UZINIĆ GRCA U SUZAMA, 'MOLIM VAS, POMOZITE NAM!' Nadbiskup se slomio pred novinarima, ovo je prekretnica: 'Pokrenuo sam potrebne istrage'

Autor: Dnevno.hr

Nesvakidašnja konferencija za novinare jednog biskupa održana je u Nadbiskupskom domu pod budnim okom zainteresirane javnosti.

Riječki nadbiskup Mate Uzinić se u ponedjeljak u Nadbiskupskom domu pojavio pred sedmom silom i navodno otkrio nove detalje o zlostavljanima od strane svećenika.

Nadbiskup je pričao o mučnim slučajevima, u jednom trenutku se slomio i zaplakao, a već u samom uvodu ispričao se svim žrtvama nasilja od strane svećenika i službenika Crkve i pozvao je sve koji imaju saznanja o takvim djelima da se jave i podnesu prijave.

Pustio suzu

“Pomozite mi da svakog zlostavljača onemogućimo u daljnjim zločinima. Kao biskup nemam mogućnost staviti ih u zatvor, ali ih mogu i hoću prokazati, oduzeti im službu i onemogućiti ih da kroz crkvene strukture i autoritet zlorabe povjerenstvo povjerenih im osobama, posebno obitelji i djece”, zavapio je Uzinić poslavši apel na građansko i crkveno zakonodavstvo. da ukinu zastaru za slučajeve zlostavljanja, posebno maloljetnika.

Uzinić posljednjih godina među vjernicima slova kao blizak državnim vlastima pa je za očekivati ​​da će njegovo izlaganje izazvati reakciju u vrhunskoj državi.

“Još jednom u ime Crkve molim ispriku od svake žrtve zlostavljanja od strane klerika ili osoba povezanih s Riječkom nadbiskupijom. Na koliko god prepreka nailazio neću odustati od ove borbe. Riječka nadbiskupija treba i mora biti mjesto nulte tolerancije na bilo kakav oblik nasilja”, rekao je nadbiskup.

Uzinić je potom ustvrdio da je protiv zlostavljača poduzeo sve što je u njegovoj moći.

“Za sve slučajeve s kojima sam upoznat pokrenuo sam potrebne istrage, prijavio državnom odvjetništvu i upoznao nadležni Dikasterij s rezultatima istrage. Riječkim nadbiskupom koadjutorom papa Franjo imenovao me u studenom 2020., i dao mi je posebnu vlast upravljanja, iako je još uvijek riječki nadbiskup bio Ivan Devčić.

Već ranije sam najavio da ću obavijestiti javnost o ukupnom stanju s prijavama i procesuiranim zlostavljanjima u Riječkoj nadbiskupiji. Neke od ovih prijava su anonimne, što značajno otežava istrage, no iu tim slučajevima učinio sam sve što sam znao i mogao kako bih došao do utvrđivanja istine, vremena i pravednosti za žrtve. Napomenom da ukoliko dođe do novih saznanja ili prijava vezana za sljedeće slučajeve, kanonska istraga bit će ponovno otvorena.

Slijedi pregled prijava i preliminarnih istraga koje sam proveo u zadnje dvije i pol godine u Riječkoj nadbiskupiji. Ukupno je 9 slučajeva. Prvi je završen prije mog dolaska, pet slučajeva je vezano za optužbe zlostavljanja maloljetnika, dok su ostale optužbe vezane za financije i priležništvo”, rekao je.

PREGLED PRIJAVA:
Svećenik M.Šp. (1953.) optužen je 2016. godine da je 1992. godine seksualno zlostavljao maloljetnika. U vrijeme podizanja prijave optuženi je predavao na Teologiju u Rijeci. Otvorena je prethodna istraga u kojoj je optuženi priznao krivnju. Izrečene su mu mjere zabrane vršenja vlasti koje proizlaze iz svetog reda, javnog slavljenja mise i razrješenja svih crkvenih službi uključujući i predavanja na fakultetu. O svemu je obaviještena Kongregacija za nauk vjere. 2018. javljaju se nove optužbe protiv njega i ponovno se otvara istraga. Optuženi priznaje da je bilo više slučajeva u godinama 1987. – 1988., 1992. – 1993., i moguće u 1994. Radi se o ukupno 13 dječaka u rasponu od 6 do 13 godina. Tada se svećenik M.Šp. osobno prijavio policiji za bludne radnje prema djeci i maloljetnicima. Također je tražio od Svetog Oca oprost od celibata i otpuštanje iz kleričkog staleža, što mu je udijeljeno 13. prosinca 2018. godine. Kao nadbiskup koadjutor kada sam preuzeo službu poslao sam upit Apostolskoj nuncijaturi u svezi s ovim slučajem. Odgovoreno mi je da je M.Šp. zatražio i dobio oprost od svećeničkih obveza i celibata te da je nakon toga slučaj arhiviran. Također sam o ovome slučaju obavijestio Županijsko državno odvjetništvo u Rijeci s napomenama da je kvalifikacija zlodjela koju je priznao optuženi M.Šp. tijekom kanonskog procesa teža od one koju je naveo u svojoj prijavi policiji; da nisu postojale optužbe za razdoblje kasnije od 1994. pa do 2018., te da to u kanonskoj istrazi nije ispitivano, a da se zbog težine zločina ne može unaprijed isključiti mogućnost i kasnijeg početka kažnjivih djela. Otpuštanjem iz kleričkog staleža M.Šp. više nije u jurisdikciji Riječke nadbiskupije. Koliko nam je poznato trenutno živi u Italiji u nekom zatvorenom benediktinskom samostanu u molitvi i pokori. Slučaj je prijavljen Županijskom državnom odvjetništvu u Rijeci, ali nemam informacija o postupanju po ovom predmetu. O svemu je obaviješten nadležni Dikasterij.

Lista sokova

Svećenik M.Ši. (1941.) anonimno je optužen da je u razdoblju 2006.-2007. godine više maloljetnih osoba slao neprimjerene SMS poruke i da je jednom prilikom jednu maloljetnicu neprimjereno dodirivao, te da je 2007. godine neprimjerenim porukama napastovao punoljetne bogoslove, dok im je bio profesor. O ovom slučaju obavijestila me Kongregacija za nauk vjere sedam dana nakon mog imenovanja nadbiskupom koadjutorom u Rijeci. Svećeniku M.Ši. pod prijetnjom suspenzije izrekao sam zabranu dolaska u kontakt s maloljetnim osobama te zabranu javnog vršenja svećeničke službe te pokrenuo istragu. Dikasterij je na kraju utvrdio da u drugom slučaju nije nadležan, a da se u prvom slučaju radi o zastari kaznenog djela. Zbog toga je bilo nemoguće nastaviti istragu kojom bi se sudski ispitao optužbe za zlostavljanje maloljetnih osoba, pa je svećeniku M.Ši. upućeno pismo opomene te su mu uz to kao mjere predostrožnosti naloženi psihološko testiranje i praćenje od strane vikara za kler. Izdane su mu i zabrane, među kojima je zabrana bilo kakvog kontakta s maloljetnicima kao i zabrana vršenja svećeničke službe ili javnog djelovanja u mjestima u kojima je vršio službu. Danas M.Ši. stanuje u obiteljskoj kući. I dalje su mu na snazi ​​navedene mjere predostrožnosti. Slučaj je prijavljen Županijskom državnom odvjetništvu u Rijeci, ali nemam informacija o postupanju po ovom predmetu. O svemu je obaviješten nadležni Dikasterij.

Dodatak nakon konferencije: optuženi neće optužbe.

Svećenik DP (1938.) optužen je zbog kažnjivih djela protiv maloljetne osobe anonimnim pismom, uz koje su postojale glasine o ocjenjivanju svećenika DP od strane bivšeg ministranta. Kongregacija za nauk vjere upoznala me s vremenom također 11. studenog 2020. Otvorio sam prethodnu kanonsku istragu, sa zadaćom provjeriti opravdanost anonimnih optužbi, koje optuženi niječe. Istoga dana svećeniku DP pod prijetnjom suspenzije, izričem zabranu dolaska u kontakt s maloljetnim osobama, zabranu javnog vršenja svećeničke službe te za vrijeme istrage preseljenje u Svećenički dom. Po završetku prethodne kanonske istrage delegat zaključuje da se ne može utvrditi temelj za iznesene optužbe za kazneno djelo zbog kojeg je pokrenuta istraga. DP je obaviješten da nije utvrđeno početak kaznenog djela te da se povlače sve kanonske mjere koje su mu bile nametnute. Danas stanuje u Svećeničkom domu. Slučaj je prijavljen Županijskom državnom odvjetništvu u Rijeci, ali nemam informacija o postupanju po ovom predmetu. O svemu je obaviješten nadležni Dikasterij.

Svećenik LL (1953.) anonimno je optužen da je nekad između 1999. i 2005. slao poruke neprimjerenog sadržaja maloljetnim djevojkama i zavodio ih te je optužen da je to činio i nekad između 2017. i 2019. prema jednoj punoljetnoj i jednoj maloljetnoj djevojci. Kongregacija za nauk vjere upoznala me s vremenom istog tog 11. studenog 2020. Otvorio sam prethodnu kanonsku istragu prema iznesenim optužbama, koje optuženi niječe. Optuženiku LL istog dana, pod prijetnjom suspenzije, izričem zabranu dolaska u kontakt s maloljetnim osobama, zabranu javnog vršenja svećeničke službe te za vrijeme istrage preseljenje u Svećenički dom. Istim dekretom ga razrješavam dotadašnje službe. Delegat zaključuje prethodnu kanonsku istragu sa zaključkom da je iz te istrage vidljivo da se kod ispitanika nazire rubno i problematično ponašanje, no, zaključuje da temeljem istrage to nije moguće okarakterizirati kao kazneno djelo. Na kraju prethodne istrage zaključuje se da nisu potvrđene sumnje u početak kaznenog djela. 12. siječnja 2022. svećeniku LL se, prema prijedlogu Kongregacije, nameću kaznene zapovijedi kojima se strogo zabranjuje dolazak u bilo kakav kontakt s maloljetnim osobama te boravak u župama gdje je ranije služio. Također mu se određuje psihoterapija i duhovni nadzor u pratnji vikara za kler. Danas stanuje u Svećeničkom domu. Slučaj je prijavljen Županijskom državnom odvjetništvu u Rijeci, ali nemam informacije o pokretanju kaznenog procesa protiv LL O svemu su obaviješteni nadležni Dikasterij.

Svećenik JP (1990.) je 23. lipnja 2021. optužen od jedne majke za zlostavljanje njezine maloljetne kćeri. Slučaj je prijavila policiji i državnom odvjetništvu. 5. srpnja 2021. započinje prethodna kanonska istraga, sa zadaćom provjeriti opravdanost optužbi za kažnjivo djelo, što optuženi niječe. Pod prijetnjom suspenzije, izričem mu zabranu dolaska u kontakt s maloljetnim osobama, zabranu javnog vršenja svećeničke službe te za vrijeme istrage boravak u samostanu. Istim dekretom razrješavam ga svake dotadašnje službe. Istoga dana poslao sam obavijest Županijskom državnom odvjetništvu u Rijeci o pokretanju prethodne kanonske istrage. 4. listopada 2021. završava prethodna kanonska istraga i delegat donosi zaključak da nije utvrdio da je JP počinio kažnjivo djelo zbog kojeg je pokrenuta istraga, ali da slučaj ipak treba proslijediti mjerodavnoj Kongregaciji za nauk vjere na daljnje uredovanje. Svećenik JP je podvrgnut psihološkom vještačenju i nisu pronađeni elementi nikakvog poremećaja. Kongregacija za nauk vjere obavještava da su primili spise prethodne istrage te da u ovom trenutku ne smatraju da u ovom slučaju postoje elementi kaznenog djela te da u skladu s tim ne bi trebalo trajati niti mjere kojima se ograničava služba tuženog, ako se protiv njega ne odvija. nikakav kanonski proces. Županijskom državnom odvjetništvu poslani su spisi prethodne kanonske istrage, a 26. travnja 2022. primljeno je Rješenje Općinskog državnog odvjetništva u Rijeci o pokretanju istrage protiv JP Iako prethodna kanonska istraga nije utvrdila postojanje kaznenog djela, kao mjeru predostrožnosti svećenika JP razrješavam službu s preporukom i zamolbom. da do kraja istrage i nove odluke izbjegava svaki doticaj s maloljetnim osobama te da se uzdrži od javnog vršenja svećeničke službe. Za vrijeme istrage državnog odvjetništva JP stanuje u Nadbiskupiji i pomaže u Arhivu. Istraga državnog odvjetništva je još uvijek u tijeku.

Svećenik MS (1978.) optužen je od oca mladića o lošem utjecaju MS na njegova sina, bivšeg bogoslova. Autor pisma odgovorio sam 28. rujna 2022., a dva dana kasnije pokrenuo prethodnu kanonsku istragu, a svećeniku MS kao mjeru predostrožnosti zabranio sam kakav kontakt – osobni, telefonski ili pisani u bilo kojem obliku s tim mladićem. 3. ožujka 2022. zaključena je preliminarna istraga kojom nije utvrđeno postojanje kanonskih kaznenih djela zlostavljanja, kao ni kaznenih djela prema građanskim zakonima zbog čega ovaj slučaj nije prijavljen policiji. Međutim, utvrđena je nerazboritost svećenika MS, te je iz tog razloga određena, kao mjera predostrožnosti i pod prijetnjom suspenzije, da se svećeniku MS i dalje strogo zabranjuje bilo kakav kontakt – osobni, telefonski ili pisani u bilo kojem obliku s tim mladićem. Naloženi su mu zdravstveni pregled i psihološko testiranje, a postavljen mu je i posebni nadzor vikara za kler Riječke nadbiskupije koji je postavljen kao njegov sužupnik. Prošli tjedan u članku u tjedniku Nacional iznose se nove, anonimne optužbe protiv svećenika MS te je 18. svibnja 2023. pokrenuta nova prethodna istraga temeljem tih anonimnih optužbi. Istoga dana svećenik MS razriješen je službe župnika, izrečena mu je zabrana dolaska u kontakt s maloljetnim osobama i preporučeno izbjegavanje javnog slavljenja svete mise. Iz razloga što se nove i teške optužbe odnose i na maloljetnike, slučaj sam prijavio Županijskom državnom odvjetništvu u Rijeci. Za vrijeme trajanja istrage MS boravi izvan Riječke nadbiskupije u obiteljskoj kući.

Sljedeće slučajeve umjesto inicijala koristim NN iz razl budući da se ne vode kazneni postupci i ne bavi se slučajevima zlostavljanja mal oljetnika ili ranjivih odraslih osoba.

Svećenik NN (1970.) optužen je od jedne anonimne odrasle osobe bez direktnih saznanja o kaznenim djelima, nego kao plod njenog osobnog zaključka i intuicije, za kažnjiva djela zlouporabe ispovijedi, trgovine i poslovanja protiv propisa kanona te protiv šeste Božje zapovijedi zlouporabom moći prema odrasloj. osobi. Optuženi je u to vrijeme bio izvan službe te je odlučeno da tako i ostane dok ne prođe prethodna kanonska istraga. 14. ožujka 2022. završena je prethodna kanonska istraga u kojoj je delegat, na temelju ispitivanja same osobe koja je podnijela anonimnu optužbu, a koja je u međuvremenu otkrila svoj identitet, te drugih svjedoka, došao do zaključka da se ne može utvrditi temelj za iznesene optužbe za kazneno djelo zbog kojeg je pokrenuta istraga. 22. ožujka 2022. o ishodu prethodne kanonske istrage obaviještena je i Apostolska nuncijatura. Budući da se ne radi o optužbi za kaznena djela koja se provode po službenoj dužnosti ovaj slučaj nije prijavljen Županijskom državnom odvjetništvu u Rijeci, a budući da se ne radi o slučaju koji je u nadležnosti Dikasterija ovaj slučaj nije proslijeđen Dikasteriju za nauk vjere. Svećenik NN vratio se sa slobodne godine i povjerena mu je župa.

Svećenik NN (1978.) prijavljen je 2019. godine za pronevjeru župnog novca. 24. veljače 2022., nakon uvida u činjenično stanje, priznanja krivnje i savjetovanja sa Zborom savjetnika i Ekonomskim vijećem nadbiskupije, NN je izrečena opomena, u kojoj su utvrđeni načini otplate dugovanja prema Riječkoj nadbiskupiji koja je dugovanje isplatila župi. NN je također podvrgnut posebnom nadzoru u smislu upravljanja crkvenim dobrima.

Svećenik NN (1954.) prijavljen je od dvije osobe za trgovinu i poslovanje protiv propisa kanona te je u istom pismu optužen za priležništvo. 27. listopada 2021. izdao sam dekret o pokretanju prethodne kanonske istrage da ispita prijavu protiv svećenika NN Prijavile su ga osobe kojima je posudio novac koji one nisu vratile pa je, budući da je imao kao zalog hipoteku na njihovu nekretninu, on istu prodao. 1. ožujka 2022. završena je prethodna kanonska istraga u kojoj je zaključeno da je NN zakonito prodao nekretninu na kojoj je imao hipoteku radi namirenja potraživanja temeljem posudbe. S obzirom na optužbe za priležništvo, prethodno su istragom utvrđeni elementi neprimjerenog ponašanja NN zbog čega mu je izrečena opomena, ali se nije uspjelo utvrditi da se radi o kaznenom djelu. Trenutno je župnik manje župe.

Uz ove prijave i prethodne istrage od kojih su neke još uvijek u tijeku, moram napomenuti da sam prije četiri dana dobio još jednu prijavu za seksualno zlostavljanje protiv jedne osobe i prijavu za zataškavanje protiv druge osobe, koju sam prijavio Županijskom državnom odvjetništvu u Rijeci i zatražio od nadležnog Dikasterija uputi o provođenju prethodne istrage. O rezultatima ovih istraga također ću obavijestiti javnost.

Kao što sam naveo sve slučajeve koji se tiču ​​zlostavljanja maloljetnika prijavio sam državnom odvjetništvu bez obzira je li se možda radilo o zastari ili ne. Za sve te slučajeve nakon preliminarne istrage sve spise sam poslao nadležnom Dikasteriju kako bi se oni mogli upoznati sa slučajem i uputiti me kako postupiti.

Budući da je veći broj prijava stigao anonimno, kao što sam malo prije pročitao, u takvim je slučajevima teško utvrditi činjenice. Zato molim sve koji znaju o ovim ili drugim slučajevima da prijave policiji i povjerenstvu za zaštitu maloljetnika Riječke nadbiskupije (e-mail: [email protected]).

Sve koji su proživjeli ove ili slične zastrašujuće zločine zlostavljanja pozivam da se ne boje i da mi se jave. Želim svima ponuditi ispriku i pružiti pomoć u njihovom oporavku.

Pomozite mi da svakog zlostavljača onemogućimo u daljnjim zločinima. Kao biskup nemam mogućnost staviti ih u zatvor, ali ih mogu i hoću prokazati, oduzeti im službu i onemogućiti ih da kroz crkvene strukture i autoritet zlorabe povjerenstvo povjerenih im osobama, posebno obitelji i djeci. Također, apeliram i na građanske i na crkvene zakonodavce da ukinu zastaru za slučajeve zlostavljanja.

Kao upravitelj ove mjesne Crkve dužan sam preuzeti odgovornost, ali i učiniti sve da se ovako što više nikad ne ponovi. Nemam ranije iskustvo vođenja ovakvih istraga niti komuniciranja ovih tema u javnosti. Trudim se činiti najbolje što znam. Ako prepoznam propuste i nesnalaženja, ne bježim od odgovornosti i spreman sam sve mijenjati. Zbog toga sam i zatražio osnivanje neovisne komisije koja će pregledati sve slučajeve i utvrditi je li bilo kakvih propusta i je li potrebno i kako za pojedine slučajeve proširiti istragu.

Ovo je potencijalno veliko

Suočavajući se s ovim bolnim i mučnim slučajevima, kao i složenošću kanonskih procesa u kojima se nastojalo doći do istine uočio sam da bi bilo korisno u nekim dijelovima proširiti kanonsku proceduru. Tako odlučujem u svim optužbama za kaznena djela, kao vrstu revizije, u preliminarnoj istrazi obavezno tražiti stručno mišljenje o istrazi od strane vanjskih suradnika iz područja prava i psihologije. Također u cilju što odlučnije borbe protiv ovoga zla, od sada ću po završetku svih prethodnih istraga obavijestiti vjernike i zainteresiranu javnost o zaključcima na nadbiskupijskim mrežnim stranicama, na način kako to danas činim. Predložit ću da ove korake prihvate i druge biskupije u Hrvatskoj.

Želim zahvaliti medijima što otvarate ove teške, bolne i mučne teme. Mediji na neki način senzibiliziraju javnost za patnju žrtava i pomažu da se svi još odlučnije suočimo s ovim zlom. Mnogo je primjera u svijetu, au Hrvatskoj gdje su mediji imali ključnu ulogu u suočavanju s ovim zlom. Papa Franjo jučer je u poruci za Svjetski dan medija rekao: “Ne trebamo se bojati razglašavati istinu, makar ona katkad bila i neugodna.”

Ovom konferencijom na ovaj javni način govorim o ovoj bolnoj temi kako bismo zajedno tražili rješenja. Ukoliko na ovoj konferenciji nisam bio dovoljno precizan i jasan, stojim Vam na raspolaganju za sva pojašnjenja koja mogu dati.

Na koncu ove konferencije još jednom u ime Crkve molim ispriku od svake žrtve zlostavljanja od strane klerika ili osoba povezanih s Riječkom nadbiskupijom. Na koliko god prepreka nailazio neću odustati od ove borbe. Riječka nadbiskupija treba i mora biti mjesto nulte tolerancije na bilo kakav oblik nasilja.

PREGLED POSTUPKA U PREDISTRAGAMA
M.Šp. (1953.)

OPTUŽNICA:

– svjedočanstvo jedne osobe iz 2016. godine da je M.Šp. 1992. godine seksualno zlostavljao maloljetnika.

21. rujna 2016. jedan župnik piše pismo nadbiskupu Ivanu Devčiću u kojem je prenio tvrdnje jedne osobe da je 1992. godine bivši župnik M.Šp. više puta seksualno zlostavljao dijete u dobi od 8 godina koje mu je to ispričao prije nekoliko dana, te da žrtva nije spremna sudjelovati u ovom procesu.

22. rujna 2016. otvaranjem prethodne istrage i saslušana je osoba koja je župniku prijavila slučaj. U ovom trenutku svećenik M.Šp. predavao je na Teologiju u Rijeci.

26. rujna 2016. saslušan je M.Šp. koji priznaje krivnju u vremenu od 1992. do 1993., kad je žrtva imala 8 do 9 godina.

27. rujna 2016. optuženom je izrečena zabrana vršenja vlasti koje proizlaze iz svetog reda, javnog slavljenja mise i razrješenja svih crkvenih službi.

30. rujna 2016. upućeno je pismo obavijesti Kongregaciji za nauk vjere.

22. travnja 2017. M.Šp. određene su kaznene mjere i pokore: Oduzimanje službe i mandata na riječkoj Bogosloviji, određivanje boravka u samostanu, oduzimanje dozvole za slavljenje misa s narodom, zabrana javnih nastupa.

8. rujna 2017. Kongregacija za nauk vjere šalje dodatne primjedbe i upite u svezi s mjerama koje treba poduzeti prema M.Šp.

Dana 20. rujna 2017. Ministarstvo pravosuđa izdalo je dodatnu kanonsku opomenu, u smislu kan. 1339, § 2. Istog dana izdane su dodatne kaznene i pokorničke mjere: – potvrđuje se konačna konfiskacija profesorske službe i mandata; – povlači se mjera boravka u samostanu i određuje boravak u određenoj crkvenoj ustanovi; – potvrđuje se mjera zabrane misnog slavlja s narodom; – potvrđuje se mjera zabrane javnog nastupa.

23. veljače 2018. Kongregacija obavještava da je, budući da se M.Šp. nije žalio na odluke koje su donesene u odnosu na njegov slučaj, odlučila arhivirati spise.

6. lipnja 2018. Obavijest Apostolske nuncijature u RH, nastavno na obavijest Kongregacije za nauk vjere od 8. rujna 2017. da je u Nuncijaturu došao jedan svjedok, koji je želio ostati anoniman, kojeg je prijavio M.Šp. za nemoralno ponašanje u odnosu prema njemu u 90-im godinama te da je moguće da u ovom slučaju postoje i druge žrtve te da bi to trebalo ispitati.

9. srpnja 2018. Izjava M.Šp. kojom priznaje da u istrazi iz 2016. nije rekao svu istinu u svezi s pedofilijom. Priznaje se da je bilo više slučajeva u godinama 1987. – 1988., 1992. – 1993., i moguće u 1994. Radi se o ukupno 13 dječaka u rasponu od 6 do 13 godina.

13. srpnja 2018. ponovno je pokrenuta prethodna istraga.

15. srpnja 2018. Dostavljena potvrda o prijavi M.Šp., koji je osobno pristupio u policijsku postaju i dao obavijest da je u vremenskom razdoblju od 1987. do 1988. i od 1992. do 1993. izvršio bludne radnje prema djeci i maloljetnicima u više navrata.

25. listopada 2018. Zamolba M.Šp. Svetom Ocu kojom se zbog zlostavljanja maloljetnika traži oprost od celibata i obveza koje proizlaze iz svetog reda te otpuštanje iz kleričkog staleža.

18. prosinca 2018. Kongregacija za nauk vjere obavještava da je molbu M.Šp., odgovornog za kaznena djela conta sextum protiv maloljetnika proslijedila Svetom Ocu, koji je 13. prosinca 2018., udijelio traženi oprost od svećeničkih obveza te traži da se odluka priopći. M.Šp. i da ju se o tome obavijestiti.

14. siječnja 2021. Nadbiskup Uzinić poslao je Apostolskoj nuncijaturi upit u svezi s ovim slučajem.

22. veljače 2021. Nadbiskup Uzinić Županijskom državnom odvjetništvu u Rijeci poslao je obavijest o početku kaznenih djela s kopijom prijave od 15. srpnja 2018. i napomenama: da je kvalifikacija zlodjela koja je priznata tijekom kanonskog procesa teža od one koju je naveo u svojoj prijavi; da nisu postojale optužbe za razdoblje kasnije od 1994. pa do 2018, te da to u kanonskoj istrazi nije ispitivano; da se zbog težine zločina ne može unaprijed isključiti mogućnost i kasnijeg početka kažnjivih djela.

10. kolovoza 2021. Apostolska nuncijatura u svezi s ovim slučajem odgovara da je M.Ši. molio i dobio oprost od svećeničkih obveza i celibata, oprostom od 13. prosinca 2018. te da je nakon toga slučaj zaključen i arhiviran.

Otpuštanjem iz kleričkog staleža M.Šp. više nije u jurisdikciji Riječke nadbiskupije. Koliko nam je poznato trenutno živi u Italiji u nekom zatvorenom benediktinskom samostanu u molitvi i pokori. Slučaj je prijavljen Županijskom državnom odvjetništvu u Rijeci, ali nemam informacije o pokretanju kaznenog procesa protiv M.Šp.

M. Ši. (1941.)

OPTUŽNICA:

– da je svećenik M.Ši. u razdoblju 2006.-2007. godine više maloljetnih osoba slao neprimjerene SMS poruke i da je jednom prilikom jednu maloljetnicu neprimjereno dodirivao.

– da je 2007. godine neprimjerenim porukama napastovao punoljetne bogoslove, dok im je bio profesor.

11. studenog 2020., sedam dana nakon mog imenovanja za nadbiskupa koadjutora Riječke nadbiskupije, Kongregacija za nauk vjere upoznaje me s anonimnim pismom u kojem se nalaze i optužbe protiv svećenika M.Ši. zbog kažnjivih djela protiv maloljetnika te kažnjivih djela protiv punoljetnih osoba nad kojima je imao moć. O ovom slučaju već je moj prethodnik vodio istragu 2007. godine, koja nije dovršena.

20. siječnja 2021. godine pokrenuo sam prethodnu kanonsku istragu. Istog dana sam svećeniku M.ŠI. pod prijetnjom suspenzije izrekao zabranu dolaska u kontakt s maloljetnim osobama te zabranu javnog vršenja svećeničke službe.

22. veljače 2021. slučaj sam prijavio Županijskom državnom odvjetništvu u Rijeci.

23. studenog 2021. završena je prethodna kanonska istraga sa zaključkom delegata o postojanju temelja iznesenih optužbi i prijedlogom da se provede kazneni pos cigareta.

28. prosinca 2021. sve dokumente prethodne istrage s prijevodom na talijanski proslijedio sam Kongregaciji za nauk vjere.

9. siječnja 2023. Dikasterij za nauk vjere odgovorio je da nije nadležan za osobe koje su imale više od 18 godina. a, dok je za anonimne optužbe za događaje iz 2007. utvrdio da su u zastari. Zbog toga je Dikasterij za ovaj slučaj preporučio da se optuženom kleriku uputi opomena.

1. ožujka 2023. Zbog zastare bilo je nemoguće nastaviti istragu kojom bi se sudski ispitao optužbe za zlostavljanje maloljetnih osoba, pa je svećeniku M.Ši. upućeno pismo opomene te su mu ipak kao mjere predostrožnosti naloženi psihološko testiranje, praćenje od strane vikara za kler te su mu izdane neke zabrane, među kojima je bio kakav kontakt s maloljetnicima i vršenje svećeničke službe ili javnog djelovanja u mjestima u kojima je vršio službu.

Danas M.Ši. stanuje u obiteljskoj kući. I dalje su mu na snazi ​​navedene mjere predostrožnosti. Slučaj je prijavljen Županijskom državnom odvjetništvu u Rijeci, ali nemam informacije o pokretanju kaznenog procesa protiv M.Ši.

Dodatak nakon konferencije: optuženi neće optužbe.

DP (1938.)

OPTUŽNICA:

– anonimna prijava bez specificiranja samog kaznenog djela, vremena ni mjesta početka

– glasine o ocjenjivanju svećenika DP od strane bivšeg ministranta

11. studenog 2020. Kongregacija za nauk vjere posredstvom Apostolske nuncijature upoznaje me s anonimnim pismom u kojemu se nalaze i optužbe protiv svećenika DP zbog kažnjivih djela protiv maloljetne osobe. O ovom slučaju već je moj prethodnik vodio istragu 2014. godine, koja nije dovršena.

20. siječnja 2021. godine otvorio sam prethodnu kanonsku istragu, sa zadaćom provjeriti opravdanost anonimnih optužbi, koje optuženi niječe. Istoga dana svećeniku DP pod prijetnjom suspenzije, izričem zabranu dolaska u kontakt s maloljetnim osobama, zabranu javnog vršenja svećeničke službe te za vrijeme istrage preseljenje u Svećenički dom.

22. veljače 2021. slučaj sam prijavio Županijskom državnom odvjetništvu u Rijeci.

23. studenoga 2021. završena je prethodna kanonska istraga sa zaključkom delegata da glas o mogućem kažnjivom djelu postoji samo iz anonimnog pisma čiji se dio citira u dopisu Apostolske nuncijature u Republici Hrvatskoj i glasinu, te iz pisma riječkoga nadbiskupa Ivana Devčića, koji je spomenuto kazneno djelo. navodi kao moguću tezu za razlog ucjene. Na kraju ove Prethodne istrage delegat zaključuje da se ne može utvrditi temelj za iznesene optužbe za kazneno djelo zbog kojeg je pokrenuta istraga.

21. ožujka 2022. poslao sam sve dokumente s prijevodima na talijansku Kongregaciju za nauk vjere.

20. svibnja 2022. Apostolska nuncijatura u RH proslavila je obavijest Kongregacije za nauk vjere da ona drži, nakon što je sve dobro razmotrila, da iz spisa ne proizlazi da bi bilo potrebno poduzimati kaznene mjere protiv tuženoga.

25. svibnja 2022. DP je obaviješten da nije utvrđeno početak kaznenog djela te da se povlače sve kanonske mjere koje su mu bile nametnute.

Danas DP stanuje u Svećeničkom domu. Slučaj je prijavljen Županijskom državnom odvjetništvu u Rijeci, ali nemam informacije o pokretanju kaznenog procesa protiv D.P.

LL (1953.)

OPTUŽNICA:

– anonimna prijava bez specificiranja samog kaznenog djela, vremena ni mjesta početka

– glasine da je nekad između 1999. i 2005. slao SMS poruke neprimjerenog sadržaja maloljetnim djevojkama i zavodio ih

– slanje neprimjerenih dvosmislenih SMS poruka jednoj punoljetnoj i jednoj maloljetnoj djevojci nekad između 2017. i 2019.

11. studenog 2020. Kongregacija za nauk vjere posredstvom Apostolske nuncijature upoznaje me s anonimnim pismom u kojem se nalaze i optužbe protiv svećenika LL zbog kažnjivih djela protiv maloljetnika.

20. siječnja 2021. započinje prethodna kanonska istraga, sa zadaćom provjeriti opravdanost anonimnih optužbi, koje optuženi niječe. Optuženiku LL se istog dana, pod prijetnjom suspenzije, izriče zabrana dolaska u kontakt s maloljetnim osobama, zabrana javnog vršenja svećeničke službe te za vrijeme istrage preseljenje u svećenički dom. Istim dekretom ga se razrješuje dotadašnje službe.

22. veljače 2021. slučaj sam prijavio Županijskom državnom odvjetništvu u Rijeci.

10. svibnja 2021. Županijskom državnom odvjetništvu dostavljaju se spisi kanonske prethodne istrage koje sam dobio do tog trenutka, kako bi se s onim što nam je pomoglo u sprječavanju eventualne zastare.

Dana 26. listopada 2021. godine delegat zaključuje prethodnu kanonsku istragu zaključkom da je iz te istrage vidljivo da se kod tuženika pojavljuje rubno i problematično ponašanje, ali zaključuje da se to ne može okarakterizirati kao kazneno djelo. Na kraju predistraživanja zaključuje se da sumnje u početak kaznenog djela nisu potvrđene.

12. studenog 2021. poslao sam sve dokumente s prijevodima na talijansku Kongregaciju za nauk vjere.

10. siječnja 2022. zaprimljen je dopis Kongregacije za nauk vjere kojim obavještava da je primila dokumente te na temelju toga predlaže da se tuženom naloži kaznena zapovijed i određena ograničenja, ali bez potpune zabrane vršenja svećeničke službe te da mu se osigura psihološka i duhovna pratnja.

12. siječnja 2022. svećeniku LL se, prema prijedlogu Kongregacije, nameću kaznene zapovijedi kojima se strogo zabranjuje dolazak u bilo kakav kontakt s maloljetnim osobama te boravak u župama gdje je ranije služio. Također mu se određuje psihoterapija i duhovni nadzor u pratnji vikara za kler.

Danas stanuje u Svećeničkom domu. Slučaj je prijavljen Županijskom državnom odvjetništvu u Rijeci, ali nemam informacije o pokretanju kaznenog procesa protiv LL.

JP (1990.)

OPTUŽNICA:

– pismo jedne majke s optužbom za zlostavljanje njezine maloljetne kćeri

23. lipnja 2021. poslano je pismo majke jedne maloljetne osobe kojom traži premještaj JP iz razloga što je njena kćer zaljubljena u njega i tvrdi da ju je on seksualno iskoristio. Slučaj je prijavila policiji i državnom odvjetništvu.

5. srpnja 2021. izdajem dekret imenovanja delegata i bilježnika te početak prethodne kanonske istrage, sa zadaćom provjeriti opravdanost optužbi za kažnjivo djelo iz kan. 1395, § 2 ZKP, koje optuženi niječe. Pod prijetnjom suspenzije, izriče mu zabranu dolaska u kontakt s maloljetnim osobama, zabranu javnog vršenja svećeničke službe te za vrijeme istrage boravak u samostanu. Istim dekretom razrješavam ga svake dotadašnje službe. Istoga dana uputio sam pismo majci koja je poslala prijavu s obaviješću o poduzetim radnjama. Istoga dana poslao sam obavijest Županijskom državnom odvjetništvu u Rijeci o pokretanju prethodne kanonske istrage.

4. listopada 2021. delegat prethodne kanonske istrage donio je zaključak da nije utvrdio da je JP počinio kažnjivo djelo zbog kojeg je pokrenuta istraga, ali da slučaj ipak treba proslijediti mjerodavnoj Kongregaciji za nauk vjere na daljnje uredovanje. Svećenik JP je podvrgnut psihološkom vještačenju i nisu pronađeni elementi nikakvog poremećaja.

18. listopada 2021. poslao sam sve dokumente s prijevodima na talijansku Kongregaciju za nauk vjere.

27. studenog 2021. Kongregacija za nauk vjere obavještava da su primili spise prethodne istrage te da u ovom trenutku ne smatraju da u ovom slučaju postoje elementi kaznenog djela te da u skladu s tim ne bi trebalo trajati niti mjere kojima se ograničava služba tuženog, ako se protiv njega ne odvija nikakav kanonski proces.

10. prosinca 2021. obaviještena je majka maloljetne osobe da prethodnom kanonskom istragom i uvidom u dokaze koji su nam dostupni nije potvrđena njezina sumnja u početak kaznenog djela te da će se, nakon savjetovanja s Kongregacijom za nauk vjere, povući kaznene mjere zbog kojih je JP. bio privremeno povučen sa svih službi. Istoga dana donesena je odluka o povlačenju kaznenih mjera.

26. siječnja 2022. Županijskom državnom odvjetništvu poslani su spisi prethodne kanonske istrage.

26. travnja 2022. primljeno je Rješenje Općinskog državnog odvjetništva u Rijeci o pokretanju istrage protiv JP.

28. travnja 2022. stigla je zamolba od strane JP, zbog pokretanja istrage državnog odvjetništva, za razrješenje službi koje vrši.

29. travnja 2022. iako prethodna kanonska istraga nije utvrdila postojanje kaznenog djela, zbog moguće sablazni i kao mjera predostrožnosti svećenika JP razrješava se služba s preporukom i zamolbom da se do kraja istrage i nove odluke izbjegne svaki doticaj s maloljetnim osobama te da se uzdrži od javnog vršenja svećeničke službe.

8. lipnja 2022. stiže obavijest da je Županijsko državno odvjetništvo u Rijeci ustupilo Općinskom državnom odvjetništvu spis protiv JP koje je pokrenulo istragu zbog sumnje da je počinio djelo spolnog zlostavljanja i iskorištavanja djeteta.

21. rujna 2022. stiže zamolba Općinskog državnog odvjetništva da uručimo pismo poziva na saslušanje JP.

18. travnja 2023. potpisano je Rješenje Županijskog državnog odvjetništva u Rijeci o pokretanju istrage protiv JP U obrazloženju se navodi da je Županijsko državno odvjetništvo u Rijeci zaprimilo 18. travnja 2023. od Općinskog državnog odvjetništva u Rijeci spis protiv JP i nakon provedenih dokaznih radnji, proizlazi da bi se radilo o kaznenom djelu u nadležnosti županijskog odvjetništva. U privitku je i pouka o pravima upućena JP te poziv koji mu je upućen na saslušanje za 26. travnja 2023. u 11 sati u Županijskom državnom odvjetništvu.

Za vrijeme istrage državnog odvjetništva JP stanuje u Nadbiskupiji i radi kao pomoćnik u Arhivu nadbiskupije. Do danas iz Županijskog državnog odvjetništva u Rijeci nisam dobio druge informacije.

MS (1978.)

OPTUŽNICA:

– optužba

27. rujna 2022. primio sam pismo oca jednog mladića u kojem se iznose optužbe protiv svećenika MS, na što je autoru pisma odgovorio 28. rujna 2022.

30. rujna 2022. pokrenuta je prethodna kanonska istraga. U ovoj istrazi nije se radilo o optužbama za zlostavljanje maloljetnika jer je mladić došao u Bogosloviju u Rijeku kao zadarski bogoslov 2016. s 19 godina. U trenutku otvaranja istrage svećeniku MS kao mjera predostrožnosti zabranjen je bilo kakav kontakt – osobni, telefonski ili pisani u bilo kojem obliku s tim mladićem.

3. ožujka 2022. Zaključena je preliminarna istraga kojom nije utvrđeno postojanje kanonskih kaznenih djela zlostavljanja, kao ni kaznenih djela prema građanskim zakonima zbog čega ovaj slučaj nije prijavljen policiji. Međutim, utvrđena je nerazboritost svećenika MS, te je iz tog razloga određena, kao mjera predostrožnosti i pod prijetnjom suspenzije, da se svećeniku MS i dalje strogo zabranjuje bilo kakav kontakt – osobni, telefonski ili pisani u bilo kojem obliku s tim mladićem. Te su mu naloženi zdravstveni pregled i psihološko testiranje, a postavljen mu je i posebni nadzor vikara za kler Riječke nadbiskupije koji je postavljen kao njegov sužupnik.

16. svibnja 2023. U članku u tjedniku Nacional iznose se nove anonimne optužbe protiv svećenika M.S.

18. svibnja 2023. Pokrenuta je nova prethodna istraga temeljem novih anonimnih optužbi. Istoga dana svećeniku MS izričem zabranu dolaska u kontakt s maloljetnim osobama, zabranu javnog vršenja svećeničke službe. Iz razloga što su optužbe objavljene u tjedniku Nacional odnose i na maloljetnike slučaj sam prijavio Županijskom državnom odvjetništvu u Rijeci.

Za vrijeme trajanja istrage MS boravi izvan Riječke nadbiskupije u obiteljskoj kući.

NN (1970.)

OPTUŽNICA:

– anonimne optužbe jedne odrasle osobe bez izravnih saznanja o kaznenim djelima nego kao plod osobnog zaključka i intuicije

Dana 15. studenog 2021. donio sam rješenje o pokretanju istrage po anonimnoj prijavi punoljetne osobe protiv NN zbog kažnjivih djela iz kan. 1387 (zloporaba ispovijedi), kan. 1392 (trgovina i poslovanje protivno propisima kanona) i kan. 1395. sv. 2. ZKP-a protiv šeste Božje zapovijedi zlouporabom vlasti (udovica). Optuženi u to vrijeme nije bio na dužnosti i odlučeno je da tako i ostane dok ok ne prolazi prethodnu kanonsku istragu.

14. ožujka 2022. završena je prethodna kanonska istraga u kojoj je delegat, na temelju ispitivanja same osobe koja je podnijela anonimnu optužbu, a koja je u međuvremenu otkrila svoj identitet, te drugih svjedoka, došao do zaključka da se ne može utvrditi temelj za iznesene optužbe za kazneno djelo zbog kojeg je pokrenuta istraga.

22. ožujka 2022. o ishodu prethodne kanonske istrage obaviještena je i Apostolska nuncijatura. Pošto se ne radi o optužbi za kaznena djela koja se provode po službenoj dužnosti ovaj slučaj nije prijavljen Županijskom državnom odvjetništvu u Rijeci.

Svećenik NN vratio se sa slobodne godine i povjerena mu je župa.

NN (1978.)

OPTUŽNICA:

– optužba iz 2019. za pronevjeru župnog novca

24. veljače 2022. Nakon uvida u činjenično stanje, priznanja krivnje i savjetovanja sa Zborom savjetnika i Ekonomskim vijećem nadbiskupije, NN je izrečena opomena, u kojoj su utvrđeni načini otplate dugovanja prema Riječkoj nadbiskupiji koja je dugovanje isplatila župi. NN je također podvrgnut posebnom nadzoru u smislu upravljanja crkvenim dobrima.

NN (1954.)

OPTUŽNICA:

– pismena prijava potpisanih osoba za trgovinu i poslovanje protiv propisa kanona

– optužba istih osoba za priležništvo

27. listopada 2021. izdao sam dekret o pokretanju prethodne kanonske istrage da ispita prijavu protiv svećenika NN Prijavile su ga osobe kojima je posudio novac koji one nisu vratile pa je, budući da je imao hipoteku na njihovu nekretninu, on istu prodao. Temelj za tužbu su kan. 1392 (trgovina i poslovanje protiv propisa kanona) te optužba za priležništvo (kan. 1395, § 1).

1. ožujka 2022. završena je prethodna kanonska istraga u kojoj je zaključeno da je NN prodao nekretninu na kojoj je imao hipoteku radi namirenja potraživanja temeljem posudbe. S obzirom na druge optužbe, prethodnom su istragom utvrđeni elementi neprimjerenog ponašanja NN zbog čega mu je u izrečena opomena, ali se nije uspjelo utvrditi da se radi o kaznenom djelu.

Autor:Dnevno.hr

Više o temiIzvor: Dnevno.hr