Putin predaje povijesnu ikonu Ruskoj pravoslavnoj crkvi

Ruski predsjednik Vladimir Putin odlučio je predati povijesnu ikonu Trojstva Andreja Rubljova Ruskoj pravoslavnoj crkvi zbog njezine važnosti za vjernike, rekao je u utorak glasnogovornik Kremlja.


Crkva, čiji je konzervativizam ruski predsjednik Vladimir Putin zagovarao kao dio svoje vizije ruskog nacionalnog identiteta, jedan je od najvatrenijih institucionalnih pobornika ruskog rata u Ukrajini.

njezin poglavar, patrijarh Kirilrekao je prošle godine da će oni koji su poginuli boreći se u Ukrajini biti očišćeni od svojih grijeha.

Ikone su stilizirane, često pozlaćene vjerske slike koje se u istočnim pravoslavnim crkvama smatraju svetima.

Trojice Andreja Rubljova, jedna od najsvetijih i umjetnički najvažnijih ruskih ikona, smatra se da je naslikana u čast sv. Sergija Radonješkog u Sergijevom Posadu, blizu Moskve.

Prikazana su tri anđela koji su posjetili Abrahama kod hrasta Mamre u Knjizi Poštanka, prvoj u Bibliji. Ikona je nekoliko puta premještana tijekom razdoblja unutarnjih sukoba.

Godine 1929. vlasti službeno ateističkog komunističkog Sovjetskog Saveza postavile su ga u moskovsku Tretjakovsku galeriju.

Godine 2022. radovi su premješteni zbog vjerskih slavlja natrag u samostan u Sergijevom Posadu – Lavru sv. Trojstva i Sergija, duhovno središte Ruske crkve i UNESCO-vu svjetsku baštinu.

“Mogli bismo samo sanjati da će se ova svetinja vratiti Crkvi, kako bi se naš narod mogao moliti”, rekao je Kiril u obraćanju vladajućoj sv. Sinoda Crkve, izražavajući “najdublju zahvalnost” Putinu.

Moskovska patrijaršija je u priopćenju rekla da će ikona biti izložena godinu dana u katedrali Krista Spasitelja u središtu Moskve prije nego što se vrati u Sergius Posad.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je novinarima: “Ovo se tiče velikog broja vjernika u našoj zemlji, za koje je ovo vrlo važna svetinja. Za ove, naše vjernike, naravno, skrivanje u muzeju ne ispunjava njihovu želju”, dodao je.

U nedjelju je muzej Ermitaž u Sankt Peterburgu priopćio da će grobnicu Aleksandra Nevskog, kneza i sveca Ruske crkve iz 13. stoljeća, prenijeti u drugi ruski samostan, u nastojanju da se “ojača nacionalno jedinstvo”.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o temiIzvor: Dnevnik.hr