FOTO Što je Zoran Milanović rekao u Podgorici? Vučić, Đukanović, Milatović se smiju

MILATOVIĆ PRISEGAO

Foto: RR

Umjesto Aleksandra Vučića, na inauguraciji je prvi do Milatovića i njegove supruge Milene sjedio Zoran Milanović. Upućeni izvori kažu da je Milatović želio pokazati u kojem smjeru je – EU, a ne Srbija

Crna Gora od danas ima novog predsjednika – položio zakletvu na svečanoj inauguraciji u Skupštini Crne Gore Jakov Milatović. U prisustvu članova Vlade Crne Gore, poslanika, stranih gostiju i diplomatskog kora, nakon himne “Oj, svijetla majska zoro”, Milatović je pročitao zakletvu na Ustav. Obraćajući se okupljenima istaknuo je kako se osjeća počašćenim i ponosnim što je preuzeo novu dužnost.

– Da sam mogao birati, rodio bih se baš ovdje, na najljepšem komadiću zemlje, protkanom viševjekovnom borbom za opstanak, ušuškanom između mora i kamena, na vječnoj raskrsnici između istoka i zapada, sjevera i juga, kazao je novi crnogorski predsjednik.

Foto: RR

– Bit ću istinski predsjednik svih građana, neovisno o njihovoj političkoj, nacionalnoj ili vjerskoj pripadnosti, ili bilo kojem osobnom svojstvu.

Foto: RR

Inauguraciji je prisustvovao i predsjednik Srbije Aleksandar Vučićno kako neslužbeno doznajemo, Crnogorci su, namjerno ili slučajno, zaobišli uobičajeni protokol na takvim zbivanjima, po kojem je pored Milatovića i njegove supruge Milena Milatović trebao sjediti Vučić, a ne Zoran Milanović. Kako nam objašnjavaju dobro upućeni izvori, protokol nalaže da uz bok novog predsjednika sjedi onaj čiji je predsjednički staž duži, što je trebao biti Vučić, a ne Milanović.

Tko će ga znati, možda su se Crnogorci vodili azbukom pa je uz Milatovića stavljen Milanović, a tek onda Vučić. Neslužbene informacije kažu kako su zaključili da je Milanović, predsjednik države koja se nalazi unutar EU-a, Crnoj Gori bliža opcija, pa je bliže mjesto do Milatovića i dobio. S druge Milatovićeve strane sjedio je bivši crnogorski predsjednik Milo Đukanovića na inauguraciji je bila i predsjednica Kosova Vjosa Osmanikoju su smjestili nešto dalje.

Foto: RR

Došli su i članovi Predsjedništva BiH Željka Cvijanović i Željko Komšićkao i premijer Albanije Bajram Begaj.

Milatović je u svom, proeuropskom govoru, istaknuo dužnost preuzimanja u povijesnom trenutku, najavivši da će biti generator dijaloga za postizanje konsenzusa i ubrzanje europskog puta Crne Gore.

– Moja misija je Crna Gora jednakih šansi za sve građane, u kojoj su rad i obrazovanje glavni faktori uspjeha u životu… Biću kohezivni faktor u zajedničkoj borbi za bolju Crnu Goru. Izgradnja demokratskih institucija zadatak je svih”, rekao je. Jakov Milatović početkom travnja izabran je na petogodišnji mandat, dominantno pobijedivši Đukanovića u drugom krugu predsjedničkih izbora.

Foto: RR

Od obnove neovisnosti 21. svibnja 2006. obnašao je funkciju predsjednika Crne Gore Filip Vujanović,izabran 2008. i 2013., a Đukanović od 2018. Milatović je bio ministar gospodarskog razvoja u Vladi Zdravka Krivokapićaprvoj vladi formiranoj nakon parlamentarnih izbora 2020. Osnovao je stranku Pokret Europa sad, koja prema anketama ima najveću podršku birača i najizgledniji je pobjednik idućih parlamentarnih izbora 11. lipnja.

Najčitaniji članci

Odaberi temu koju želiš pratiti Primaj sve nove vijesti o temi i budi u tijeku

Više o temiIzvor: 24sata.hr