Koliko će rasti plaća nakon nove porezne reforme? Čekamo da Plenković konačno otkrije detalje

Predsjednik HDZ-a i Vlade Andrej Plenković okupio je članove stranke na široj sjednici Predsjedništva HDZ-a u stranačkoj središnjici na Trgu žrtava fašizma u Zagrebu. Jedna je od tema i porezna reforma koja bi u srijedu napokon trebala biti predstavljena javnosti.


Koliko će rasti plaća nakon nove porezne reforme? Pitanje je to koje bi ovaj tjedan napokon trebalo dobiti jasan odgovor.

Premijer Andrej Plenković već tjednima najavljuje rast plaća i poreznu reformu, ali detalje ne otkriva.

Ministar financija Marko Primorac jedino je dosad otkrio da će porezna reforma državni proračun godišnje stajati 400 milijuna eura.

Cilj Vlade je povećanje plaća zaposlenih, pogotovo onih s manjim primanjima, ponavlja Plenković.

Neslužbeno, već se danima provlače razne ideje o tome kako bi porezna reforma koja bi na snagu trebala stupiti u izbornoj godini trebala izgledati.

Kritika s raznih strana nije manjka, pri čemu ih je najviše sasuto na mogućnost ukidanja prireza i zadiranja u ionako klimatski mirovinski sustav.

Vladin porezno rasterećenje bit će predstavljeno javnosti ovaj tjedan. Primorac je kazao da će reforma danas biti predstavljena u HDZ-u, da bi kasnije koalicijskim partnerima konačno u srijedu i širokoj javnosti.

No čeka se hoće li Plenković možda štogod otkriti već nakon današnje sjednice šireg Predsjedništva HDZ-a.

Andrej PlenkovićOleg Butković, ministar prometa – 1(Foto: DNEVNIK.hr)

”Ukidanje prireza nije politički potez HDZ-a”

Uoči sjednice potpredsjednica Vlade i ministarstva mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković odbacio je kritike da je najavljeno ukidanje prireza politički potez HDZ-a.

HDZ je na vlasti u većini jedinica lokalne samouprave, koje će iste moći odlučiti kolika će im biti razina poreza na dohodak, rekao je Butković: “Prihodi svih lokalnih samouprava u 2016. godini iznosili su 10,5 milijardi kuna, sada je to više od 17″. milijardi.”

Podsjetio je da je visina prireza uvijek bila odluka jedinica lokalne samouprave, a mnoge od njih su ukinule prirez jer su htjele stvoriti pozitivno ozračje i privući što veći broj investitora.

Prema novom prijedlogu, jedinice lokalne samouprave same će moći odlučiti kolika će im biti razina poreza na dohodak, kojim će se nadomjestiti sredstva bez kojih će ostati nakon ukidanja prireza.

”Vlada nikad nije vodila računa tko je gdje na vlasti”

Butković je rekao da lokalne vlasti u suradnji s Vladom imaju priliku ostvariti svoje predviđene programe, a Vlada nikad nije vodila računa tko je gdje na vlasti: ”Ovo nije politički potez HDZ-a, koji ima najviše čelnih ljudi u općinama, gradovima i županijama , cilj je povećati plaće svim zaposlenicima.”

Većina HDZ-ovih jedinica lokalne samouprave nema prirez, a na svim je lokalnim čelnicima da izračunaju što im je prioritet: “Svoje se odluke moraju uskladiti s građanima njihove zajednice.”

Primorac je u izjavi za medije na marginama konferencije “Ulazak Hrvatske u Europski stabilizacijski mehanizam kao 20. članica” poručio da će porezna reforma svakako biti na dobitku građana.

No samo je pitanje hoće li dominantnije odricanje biti od središnje države ili će se iskorak u rasterećenju napraviti i lokalne jedinice, dodao je.

Ponovio je da su ključni ciljevi reforme dodatnog poreznog rasterećenja, povećanja fiskalne autonomije jedinica lokalne samouprave i povećanja stvarne fiskalne decentralizacije.

”Nije to nikakvo prebacivanje loptice”

Primorac je odbacio i tezu da se reformom loptica prebacuje na lokalne jedinice, budući da bi ukupno porezno opterećenje zbog poreza na dohodak moglo biti isto kao i dosad.

Naime, kako je reforma zamišljena, prirez će se ukinuti, nijedna jedinica neće moći prikupiti maksimalan iznos koji je dotad prikupljala na ime poreza na dohodak i prireza, no s druge strane će joj biti i pružena mogućnost za porezno rasterećenje.

“Nema tu nikakvih loši dečki. Ako recimo govorimo o Gradu Zagrebu, on će moći uvesti stopu poreza na dohodak koja će odgovarati postojećoj stopi plus prirez”, rekao je Primorac.

”Stoga, ako neki grad ne iskoristi mogućnost da snizi stopu poreza na dohodak građani u tom segmentu neće dobiti ništa, no s druge strane dobit će iz zahvata u mirovinskom sustavu i kroz povećanje osnovnog osobnog odbitka te odbitka za uzdržavane članove”, dodao je je.

“Ako pojedini grad ili općina budu smatrali da mogu napraviti dodatno rasterećenje, dobit će biti još i više. Dobit će svakako, samo je pitanje hoće li se dominantnije odreći središnja država ili će iskorak u rasterećenju napraviti i jedinice lokalne samouprave”, poručio je ministar financija .

Andrej PlenkovićMarko Primorac(Foto: Ronald Goršić/Cropix)

Što kažu gradonačelnici? ”Ništa posebno”

Na pitanje hoće li se osobni odbitak znatnije povećati ili će biti samo riječ o zaokruživanju, Primorac je rekao da će se zaokružiti tako da se malo poveća.

Upitan što mu kažu gradonačelnici na najavu ukidanja prireza, Primorac je odvratio: ”Ništa posebno”. On smatra da su se svi upoznali s idejom, načinom na koji će se eventualno taj prihod moći nadomjestiti, te da apsolutno nema nikakvog straha.

Potvrdio je da je razgovarao sa Željkom Turkom, predsjednikom Udruge gradova i HDZ-ovim gradonačelnikom Zaprešića, kojem se navodno ta najava i nije najbolje sjela.

S obzirom na to da se, kako je istaknuo, Primorac inače bavi fiskalnom decentralizacijom, s Turkom je u dugogodišnjoj komunikaciji, te tvrdi da ima potporu za reformu udruge na čijem je čelu trenutno Turk.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o temiIzvor: Dnevnik.hr