Montana je prva američka država koja je službeno zabranila TikTok

Guverner američke savezne države Montana Greg Gianforte potpisao je zakon prema kojem trgovačke aplikacije ne smiju korisnicima nuditi TikTok

Guverner američke savezne države Montana Greg Gianforte obavijestio je svoje pratitelje na Twitteru da je potpisao zakon o zabrani TikTok platforme. Zakon je prošlog mjeseca usvojen s 54 glasa ‘za’ i 43 ‘protiv’, a za njegovu provedbu nedostajao je samo guvernerov potpis.

– Kako bih zaštitio privatne i osobne podatke građana iz Kineske komunističke partije, zabranio sam TikTok u Montani – poručio je guverner na Twitteru i tako se složio s američkim političarima koji su uvjereni da društvena platforma u vlasništvu ByteDancea zapravo omogućuje Pekingu špijuniranje i manipuliranje sa 150 milijuna američkih korisnika.

Pitanje ustavnosti

Rasprave o potrebi za potpunom zabranom kineskog digitalnog brenda započele su u ožujku i to nakon što je Commitee on Foregn Investment in the US (CFIUS) naredio ByteDanceu da proda dionice TikToka ili će ga naprosto zabraniti na američkom tržištu.

Istog je mjeseca izvršni direktor, Shou Zi Chew, svjedočio pred kongresom i odgovorio na sva pitanja u vezi verificiranja korisnika i čuvanja njihovih podataka.

Međutim, pitanje je hoće li zabrana u Montani doista stupiti na snagu jer vlasnici TikToka na sudu osporavaju ustavnost zabrane. Prema zakonu, trgovci aplikacijama ne smiju nuditi TikTok

Više o temiIzvor: Leadermedia.hr