Počinje nastavak suđenja u Zambiji: Tužiteljstvo je trebalo imati 11 svjedoka, neki su odustali

Suđenje do kraja tjedna

Foto: 24 sata

Iz zambijskih izvora doznajemo da je tužiteljstvo prvotno trebalo imati 11 svjedoka, no potom ih je taj broj imao osam, a prema posljednjim informacijama doznajemo da ih je “otpalo” još nekoliko, odnosno da ih sud nije prihvatio kao svjedoke.

U 9 ​​sati na Visokom sudu u Ndoli nastavlja se suđenje hrvatskim državljanima koje zambijsko tužiteljstvo tereti za navodnu trgovinu djecom, no kako smo pisali imaju poprilično “klimavu” optužnicu. Od izvora iz Zambije doznajemo da je tužiteljstvo prvo trebalo imati 11 svjedoka, da bi ta brojka potom pala na osam, a prema najnovijoj informaciji doznajemo da ih je još nekoliko “otpalo”, odnosno da ih sud nije prihvatio za svjedoke.

Još uvijek nije poznato tko će danas svjedočiti.

Pernar dobio malariju

Kao što znamo jedan od svjedoka tužiteljstva trebao je biti i Ivan Pernar, no dobio je malariju koju je sam objavio.

Sutkinja Visokog suda u Ndoliju Mary Mulanda izdala je upozorenje za Pernara. Naime, doznajemo kako su odvjetnici obrane suda prijavili Ivana Pernara. Žalili su se na njegovo kontinuirano objavljivanje sudskih postupaka na društvenim mrežama iako on nije na sudu jer ima malariju. Kao što je poznato, Pernar cijelo vrijeme na svom Telegramu objavljuje informacije s današnjeg suđenja, iako se nije pojavio na sudu jer tvrdi da ima malariju.

Na jučerašnjem ročištu ispitane su tri svjedokinje.

Svjedočenje išlo u korist Hrvata

Imigracijski asistent Precious Nkamba sa sjedištem na granici Sakania u južnom DR Kongu, koja graniči sa Zambijom, otkrio je da je djecu do granice dovela osoba iz veleposlanstva DR Konga. Djeca su tu granicu prešla u Zambiju.

Druga svjedokinja, Grace Mwelwa, recepcionerka u pansionu Spree u Ndoli istaknula je kako je 2. prosinca posljednji put vidjela grupu bijelaca kako se prijavljuju u pansion.

Ispričala je da je istog dana oko 19 sati vidjela tri crnkinje s crnom djecom u pratnji muškarca koji se samo predstavio kao SBM. Gospođa Mwelwa rekla je sudu da je SBM onaj koji je napravio rezervacije za bijelce.

– 6. prosinca, oko 09:00 sati, vidjela sam bijelce kako izlaze iz sobe i kako se igraju s crnom djecom i oko 16:00 sati vidjela sam dva bijelca kako dolaze na recepciju s crnom bebom i pitaju imam li kanilu. Pitala sam ih u čemu je problem, odgovorili su mi da dijete ima temperaturu i da čekaju taksi. Nakon toga su otišli – kazala je.

Svjedočila je i njezina kolegica iz istog pansiona Ethel Chabala Mbewe, koja je, kako doznajemo od zambijskog novinara, dala identičnu izjavu kao Grace Mwelwa, te potvrdila da su u njihovom pansionu boravili Hrvati, kojima su kasnije dospjele tri crnke. doveli svoju usvojenu djecu iz DR Konga.

Najčitaniji članci

Odaberi temu koju želiš pratiti Primaj sve nove vijesti o temi i budi u tijeku

Više o temiIzvor: 24sata.hr