vodostaja Zrmanje izmjerenog u tom gradu.

6:30 Zbog toga porasta vodostaja Une u Hrvatskoj Kostajnici su na snazi ​​izvanredne mjere obrane od poplava, a zbog vode na kolniku kod Kuljana prekinut je promet na državnoj cesti 47 između Hrvatske Kostajnice i Dvora.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o temiIzvor: Dnevnik.hr