Luksuzne rezidencijalne vile u Savudriji i na Ugljanu privode se kraju, evo koliko košta 'živjeti na visini'

Nekretnine društvo Colliersu svom je najnovijem izvješću za Hrvatsku objavila Pregled investicija i turističko-nekretninskog tržišta za 2022. i 2023. godinu (Pregled tržišta 2022. i Pregled 2023.).

Tako u Hrvatskoj trenutno imamo preko 60 tisuća ‘ključeva’ u hotelima koji čine manje oko 15 posto udjela u ukupnom smještaju, s time da ih je 50 posto kategorizirano sa četiri, a svega 11 posto s pet zvjezdica. Hotelima uglavnom upravljaju i sami vlasnici nekretnina no u tijeku je gradnja dva luksuzna hotelska projekta kojima će upravljati globalni hotelski brendovi. Colliers ističe Rivini hoteli i odmarališta u Ičićima, sa 180 soba i 12 vila kojima će upravljati Marriott the Hyatt Regency Zadar Maraska sa 133 kreveta, kojim će po prvi puta u Hrvatskoj upravljati brend Hyatt.

Što se tiče drugi dom tržišta, u Colliersu procijenjuju kako je, u odnosu na druge zemlje na Mediteranu Hrvatska nedovoljno razvijena, pogotovo kad su u pitanju luksuzne nekretnine i resorti. Iznijeli su usporedbu cijena kvadrata u prosječnom apartmanu i luksuznoj vili. Tako je prosječna cijena četvornog metra u novosagrađenom apartmanu kreće između dvije i pol i pet i pol tisuća euraau vilama između četiri i sedam tisuća euraa više od 50 posto kupaca takvih nekretnina dosad su bili Slovenci i Austrijanci.

U Colliersu ističu da će nakon deset godina, tijekom kojih u Hrvatskoj nije izgrađen niti jedan luksuzni resort za stanovanje, Hrvatska uskoro dobiti dva luksuzna projekta koji su pri kraju izgradnje, a to su Petram Resort u Savudriji kojeg gradi srpska MK grupa the Odmaralište LIOQA na otoku Ugljanu u općini Preko. Oba projekta predstavljaju mješovitu kombinaciju nekretnina za odmor i stanovanje.

Slovački investitori stoje iza LIOQA Resorta koji uključuje 21 vilu i privatne marine za njihove vlasnike. Sitno Holdingkoji je, prema pisanju domaćih medija, na javnoj dražbi kupio bivši Ljoka projekt za 16,4 milijuna kuna.

Kompleks Petram Resort&Resedences Prema najavama, imaće i wellness na dvije etaže s pogledom na more, koktel bar na krovu, veliki broj barova i sportskih sadržaja poput teretana, teniskih terena, jogging zone i dr. U sklopu resorta grade se 252 vrhunske nekretnine za odmor ili stanovanje, od čega je 55 vila i 197 apartmana.

Zanimljivo, Hrvatska se oduvijek smatrala konzervativnom i prenormiranom kada su u pitanju naselja mješovite namjene i gradnja turističkih objekata u svrhu prodaje nekretnina privatnim vlasnicima. Ne, stanje na terenu ne potvrđuje tu tezu. Uz spomenuta dva projekta drugog doma, Colliers je istaknuo još sedam: Skiper Resort i Kempinski Hotel and Residences, Novi Spa Hotel & Resort, Punta Skala Falkensteiner, Punta Skala IMMO, Crvena Luka Hotel & Resort, Romana Beach Resort i 7 Sun Gardens Dubrovnik .

Kako je Hrvatska ušla u Schengen i eurozonu, u Colliersu procjenjuju da će porasti potražnja za nekretninama za odmor.

Više o temiIzvor: Leadermedia.hr