Dolenec je objavio kada počinju upisi u vrtiće: Nisu ostvarili najavljeni cilj, ali imaju nekoliko prijedloga

Zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Danijela Dolenec najavila je u ponedjeljak da će upisi u vrtiće biti od 24. svibnja do 5. lipnja, no rekla je da ove jeseni još neće biti ostvarena univerzalna dostupnost vrtića u Zagrebu, ali već sljedeće godine bit će puno povoljnija situacija.


“Naš cilj da osiguramo univerzalnu dostupnost vrtića neće biti ostvaren ove jeseni jer će uvijek biti veći broj zahtjeva od mogućnosti upisa. Ali već sljedeće godine trebali bismo imati puno povoljniju situaciju, a za dvije godine procjenjujemo da će biti mjesta za svako dijete”, rekla je Danijela Dolenec na otvorenju područnog objekta Dječjeg vrtića Sesvete u Kašini.

Uvođenje pomoćnih radnika za njega, skrb i pratnju svakoj jasličkoj skupini

Dolenec je predstavljajući paket “Vrtići za sve”, koji obuhvaća šest mjera, među kojima izgradnju, dogradnju i prenamjenu novih vrtića, istaknuo da je trenutno još pet vrtića u izgradnji.

Dva vrtića su u postupku nabave radova izvođača, a još četiri projekta su u postupku ishođenja dozvola, što je korak do nabave izvođača. Na novi poziv NPOO-a koji je bio raspisan za prvi kvartal, ali još nije objavljen, Grad ih namjerava prijaviti još deset.

Dolenec je najavila da će Zagreb u idućih godinu dana raspisati 550 natječaja za stalna radna mjesta u vrtićimačime se želi omogućiti zaposlenicima koji u vrtićima rade na određeno vrijeme ugovore za stalni radni odnos.

Također, Grad će u sklopu mjera osigurati u svakoj jasličkoj skupini uvođenje pomoćnih radnika za njega, njega i pratnju.

Jasličke grupe su najzahtjevnije jer Državni pedagoški standard zahtijeva da su manje. Uvođenjem te mjere grupe će smjeti biti veće, tako da će prema standardu moći biti više od 12-ero djece u grupi.

Dolenec je istaknuo da će se izmjenom programa javnih potreba omogućiti povećanje subvencija privatnim i vjerskim vrtićima za 20 eura po djetetu, s time da su od tih vrtića tražili da ne dižu cijene.

Vezano za mjeru prelaska djece predškolske dobi u osnovne školepročelnik Gradskog ureda za obrazovanje, sport i mlade Luka Juroš kazao je da postoji zakonska mogućnost da se predškolski odgoj, odnosno godina prije polaska u osnovnu školu, izvodi u objektima osnovne škole.

“To je zakonska mogućnost. Zagreb to trenutno ne provodi, nego samo razgovara s Ministarstvom znanosti i obrazovanja da vidimo je li to moguće i na koji način”, naglasio je.

Što se tiče povećanje materijalnih prava zaposlenima u vrtićimaDolenec je podsjetila na kolektivni ugovor kojim je osnovica povećana za 4,5 posto i prvi put uvedeno pravo toplog obroka u maksimalno neoporezivom iznosu, što znači još 500 kuna mjesečno na plaću.

Dodatkom ugovora iz travnja ugovoreno je povećanje plaće za šest posto, što počinje krajem lipnja.

Ne zna se koliko će biti interes korisnika mjera roditelj odgojitelj

Također, među mjerama je i trajni javni poziv za zakup da bi se pronašli adekvatni gradski prostori.

Dolenec nije želio komentirati moguće ishode ovogodišnjih upisa, no istaknula je da će biti izazovni jer je, kaže, izmjenama zakona sada obveza da prednost imaju djeca s četiri godine i više.

Postoji, kaže, i nepoznanica koliko će korisnika zanimati mjera roditelj odgojitelj s obzirom na to da su izmjenama te mjere omogućile ostanak u mjeri, ali i upis u vrtić. “Ima ih oko 3000, ali ne znamo koliko je njihov interes”, dodala je.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o temiIzvor: Dnevnik.hr