Najezda gigantskih krvopija: “U vrtu se ne može raditi, lete u oči i usta. Životinje su u plikovima, bježe s paše”

Nakon lanjskog zatišja komaraca, Slavonci vode bitku s gigantskim krvopijama. Struka ističe, rušit će se rekordi i najgorih godina, a Grad Osijek – kako bi spasio stvar – traži dozvolu za tretman iznad tvornice komaraca – Kopačkog Rita. U borbu kreću sa susjednim Općinama. Priču donosi reporterka Dnevnika Nove TV Matea Drmić.

GalerijaHrvoje Bekina, NZZJZ Marijana Koprivnjak, Predsjednica Udruge „Mogu“ Stevo +6Dragoljub


Sređivanje okućnice za Dragoljuba postaje “krvavi” problem. “Uđeš u bašću, ne možeš raditi ništa. Komarci pojedoše. Jučer sam probao kositi, navečer oko 17 sati. Nisam mogao od njih, lete u oči, u usta. Jednostavno nisam mogaomorao sam prestati“, rekao je Dragoljub.

A gospodin Stevo, koji živi od svog vrta, kaže da radi na silu. „U tim prostorijama oko kuće, to je strašno“

Pune su i prostorije Udruge Mogu za terapijsko jahanje. Njihove životinje ne mogu se obraniti od krvopije.

„Životinje konkretno u žuljevima. Čak bježe s paše kad ih pustimo koliko ih napadaju. Pokušavaju nešto napraviti s repom i grivom, čak ih i prskamo nekakvim sredstvima, ali nisu učinkovita”, rekla je predsjednica Udruge. Marijana Koprivnjak.

Da sredstva nisu učinkovita, ističe i otac Ivana. Kaže, ni igra u podne za djecu nije bezbrižna. “Imam osjećaj da su veći, više nema ono u podne ih nema, budu ujutro i navečer. Sad je to tijekom dana”, rekao je i dodao da šetnje kraj Drave ne dolaze u obzir.

Najezdi komaraca kumovali su visoki vodostaji Drave i Dunava.

“Brojnosti su najveće u Kopačkom ritu. To je oko 13 tisuća komaraca u klopci. Idući je Sarvaš s pet tisuća komaraca. Oni još nisu svi doletjeli, očekujemo da će se taj broj i dalje povećavati“, rekao je Hrvoje Bekina iz NZZJZ-a.

I u sezoni oboriti rekord iz 2021. kad je brojnost komaraca iznosila 45 tisuća u klopci.

Kako bi ih zaustavili Grad Osijek prvi put nakon Hrvatske samostalnosti postigao je dogovor s Općinama – iz kojih najviše komarci dolaze u grad. Zajedničkim sredstvima idu u borbu.

Dragan Vulindogradonačelnik Osijeka, kazao je: “Vjerujem, onako ugrubo, da ćemo ove godine raspolagati s više od milijun i pola eura za borbu protiv komaraca”

Najveći problem, kažu, stvara im tvornica komaraca – Kopački Rit, ali i za traženje rješenja.

“Već smo poslali sve dopise za dozvolu larvicidnog tretiranja rubnih dijelova Kopačkog rita. Dakle, to je nužno za učinkovitu borbu protiv komaraca“, dodao je dogradonačelnik.

U tretiranju kretanja već sutra, a sukladno prognozi za vikend počinju i aviotretmani iznad cijelog grada.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 satia više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o temiIzvor: Dnevnik.hr