Iz SF-a u stvarnost: umjetna inteligencija zagazila je iu pravosuđe

Dok smo nekada možda zamišljali budućnost prava kao nešto što bismo vidjeli u znanstveno-fantastičnim filmovima, ta je budućnost možda već stigla u stvarni svijet – AI sustavi donose tehnološku revoluciju u brojnim industrijama i segmentima društva, a niti pravni sustav nije iznimka.

Što je uopće umjetna inteligencija, koja joj je “prava” i pravno prihvatljiva definicija? Kako će tehnološke inovacije i strojno učenje oblikovati naša očekivanja od pravnog sustava? Kako će promijeniti način na koji pravosuđe funkcionira, ali i podučava? Ovo su samo neke od tema nadolazeće Bugove konferencije LegalTech, koja će se, u svom petom izdanju, održati u srijedu, 24. svibnja 2023. u prostorima Kaptol Boutique Cinema & Bar (Zagreb).

ChatGPT u sudnici

S obzirom na to koliko smo u posljednje vrijeme “preopterećeni” razvojem umjetne inteligencije, za očekivati ​​je da će dio predavanja na LegalTechu biti posvećen “pravosudnoj umjetnoj inteligenciji”, korištenju ChatGPT-a kao alata za pregovore, rasprave i medijaciju, a bit će i tema (ne)premostivih prepreka za pametnu digitalnu pravdu.

Potonje će obraditi prof. dr. sc. Alan Uzelac, profesor s Pravnog fakulteta u Zagrebu, koji je samo jedan od istaknutih predavača. Panel raspravom o umjetnoj inteligenciji na sudu ravnat će se tako priznati stručnjak Aco Momčilović, osnivač Global AI Ethics Instituta. Popis ostalih predavača i panelista možete pronaći stranici konferencije.

Osim umjetne inteligencije, na ovogodišnjem LegalTechu bavit ćemo se i temama poput EU Digital Markets Acta, Uredbe o digitalnoj operativnoj otpornosti financijskog sektora (DORA) te, primjerice, masovnog nadzora biometrijskih podataka i njihove analize u stvarnom vremenu.

Peta Bugova konferencija LegalTech održava se 24. svibnja 2023. u prostorima Kaptol Boutique Cinema & Bar na adresi Nova Ves 17, Zagreb. Sve detalje programa i ulaznice na stranicama konferencije.

Više o temiIzvor:Bug.hr