Objavljene smjernice o ponašanju u školi u slučaju opasnih i rizičnih situacija: Osnovani posebni timovi

Ministarstvo znanosti i obrazovanja poslalo je osnovnim i srednjim školama smjernice za postupanje u slučaju opasnih i rizičnih situacija potaknuti nasiljem među školskom djecom koje je nedavno zahvatilo regiju.


Potaknuto nizom zaprepaštavajućih događaja u državi i regijiMinistarstvo znanosti i obrazovanja u suradnji s Ministarstvom unutarnjih poslova izradilo je Smjernice za postupanje školskih ustanova u slučajevima ugroženosti s neželjenim posljedicama koje je poslao ravnateljima svih škola.

Za cilj, smjernice imaju otkloniti rizične situacije koje bi mogle ugroziti sigurnost učenika i školskih djelatnika. Iz Ministarstva upozoravaju osoblje škola da u rješavanju i rješavanju nasilja surađuju s institucijama na lokalnoj razini gdje su uspostavljeni gradski i općinski timovi za prevenciju i borbu protiv nasilja.

U nastavku donosimo cjelokupni sadržaj Smjernica.

Smjernice za postupanje školskih ustanova u slučajevima ugroženosti s neželjenim posljedicama

  • Intervenciju zatražiti odmah u svim situacijama izravne i neposredne opasnosti za život, tijelo i sigurnost učenika ili zaposlenika školske ustanove.
  • Hitnu intervenciju policije odgovorna osoba/djelatnik školske ustanove pokreće pozivom na broj 192.
  • U slučajevima prijetnje samoozljeđivanjem zatražiti intervenciju policije i hitne medicinske službe, uz dostavu pismene obavijesti nadležnom područnom uredu Zavoda za socijalni rad.
  • Učenika koji je zatečen u činjenju kaznenog djela ili pod okolnostima koje nalažu da je počinio kazneno djelo u okruženju školske ustanove, djelatnici školske ustanove smiju i trebaju zadržati do dolaska policije (sukladno čl. 106. Zakona o kaznenom postupku).
  • U slučaju sumnje na početak kažnjive radnje djelatnika školske ustanove sačuvat će se i osigurati tragove/dokaze koji se nalaze kod učenika ili u školskoj ustanovi do dolaska policije kako se isti ne bi uništili, izmijenili ili bili odneseni.
  • Odgojno-obrazovni radnici dužni su policiji prijaviti saznanja iz kojih proizlazi sumnja da je na štetu djeteta u školskoj ustanovi ili van nje od strane druge djece ili odraslih osoba počinjeno kažnjivo djelo.
  • Odgovorne osobe školske ustanove surađuju s policijom tijekom kriminalističkog istraživanja i na zahtjev policije dužne su ustupiti dokumentaciju od značaja za provedbu izvoda uz naknadno poštivanje zakonskih odredbi o tajnosti izvoda (kao tajnu čuvati činjenice ili podatke).
    koje su saznali tijekom postupanja policije).
  • U slučaju prijave koja zahtijeva žurno postupanje policije potrebno je osigurati dostupnost
    stručnog osoblja koje raspolaže saznanjima o događaju i učeniku.
  • U slučaju da odgovorne osobe škole ne mogu procijeniti ima li prijeteće ponašanje učenika obilježja kažnjive radnje, potrebno je komunicirati s nadležnima
    policijskom postajom unutar ranije uspostavljene međuresorne suradnje (lokalni timovi) ili telefonski kontaktirati policiju pozivom na broj 192.
  • Informacije o međuvršnjačkom nasilju učenika potrebno je prijaviti sukladno Pravilniku o načinu postupanja odgojno-obrazovnih radnika školskih ustanova u poduzimanju mjera zaštite prava učenika te prijave svakog kršenja tih prava i Protokola o postupanju u slučaju nasilja.
    među djecom i mladima prijaviti nadležnim tijelima.
  • Informacije o međuvršnjačkom nasilju kazneno neodgovorne djece (osim ako se radi o ponašanju koje izravno ugrožava život, sigurnost tijela ili drugih osoba), kao i informacije o sukobima učenika koji nemaju težinu kažnjive radnje, nije potrebno dostavljati policiji već
    primarno nadležnom područnom uredu Hrvatskoga zavoda za socijalni rad uz istovremeno razmatranje potreba preuzimanja primjerenih pedagoških mjera.
  • U slučaju saznanja o nezakonitom i potencijalno rizičnim objavama učenika na društvenim mrežama potrebno je sačuvati (kopirati, snimiti, fotografirati ili na drugi način fiksirati) poveznicu na web mjesto ili profil, kao i samu objavu, te odmah obavijestit nadležnu policijsku postaju.
    Nezakonite objave su svi sadržaji koji prikazuju djecu mlađu od 18 godina u seksualno eksplicitnom ponašanju ili online komunikacija kojom se djeca vrbuje, potiče na štetno ponašanje, objave kojima se narušava privatnost djeteta, a što kod djeteta izazove uznemirenost, porugu vršnjaka ili na koji drugi način ugrozi dobrobit djeteta.
  • Potencijalno rizične objave su sadržaji koji ukazuju na potencijalno opasna i ugrožavajuća ponašanja djece mlađe od 18 godina (npr. fotografije ili video materijal na kojima su prikazana djeca koja posjeduju ili koriste vatreno ili druge vrste oružja). Policija nema vlast ukloniti neprimjerene ili nezakonite sadržaje, ali većina društvenih mreža ima mehanizme prijave nezakonitog ili neprimjerenog sadržaja koji korisnici i sami mogu online prijaviti.

    – U slučajevima kada postoji potreba za neposrednom međuresornom razmjenom informacija o potrebnim ili poduzetim mjerama u cilju rješavanja konkretnog problema djeteta/učenika, te dogovore i dogovore
    daljnja postupanja, predstavnici školske ustanove mogu zatražiti, odnosno odazvati se pozivu na koordinacijski sastanak s predstavnicima policije i drugih relevantnih dionika.
    – Policija će vezano uz svaku dojavu/prijavu sumnje na početak kaznene radnje provesti kriminalističko istraživanje o čijem će ishodu izvijestiti nadležno državno odvjetništvo, područni ured Hrvatskoga zavoda za socijalni rad, au iznimnim situacijama u kojima su
    ispunjeni zakonski uvjeti uhiti maloljetnog počinitelja kaznenog djela.
    – U svim navedenim situacijama nužno je da ravnatelj školske ustanove odmah obavijesti roditelje (skrbnike) maloljetnih učenika sudionika i potencijalnih sudionika, te im ponudi da odmah dođu u školsku ustanovu na razgovor. Izuzetak su ugroze u kojima je roditelj (skrbnik) sudionik ugroze ili se sumnja da je sudionik, pri čemu kako postupiti u odnosu na roditelja ravnatelj treba dogovoriti s policijom. O navedenim događajima ravnatelj je dužan izvijestiti i Ministarstvo znanosti i obrazovanja.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o temiIzvor: Dnevnik.hr