Kako stati na kraj razularenim turistima? Split kreće u obračun, kazne su brutalne

Splitsko Gradsko vijeće u noći s četvrtka na petak, nakon iscrpljujućeg petnaestosatnog zasjedanja, prihvatilo je odluku o javnom redu i miru na području Splita po kojoj će se tijekom turističke sezone novčano kažnjavati neprimjereni postupci na javnim mjestima.


Za odluku o kažnjavanju glasalo je 15 vijećnika, a jedan je bio suzdržan – 16 nazočnih vijećnika znači da je bio kvorum, pošto Gradsko vijeće broji 31 ​​vijećnika.

Prema toj odluci, s 300 eura kaznit će se: konzumacija alkohola na površini javne namjene (jedna površina manje od 100 metara od škole i vrtića, unutar zone A koja obuhvaća prostor grada unutar baroknih bedema izgrađenih u 17. stoljeću); vršenje nužde na površinama javne namjene, spavanje u parkovima na travnjacima, trgovima i na drugim površinama javne namjene; konzumacija hrane ili pića na površini javne namjene, zadržavanje u ugostiteljskim objektima nakon kraja radnog vremena.

Prihvaćen je amandman da se novčanom kaznom od 300 eura kažnjavaju: penjanje i sjedenje na spomenicima i spomen pločama; ulazak, penjanje i/ili kupanje u fontanama te ponuda i ugovaranje taxi usluge koja nije unaprijed dogovorena.

Kaznom od 150 eura kažnjavat će se povraćanje na površinama javne namjene te građevinski i instalaterski radovi od 14:00 do 17:00 te od 22:00 do 7:00 radi oblikovanja buke.

Kako je obrazloženo, ta odluka o novčanim kaznama uzima u obzir medijske napise u prošloj turističkoj sezoni o nepriličnom ponašanju turista na javnim mjestima u Splitu, što je izazvalo zgražanje stanovnika toga grada.

Tom odlukom, kako stoji u obrazloženju, definirani su prekršaji protiv javnog reda i mira na području grada Splita koji se na nedopušten način narušavaju. javni red i mir, rad ili red života stanovnika, ometa kretanja ulicama, vrijeđa morala ugrožava opću sigurnost ljudi i imovine.

Najavljeno je i da će uskoro biti raspisan natječaj za angažiranje zaštitara koji će pomagati policiji. “Tijekom 90 dana u turističkoj sezoni svake će večeri od 22 do 4 sata na terenu biti desetak zaštitara kao pomoć policiji”, rekao je zamjenik splitskog gradonačelnika. Bojan Ivošević.

Sredstva za financiranje zaštitara, kako je rečeno, osigurat će se iz gradskog proračuna.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o temiIzvor: Dnevnik.hr