Orban zaustavio isplatu novca Ukrajini, London traži da međunarodna koalicija pošalje zrakoplove

London želi uspostaviti “međunarodnu koaliciju” kako bi pomogao Ukrajini da dobije borbene zrakoplove F-16, priopćio je Downing Street u utorak nakon sastanka britanskog premijera Rishija Sunaka i njegovog nizozemskog kolege Marka Ruttea.

GalerijaViktor Orban Viktor Orbán Ilustracija +1Viktor Orban


Dvojica premijera sastala su se na marginama vrha Vijeća Europe na otoku i “složili su se da će raditi zajedno na uspostavi međunarodne koalicije kako bi se Ukrajini osigurale borbene zračne sposobnosti, od obuke do isporuke zrakoplova F16”, stoji u priopćenju.

Čelnicima okupljenima na samitu u Reykjaviku obratio se ukrjainski predsjednik Vladimir Zelenski putem videoveze.

“Zahvaljujem svim zemljama i čelnicima koji nam pomažu poboljšati naše zračnu obranu. Pokazujemo što znači naših 100 posto i što znači moć slobodnog svijeta”, rekao je. Vijeće Europe osnovano je 1949. godine kao čuvar demokracije, ljudskih prava i vladavine prava u Europi.

Rusija je isključena iz skupine članica nakon sveobuhvatne invazije na Ukrajinu u veljači 2022. Bjelorusija, bliski saveznik Rusije, na samitu je zastupljena samo kao promatrač.

Godinu dana nakon što su Rusiju isključili iz svojih redova, čelnici 46 zemalja Vijeća Europe u utorak su u glavnom gradu Islanda pokrenuli “registar šteta” prouzročenih invazijom na Ukrajinu, u kojem će se pronaći načini za nadoknadu ukrajinske ratne štete .

Mađarska je blokirala sljedeću tranšu vojne pomoći Ukrajini

Mađarska nije odobrila isplata sljedeće tranše vojne pomoći Ukrajini osigurane u okviru Europskog instrumenta mirovne pomoći (EPF), priopćio je u utorak ured vladinog glasnogovornika.

EPF, uspostavljen 2021., izvanproračunski je instrument čiji je cilj jačanje sposobnosti EU-a za stvaranje sukoba, izgradnju mira i jačanje međunarodne sigurnosti.

“Mađarska se ne slaže s činjenicom da Europska unija, zajedno s drugim postojećim alatima, koristi EPF samo za Ukrajinu jer ne dopušta usmjeravanje dovoljno sredstava za promicanje interesa EU-a u drugim područjima”, rekao je mađarski ured. rekao je glasnogovornik vlade u odgovoru e-poštom Reutersu o izvješću talijanskih medija o tom pitanju.

Druga područja u kojima bi se sredstva mogla koristiti su Balkan ili Sjeverna Afrika.

“Za mađarsku vladu je ključno da razjasni ta pitanja i zato nije odobrila isplatu sljedeće tranše iz EPF-a”, dodali su iz ureda glasnogovornika.

EU je do sada osigurao ukupno oko 3,6 milijardi eura za vojnu potporu Ukrajine u okviru EPF-a. Mađarska, koja je članica EU i NATO-a, odbila je isporuku bilo kakvu vojnu opremu susjednoj Ukrajinikoju su ruske snage napale u veljači 2022.

Mađarska je također u više navrata kritizirala EU sankcije Rusijikoje također mora jednoglasno odobriti svih 27 zemalja EU, ali je na kraju podržala sve dosad dogovorene mjere.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o temiIzvor: Dnevnik.hr