Kako izgleda tržište nekretnina na Balkanu u 2023. godini?

U posljednjih nekoliko godina Balkan je postao sve privlačnija destinacija za strane investitore – raznolikost krajolika, prirodne ljepote i različite kulturne tradicije čine ovu regiju privlačnim mjestom za ulaganje u nekretnine.

Međutim, posljednjih godina svjedoci smo dinamika tržišta nekretnina.

Mnogi čimbenici Trenutne geopolitičke situacije, usklađenosti ponude i potražnje, povoljnih stambenih kredita i kamatnih stopa te poput uvjeta za strane ulagače izravno utječu na tržište.

Imajući to na umu, u ovom postu na blogu istražit ćemo cijene nekretnina na Balkanu 2023., kao i uvjete i porezne obveze za strane investitore u nekoliko ključnih zemalja.

Nekretnine u Crnoj Gori – najpovoljnija investicija za strane državljane

Dobra ponuda nekretnina u Crnoj Gori posljednjih godina mami strane investitore, iz nekoliko razloga – povoljni porezi i dostupne financijske mogućnosti čine ovaj pothvat vrijednom investicijom.

Za mnoge je Crna Gora uporište najrazličitijih tradicija, s bogatom kulturnom baštinom i živopisnom poviješću, što se vidi u primijenjenoj arhitekturi, gastronomiji i hedonističkom načinu života.

Cijene nekretnina na crnogorskoj obali su u porastu, a popularne destinacije poput Budve, Kotora i Tivta vrlo su tražene. Međutim, cijene mogu varirati ovisno o lokaciji, vrsti nekretnine i tržišnim uvjetima.

Tako je jednosoban stan (novogradnja) u Rafailovićima40 kvadrata, ca 147.000 euradok je Budva nešto skuplja – garsonijera od oko 20 kvadrata košta oko 75.000 eura.

Strani državljani mogu kupovati nekretnine u Crnoj Gori pod istim uvjetima kao i domaći državljani – potrebno je samo imati važeću putovnicu i ličnu kartu.

Kvaka je u sljedećem – ako planirate ostati u svom novom domu duže od 90 dana, morate ishoditi boravišnu dozvolu.

postoje 2 vrste boravišne dozvole – viza za kratki boravak (C) i viza za dugotrajni boravak (D).

Nekretnine u Hrvatskoj -obalna odredišta najpopularniji izbor investitora

Aktivno je i tržište nekretnina u Hrvatskoj, posebno uz obalu i popularna turistička odredišta.

Gradovi poput Dubrovnika, Splita, Zadra i Rovinja privlače investitore zbog svoje kulturne baštine, prekrasnih plaža i turističke infrastrukture. Cijene nekretnina variraju ovisno o lokaciji, blizini mora, veličini i stanju nekretnine.

Strani investitori imaju mogućnost kupnje nekretnina u Hrvatskoj, ali postoje određena ograničenja za strance izvan EU koji mogu kupovati samo određene vrste nekretnina.

Porezna obveza za strane ulagače uključuje plaćanje poreza na promet nekretnina koji iznosi 4% od vrijednosti nekretnine.

Najskuplji stanovi su u Splitugdje se cijena kvadrata kreće od 3 do 8000 eura. S druge strane, najjeftinija destinacija je Osijekgdje se kreću cijene četvornog metra stana u novogradnji od 1700 do 2000 eura.

Potrebna dokumentacija za kupnju nekretnine uključuje putovnicu ili osobnu iskaznicu, potvrdu o prebivalištu i dozvolu za kupnju nekretnine.

Nekretnine u Srbiji bilježe postepeni rast

Tržište nekretnina u Srbiji pokazuje stabilnost i postupan rast.

Bijeli grad je glavni centar interesa investitora, ali i drugi veći gradovi poput Novog Sada i Niša također bilježe porast potražnje.

Cijene nekretnina u Srbiji pristupačne su u odnosu na neke druge europske zemlje, ali mogu varirati ovisno o lokaciji i vrsti nekretnine.

Podaci pokazuju da je u Beogradu za promet nekretninama izdvojeno čak 15,4 milijuna eura više nego u istom razdoblju prošle godine. Također, najveći broj kupoprodajnih ugovora, 6.924, također je zabilježen u glavnom gradu.

U prvom kvartalu 2023. godine prosječna cijena kvadrata u Beogradu iznosila je 2.409 eurau Novi Sad 2.304 euradok je u Niša bila nešto povoljnija – 1.441 eura.

Stranci mogu kupovati nekretnine u Srbiji pod istim uslovima kao i domaći državljani. Porezna obveza za strane ulagače uključuje plaćanje poreza na prijenos apsolutnih prava koji iznosi 2,5% vrijednosti nekretnine.

Nekretnine u Grčkoj – među povoljnijima

Grčka je poznata po svojim prekrasnim otocima i mediteranskom šarmu, što je čini atraktivnom destinacijom za investitore.

Strani ulagači mogu kupiti nekretnine u Grčkoj, ali postoji određeno ograničenje za nekretnine koje se nalaze blizu granice ili na otocima.

Prosječna cijena kvadrata nalazi se na Halkidikiju 1.875 euradok je u Solunu 1.762 eura.

Porezna obveza za strane ulagače uključuje plaćanje poreza na promet nekretnina koji iznosi od 3% do 24% vrijednosti nekretnine, ovisno o vrijednosti i vrsti nekretnine.

Potrebna dokumentacija za kupnju nekretnine uključuje putovnicu ili osobnu iskaznicu, potvrdu o prebivalištu i dozvolu za kupnju nekretnine.

Svaka država ima svoje uvjete, porezne obveze i dokumentaciju koju treba uzeti u obzir pri kupnji nekretnina.

Važno je temeljito istražiti i konzultirati se sa stručnjacima prije nego što se odlučite o ovakvoj vrsti ulaganja.

Balkan je regija koja svojom ljepotom, kulturom i poslovnim mogućnostima privlači sve više investitora, a uz pravi pristup ulaganju u nekretnine u ovoj regiji može biti isplativo i zadovoljavajuće iskustvo.

Za još zanimljivih članaka pratite naše web stranicu!

Više o temiIzvor:Profitiraj.hr