Raste Kupa kod Petrinje: Čeka se vrhunac vodenog vala i nada da će se nasip izdržati

Obilne kiše proteklih dana izazvale su u dijelovima Hrvatske poplave s kojima se teško boriti. Područje Siska i Petrinje je u kritičnom razdoblju i čeka vrhunac vodnog vala, a nasipi su oštećeni u potresu.


  • Petrinja očekuje dolazak vodenog vala
  • U Sisku je voda probila nasip oštećen u potresu
  • Voda se povlači iz poplavljenog dijela Hrvatske Kostajnice

Tijek događaja možete pratiti iz minute u minutu:

8:57Željko Tonković iz Civilne zaštite kazao je kako box barijere na području Petrinje obavljaju svoju funkciju te vjeruju da će tako ostati do kraja.

“Vodostaj je puno niži nego što se moglo predvidjeti. Box barijere brane do 1020 cm, a voda je na 974 centimetra. Mislimo da nema opasnosti. Box barijere se stalno dodatno ojačavaju”, istaknuo je u intervjuu. s N1.

Na pitanje o tome kada će se zaustaviti vodni val, odgovorio je da će se to dogoditi tijekom 24 sata te dana val ne bi trebao biti značajan.

“Vodostaj raste umjereno, to je jedan centimetar, ali i stagnira. Naša poruka je umirujuća. Sve što možemo učiniti učinit ćemo preventivno da bismo spriječili sve probleme i ugroze”, zaključuje Tonković.

8:20Zbog porasta vodostaja Kupe i Save, opasnost od vodenog vala prijeti sisačkom i petrinjskom područjuSava kod Crneca, nedaleko od Siska, raste oko jedan centimetar na sat i jutro u sedam sati vodostaj je iznosio 727 cm.

8:10Oštećeni savski nasip u sisačkom prigradskom naselju Galdovo, koji je probijen u četvrtak, brzom akcijom svih dežurnih službi saniran je, a voda se ispumpava iz naselja bivše radne akcije. Istovremeno, Sava kod Jasenovca stagnira na 868 centimetara. Kupa polako raste kod Farkašića i Šišinca pa prijeti Novom Drenčini kod Petrinje.

Una se povlači

8:00Voda se povlači iz poplavljenog dijela Hrvatske Kostajnice oko dva centimetra na sat i vodostaj Une u sedam sati jutros iznosio je 441 centimetar, što znači da su na snazi ​​redovne mjere obrane od poplava.

Vodostaj je u padu iu gornjem toku Une, no voda se polako povlači s prometnica i one još nisu puštene u promet, pa su Dvor i Kuljani još uvijek prometno izolirani, dok se nekim lokalnim cestama već prometuje. za promet, ali uz ograničenja.

7:20U unutrašnjosti Hrvatske u petak će prevladavati pretežno oblačno s mjestimice malo kiše, a od sredine dana izgledno je smanjenje naoblake s istoka, a lokalno su mogući pljuskovi, prognozira Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ).

Petrinja se nada da će nasip izdržati

7:10U Petrinji se očekuje povijesna razina Kupe od 1000 centimetara pa je vojska jačala nasip vrećama s pijeskom.

6:55Zbog vode na kolniku ili odronu vozi se uz ograničenja na nekim cestama, upozorava Hrvatski autoklub (HAK) koji poziva građane na oprez i podsjeća da je na njihovim internetskim stranicama moguće provjeriti aktualno stanje na cestama.

6:45Vodostaj Kupe na mjernom području kod Petrinje je u petak u pet sati iznosio 972 cm te je proglašen. izvanredno stanje. Rijeka je od ponoći narasla tri centimetra što je nešto sporiji rast nego proteklih dana.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o temiIzvor: Dnevnik.hr