HANFA O NAJVEĆOJ KRIPTO PREVARI U HRVATSKOJ! Poslali smo ozbiljno upozorenje: 'Društvo BitLucky nije registrirano za ulaganje u kriptoimovu'

Foto: Unsplash

Autor: Dnevno.hr

Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa) oglasio o poslovanju društva BitLucky doo iz Kostrene koje je, navodno, posredovalo u trgovanju kriptovalutama te nanijelo financijsku štetu hrvatskim građanima.

Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti:

“Djelatnosti povezane s virtualnom imovinom trenutno nisu regulirane posebnim propisima u Hrvatskoj te Hanfa subjektima koji obavljaju takve djelatnosti ne izdaje odobrenja za rad, ne licencira svoje članove uprave, niti je ovlaštena za nadzor nad pružanjem tih usluga.

Hanfa je od 2020. godine nadležna za nadzor nad provedbom Zakona o raspoređivanju pranja novca i financiranju terorizma u odnosu na osobe koje obavljaju djelatnost pružanja virtualnih i fiducijarnih mjenjačkih usluga i/ili pružanja usluga skrbništva novčanika te nadzire provedbu li te osobe i poduzeća svih mjera i postupke propisane tim zakonom.

U tom smislu, Hanfa trenutno vodi popis društava koja obavljaju predmetne djelatnosti, a koji je dostupan ovdje.

BitLucky društvo registrirano je u Sudskom registru za niz djelatnosti br niti jedna od njih nije djelatnost razmjene virtualnih i fiducijarnih valuta niti skrbnička usluga novčanika. Stoga Društvo BitLucky nije na popisu Hanfe, s obzirom da niti u sudskom registru kao predmet poslovanja nisu navedene djelatnosti povezane s virtualnom imovinom, nije u djelokrugu Hanfinog nadzora.

Budući da su ovakve ili slične prijevare povezane s ulaganjima u kriptoimovinu česte diljem svijeta, još jednom podsjećamo hrvatske građane da se ne nasjedaju na telefonske pozive nepoznatih osoba, razne oglase i pozive putem društvenih mreža, kao ni putem različitih internetskih stranica, koje obećavaju visoke cijene. Također, neka ne ulažu svoj novac u financijske proizvode koje ne razumiju i za koje nisu provjerili autentičnost i ovlaštenost financijskih posrednika, bez obzira na to u kojoj vrsti ulaganja je riječ. Zbog iznimne volatilnosti to je tržište rizično te nema garancije i povrata izgubljenog novca u slučaju pada vrijednosti kriptovaluta.

Na svojoj internet stranici (www.hanfa.hr) i edukativni portal Novac za sutra (www.novaczasutra.hr) objavljujemo edukativne tekstove i upozorenja da bi se građani informirali prije donošenja bilo kakvih financijskih odluka pa tako i ulaganja na kriptotržištu. Također na istim stranicama objavljen je i edukativni vodič o financijskim prijevarama koji se također mogu preuzeti putem internetskih stranica ovdje.

Ako se građani ipak odluče na tu vrstu ulaganja važno je da se o njima prije dobro educiraju i provjere je li riječ o društvu koje se nalazi na popisu Hanfe. U slučaju već započete prijevare i krađe podataka, građani svoj slučaj prijavljuju Ministarstvu unutarnjih poslova.
Kako bi spriječili porast prijevara na europskoj razini Europsko vijeće nedavno je objavilo Uredbu o tržištima kriptoimovine (MiCA) čiji je cilj zaštititi osobe koje se nalaze u kriptovaluti ali i sačuvati financijsku stabilnost. Uredba predstavlja usklađeni i regulatorni okvir za imovinu u kriptovalutama, ali i za izdavatelje i pružatelje usluga povezanih s kriptoimovinom koja vrijedi na području cijele EU-a. Također, pravila obuhvaćaju i izdavatelje korisničkih tokena, kao i tokena vezanih za imovinu i stabilnu valutu (stablecoin), kao i mjesta trgovanja i novčanica u kojima se imovina u kripti pohranjuje.

Početak primjene Uredbe na nacionalnim razinama očekuje se krajem 2024. ili početkom 2025. godine, ovisno o trenutku objave Uredbe u Službenom listu EU, što se očekuje u lipnju ove godine.

Na razini EU trenutno se raspravlja hoće li subjekti koji trenutno pružaju usluge vezane za kripto-imovinu u skladu s okvirom za planiranje pranja novca i financiranje terorizma moći koristiti dodatno razdoblje za usklađenje do (najkasnije) sredine 2026. godine, a koje zakonodavac u Republici Hrvatskoj može dodatno skratiti. Hanfa će zainteresiranu javnost obavještavati o tijeku nacionalne provedbe iz područja svoje nadležnosti, ovisno o tijeku zakonodavnog postupka i raspoloživim informacijama”, poručuju iz Hanfe.

Autor:Dnevno.hr

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.

Više o temiIzvor: Dnevno.hr