Barmen Dorijan Skoblar otkrio nam je gdje se ovog ljeta piju najbolji kokteli

Barmen Dorijan Skoblar otkrio nam je gdje se ovog ljeta piju najbolji kokteli

Barmen Dorijan Skoblar otkrio nam je gdje se ovog ljeta piju najbolji kokteli

Najljepša terasa na Jadranu ovog će vikenda postati oaza vrhunske zabave. Liburnia hoteli i vile u bajkovitu Opatiju, u hotel Kvarner, 26. i 27. svibnja dovodi prestižni festival koktela – prvi Festival carskih alkoholnih pića. Riječ je o festivalu koji spaja svijet jedinstvenog barskog iskustva, najnovijih i najboljih žestokih pića te okuplja najbolje koktel majstore i miksologe iz Hrvatske i regije koji će predstaviti nove trendove u industriji uz nezaboravan doživljaj za sve posjetitelje.

Već Festival carskih alkoholnih pića dolazi i vrhunski riječki barmen i koktel majstor Dorijan Skoblarosnivač koncepta Skladište Samo. Što nam se sve sprema na prvom festivalu koktela u Hrvatskoj, ali i kako ‘postati’ barmeni, koje sve karakteristike trebaju imati da bi bio dobar u tom poslu i što je najvažnije kod izrade koktela – otkrio je sve to i još mnogo zanimljivih stvari o svijetu koktela nam je Dorijan u razgovoru koji donosimo u nastavku.

  • Biti barmen u Hrvatskoj, slobodno možemo reći, nije ‘običan’ posao. Kako se ‘postaje’ barmen i kako si ti uopće ušao u taj svijet?

Biti barmen je u mom slučaju poziv koji se dogodio spletom okolnosti mog djelovanja na otoku Rabu iz kojeg i dolazim, a naravno, povezan je s turizmom. Od malena bio je fokus ugostiti ljude koji dolaze turistički u smještajne jedinice kod kuće i od malena sam služio iste čiste radi fore. Tijekom školovanja za turističko hotelijerskog komercijalistu, prošao sam mnoga natjecanja, segment barskog poslovanja bio mi je primamljiv. Nakon toga slijedi prvi ozbiljniji tečaj u priznatoj Barmen.hr školi barmena gdje uskoro postajem i trener flair discipline. Sa školom barmena, natjecanjima i interesom za napretkom shvaćam da poanta dobrog barmena nije isključivo vješt u baratanju s bocama. Tijekom punog izučavanja polako shvaćam bit barmendinga i samu poantu svega. A poanta je upravo to što mnogi danas zanemaruju, a to je uvijek biti na usluzi i ne raditi odmak od onoga što barmen primarno i je – ugostitelj.

“Poanta dobrog barmena nije isključivo vješt u baratnju s bocama”

  • Koje sve karakteristike treba imati dobar barmen?

Osim gosta, fokus barmena u baru mora biti i kvalitetno piće koje dolazi na stol, poznavanje barskog asortimana, pedantnost i urednost, organiziranost i dobra komunikacija s ostatkom ekipe u baru, bez što je barmen nula.

  • Kad govorimo o profesiji barmena, gdje se Hrvatska nalazi u odnosu na svijet? Koliko naši barmeni mogu konkurirati onim svjetskim?

Hrvatski barmeni izuzetno su cijenjeni u svijetu. Za nas kao turističku destinaciju veliki je problem upravo to što je dosta kvalitetnog kadra vani. Međutim, trenutno se scena u Hrvatskoj diže. Tome doprinose kvalitetne škole, zalaganje vlasnika po pitanju edukativnog dijela, organiziranje seminara s velikim imenima, ai razvoj samih barova i koktela pa tako i ljudi. Povezivanjem s internacionalnom scenom sve smo prepoznatljivi u svijetu.

“Moderna miksologija razvija se velikom brzinom u čemu pomaže školovanim ljudima željnu ambiciju i napretka te konstantno praćenje trendova”

  • S obzirom na to kako je u Hrvatskoj još poprilično neprihvaćena moderna miksologija, koliko je publici (gostima) teško predstaviti kvalitetan i inovativan koncept izrade koktela u kojem se pazi na svaki sastojak?

Percepcija koktela u Hrvatskoj radi sustava sezonskog poslovanja malo je narušena. Još uvijek su u trendu komercijalni, stvarno loši kokteli, prilagođeni brzom obrtu i masi. Moderna miksologija razvija se velikom brzinom u čemu pomaže školovanim ljudima željenu ambiciju i napretka te konstantno praćenje trendova. Nakon educiranja osoblja na red dolazi i komunikacija s gostom te upselling gdje se, na primjer, umjesto Pina colade gostu nudi klarificirana colada.

  • Koja je najbitnija stavka kod same izrade koktela?

Kod pravljenja koktela najvažnije je prisustvo osmijeha, vedrine kod osobe koja ga pravi, a potom i osmijeh kod gosta kada ga proba. Tu dobitnu situaciju naravno prati i proizvodni proces koji slijedi određena pravila i znanja o alkoholnim pićima koja se koriste u koktelu.

  • Koje bi barove u Hrvatskoj izdvojili i preporučili kao one s kvalitetnim koktelima koje svaki ljubitelj koktela mora posjetiti?

Apotheca Bar u Rijeci, koji trenutno i dalje služi kao jedini koktel bar u gradu, sjajno je mjesto za kombinaciju zabave i dobrih pića. Očekujte gužve popraćene house glazbom i highball koktelima navečer te sjajne martinske koktele uz dobar jazz i blues tijekom dnevnog poslovanja. Educirano osoblje rado će predstaviti duh zabrane, koji je i tema bara.

Osim Apothece, moji najdraži barovi su zagrebački Landsky koji radi velike stvari po pitanju međunarodnih gostovanja koja pridonose edukaciji osoblja. u blizini je također i Breskve i vrhnjesjajno odrađen bar s minimalističkim pristupom koktelima, izgledom te sjajnim kompleksnim notama u piću. Mješavina Bar jako cijenim jer je jako mali s tako velikim pićima. Dezman Mini kultno je mjesto koktela koje je opet zaživilo znanjem, zabavom i pristupom baru. Moderni klasici će vas oduševiti. Korijenje bar mjesto je kreativnog koktela s kvalitetnim osobljem i super double konceptom koji funkcionira jako lijepo. Express bar Zagreb koristi napredne tehnike izrade vrhunskih pića. Kavana Corso oduševila me znanjem barmena te koktelima. Izlaske u kombinaciji s dobrim pićima možete pronaći u OUT Rooftopu.

U Zadru bih, kada pričamo o koktelima, naveo Colonna bar, au Istri poznati Mediteran. Splitska scena je dosta jaka, a ja bih izdvojio Bokamorru s konceptom pizze i koktela te odličnom interakcijom između osoblja i gostiju. Žice bar ima sjajnu vibru i dobre klasike. Bar Sustav je divnim kreacijama izuzetno snažna na sceni, a nakon obilaska spomenutih barova ne zaboravite se vratiti u Bojler Klub na jednostavan highball.

  • Da moraš popiti samo jedan koktel, koji bi odabrao i zašto?

Svoje slobodno vrijeme često provodim u Italiji ispijajući razne varijante talijanskih klasika. Moj koktel broj jedan je i zauvjek će biti kultni Negronikombinacija gina, vermoutha i bittera.

  • Što nam sve spremaš na Imperial Spirits Festivalu koji se održava ovog vikenda u Opatiji?

Veselim se prvom festivalu koktela u Hrvatskoj te prije svega želim dobar mix svim sudionicima. Jako lijep potez koji će učvrstiti cijelu priču kojoj težimo. Za Festival carskih alkoholnih pića pripremam par highball koktel na bazi Thomas Henry premium mikseri koji dolaze iz Berlina i svojom urbanom filozofijom snažno su se nametnuli na barskoj sceni. Apotheca bar oduševit će vas tequila klasicimaa prije svega fokus će nam biti zabaviti posjetitelje.

  • Možeš li s nama podijeliti jedan recept za neki jednostavan koktel koji sami možemo pripremiti kod kuće?

Vrlo jednostavan koktel koji možemo napraviti doma i moja preporuka je definitivno Neobično Mazga. U longdrink čašu stavite led, 40ml gina, 20ml cijeđenog soka limete te sve nadolite Thomas Henry Ginger Beerom. Ubacite svježi krastavac te uživajte u pikantnoj noti.

  • Što bi poručio mladim hrvatskim barmenima koji tek počinju graditi karijeru?

Mladim barmenima koji su tek krenuli ovim divnim putem, poručio bih da u svijetu trendova, razvijanja scene, mnoštva ideja nikada ne zaborave školski sustav i osnove bartendinga, barskih operacija. Budite svojim pristupom, znanjem i voljom iznad svega lošeg što se uz nas veže te, u prijevodu, težite profesionalnosti. Svojim kreacijama budite ispred drugih i uvijek imajte ideju više, što će vas osigurati kada dođe trenutak kopiranja vašeg stila – što i nije loše, jer tako dižemo scenu. Budite ponizni te upijajte iskustva drugih ljudi, osobito starijih generacija. Razvijajte svoje znanje te djelujte na način da ga i dajete drugima. Samo uz vašu snagu i viziju možemo izgraditi smjer kojim trebamo miješati.

Foto: Matia Malenica, Paolo Milović, Ivor Mazar

Najčitanije

Učitati još

Više o temiIzvor: Journal.hr