Otkrijte Hrvatsku brodom: najbolja mjesta za najam broda

Sa svojom prekrasnom obalom, kristalno čistim morem i više od tisuću otoka, Hrvatska je destinacija iz snova za ljubitelje brodova.

Iznajmljivanje broda u Hrvatskoj omogućuje vam istraživanje skrivenih uvala, slikovitih ribarskih sela i drevnih povijesnih znamenitosti vlastitim tempom.

Detaljno otkrijte neka od najboljih mjesta za “Rent a boat” – najam brodova u Hrvatskoj, kao i top destinacije koje trebate posjetiti tijekom svog putovanja.

Najbolja mjesta za najam plovila u Hrvatskoj

#1 Split

Kao drugi najveći grad u Hrvatskoj i glavno prometno čvorište, Split je idealno polazište za vašu avanturu brodom. Gradske marine nude širok izbor plovila za najam, uključujući jedrilice, glisere i katamarane. Split omogućuje jednostavan pristup prekrasnim otocima Hvaru, Braču i Visu, kao i zadivljujućem Nacionalnom parku Kornati.

#2 Dubrovnik

Poznat kao “biser Jadrana”, Dubrovnik je nezaobilazna destinacija na svakom hrvatskom putovanju. Iznajmljivanje broda u Dubrovniku omogućuje vam istraživanje obližnjih Elafitskih otoka, Nacionalnog parka Mljet i šarmantnog otoka Korčule. Gradske marine nude razne mogućnosti plovidbe, od luksuznih jahti do manjih plovila pogodnih za dnevne izlete.

#3 Zadar

Smješten na dalmatinskoj obali, Zadar je odlična baza za istraživanje Kornatskog arhipelaga, Parka prirode Telašćica i prekrasnih otoka Dugi Otok i Ugljan. Gradske marine nude niz opcija za najam brodova, s iskusnim skiperima koji su dostupni onima koji manje poznaju jedrenje.

#4 Pula

Smještena na istarskom poluotoku, Pula je povijesni grad s bogatom pomorskom baštinom. Iznajmljivanje broda u Puli omogućuje vam istraživanje zapanjujućeg Nacionalnog parka Brijuni, prekrasnih primorskih gradova Rovinja i Poreča te netaknutih otoka Cresa i Lošinja. Pulske marine nude razne vrste plovila za najam, uključujući jedrilice, motorne čamce i katamarane.

#5 Šibenik

Smješten između Zadra i Splita, Šibenik je šarmantan primorski grad s bogatom poviješću i prekrasnom arhitekturom. Unajmljivanjem broda u Šibeniku možete doći do prelijepog Nacionalnog parka Krka, otoka Murtera i Kornatskog arhipelaga. Gradske marine nude niz najma brodova, od luksuznih jahti do manjih plovila za dnevne izlete.

Najbolje destinacije za posjetiti brodom u Hrvatskoj

  • Hvar: poznat po svom živahnom noćnom životu, prekrasnim plažama i bujnim vinogradima, Hvar je destinacija koju moraju posjetiti svi koji istražuju Hrvatsku brodom. Glavni grad otoka, grad Hvar, dom je slikovite luke, povijesnih znamenitosti i živahne gastronomske scene.
  • Korčula: Često nazivana “malim Dubrovnikom”, Korčula je šarmantan otok s bogatom poviješću i prekrasnom arhitekturom. Glavni grad otoka, grad Korčula, labirint je uskih uličica, srednjovjekovnih građevina i zadivljujućih pogleda na Jadransko more.
  • Vis: Kao najudaljeniji naseljeni otok od hrvatskog kopna, Vis je poznat po svojim netaknutim plažama, kristalno čistom moru i netaknutim krajolicima. Na otoku se nalazi prekrasna uvala Stiniva, Modra špilja na obližnjem otoku Biševu i šarmantno ribarsko mjesto Komiža.
  • Mljet: dom Nacionalnog parka Mljet, ovaj bujni, zeleni otok raj je za ljubitelje prirode. Unajmljivanjem čamca možete istražiti prekrasne otočke uvale, guste šume i dva slana jezera – Veliko i Malo jezero.
  • Nacionalni park Kornati: Kornatski arhipelag s više od 140 otoka zapanjujuće je odredište za ljubitelje nautike. Nacionalni park nudi prekrasne krajolike, kristalno čisto more i brojne skrovite uvale savršene za kupanje, ronjenje i sunčanje.

Savjeti za najam broda u Hrvatskoj

Odaberite pravi brod

Prilikom odabira broda za najam uzmite u obzir čimbenike kao što su proračun, veličina vaše grupe i vaše iskustvo u jedrenju. Mogućnosti se kreću od malih motornih čamaca do luksuznih jahti, sa ili bez skipera.

Rezerviraj unaprijed

Hrvatska je popularna destinacija za odmor brodom, stoga je neophodno unaprijed rezervirati najam broda kako biste osigurali željeno plovilo i datume.

Provjerite vrijeme

Pratite vremensku prognozu i budite spremni prilagoditi svoj itinerer ako je potrebno. Jaki vjetrovi, poznati kao bura i jugo, mogu otežati uvjete plovidbe, posebno neiskusnim nautičarima.

Upoznajte se s lokalnim propisima

Provjerite imate li potrebne dozvole i dokumentaciju potrebnu za najam plovila u Hrvatskoj. Upoznajte se s lokalnim pomorskim propisima, uključujući ograničenja brzine, pravila sidrenja i navigacijske smjernice.

Napravite plan puta

Hrvatska nudi mnogo prekrasnih destinacija za istraživanje brodom, stoga odvojite vrijeme i pažljivo isplanirajte svoje putovanje. Prilikom planiranja putovanja uzmite u obzir faktore kao što su udaljenost između odredišta, dostupnost veza i interese vaše grupe.

Zaključak

Iznajmljivanje broda u Hrvatskoj nezaboravno je iskustvo koje vam omogućuje da istražite prekrasnu obalu zemlje vlastitim tempom i prekrasni otoci.

Bilo da ste iskusan jedriličar ili početnik, postoji plovilo i odredište za svačiji ukus i budžet. Slijedeći naše savjete i preporuke, možete osigurati nezaboravan i ugodan odmor na brodu u ovom prekrasnom jadranskom raju.