BANOŽIĆ ŽELI ZADOVOLJITI UKRAJINSKE POTREBE'! U Bruxellesu otkrio što će učiniti Hrvatska: 'Stav ove Vlade je jasan'

Foto: EU/MORH

Autor: Zlatko Govedić

Ministar obrane Mario Banožić sudjelovao je u utorak 23. svibnja 2023. godine na sastanku Vijeća za vanjske poslove u formatu ministara obrane Europske unije i Upravljačkom odboru Europske obrambene agencije u Bruxellesu.

Na Upravljačkom odboru EDA-e, ministri su pozdravili pristupanje Danske Europskoj obrambenoj agenciji. Također, ministar Banožić naglasio je važnost nedavnog potpisivanja Administrativnog sporazuma EDA-e i Ministarstva obrane SAD-a što će dodatno unaprijediti suradnju Europske unije sa SAD-om, kao jednim od ključnih partnera.

Na sjednici Vijeća rasprava je još jednom potvrdila odlučnost država članica EU u pružanju daljnje sveobuhvatne pomoći Ukrajini i razvoju svojih sposobnosti.

Ministri su se složili kako je od iznimne važnosti nastaviti potporu Europske unije Ukrajini kroz Europski instrument mirovne pomoći, trodijelni pristup vojne pomoći te uspostaviti obučne inicijative.

“Također smo razgovarali o dosad naučenim lekcijama iz rata u Ukrajini. Iza nas je već 15 mjeseci ratnih operacija i vrlo je važno da te lekcije adekvatno prepoznamo u procesima izgradnje sposobnosti koje će nam trebati u budućnosti. „Ključna je odlučnost država članica Europske unije i NATO-a u pružanju daljnje sveobuhvatne pomoći Ukrajini u borbi protiv ruske agresije“, rekao je ministar Banožić.

Ministri su se odlučili da je u ovom trenutku važno usmjeriti pažnju svih država članica na projekt zajedničke nabave streljiva, koji neće samo zadovoljiti potrebe Ukrajine, već i popuniti zalihe zemlje članice.

Ministar Banožić naglasio je potporu Hrvatske Ukrajine istaknuvši: “Hrvatska aktivno doprinosi radu projekata zajedničke nabave od samih početaka te kako od samih početaka ruske agresije, stav ove Vlade je jasan: Hrvatska će pružiti pomoć Ukrajini u borbi za samostalnost i neovisnost ali istovremeno raditi na održavanju. dostatnih količina streljiva u nacionalnim zalihama”.

Ministri su podržali i nedavne prijedloge Europske komisije usmjerene ka povećanju proizvodnog kapaciteta tvrtki obrambene industrije Europske unije i osiguravanju lanaca opskrbe.

Na sastanku s glavnim tajnikom NATO-a Jensomom Stoltenbergom potvrđena je predanost EU i NATO-u jačanju ukrajinske obrambene sposobnosti odgovora na rusku agresiju.

„Predstojeći summit NATO-a u Vilniusu važan je događaj koji nam slijedi u tom kontekstu. Napori i inicijative obiju strana trebaju biti sinkronizirani i koordinirani”, rekao je ministar.

Autor:Zlatko Govedić

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.

Više o temiIzvor: Dnevno.hr