Ovaj dio Hrvatske zahvaća val poskupljenja odvoza smeća, cijene su paprene

Evo i kad stižu prvi “papreni” računi.

Nije Grad Vodnjan jedini koji najavljuje više cijene odvoza smeća zbog viših cijena Kaštijuna. Val poskupljena zahvatio je čitavu Istru i to nakon što je Županijski centar za gospodarenje otpadom (ŽCGO) na Kaštijunu udvostručio cijenu obrade otpada, javlja Glas Istre.

Vodnjansko komunalno poduzeće “Contrada” najavilo je da će od 1. srpnja primjenjivati ​​nove cijene – odvoz smijeha poskupjet će za više od 100 posto, što će dovesti do povećanja prosječnih računa “Contrade” po kućanstvu za oko 30 posto.

Jednako će rasti i cijene u labinskom društvu “1. maj” doo, ali mjesec dana ranije nego u Vodnjanu, od 1. lipnja. I kod Labinjana se izmjene odnose na takozvani “varijabilni” dio računa. Dakle, na onaj dio koji se obračunava prema količini predanog miješanog komunalnog otpada. Iz “1. maja” doo odgovorili su nam da je razlog otkupa taj što je cijena zbrinjavanja u ŽCGO-u povećana na 78,57 na 146 eura po toni.

Taj ‘varijabilni’ dio računa služi za pokrivanje troška zbrinjavanja u ŽCGO-u. Izmjene cjenika donesene su nakon savjetovanja s javnošću koje je održano tijekom ožujka, nakon čega su ishođene i suglasnosti JLS-a na čijim područjima obavljamo javnu uslugu. Cijena zbrinjavanja u ŽCGO-u povećana je za 94 posto te, sukladno tome, i mi povećavamo opisani dio računa za 88 posto. Uzevši u obzir cijelu strukturu računa, prosječno će se korisnički računi povećati za oko 30 posto, ovisno o količini miješanog komunalnog otpada kojeg

Više o temiIzvor:Poslovni.hr