Zagreb je dobio precool street food restoran s originalnom tajlandskom kuhinjom

Zagreb je dobio precool street food restoran s originalnom tajlandskom kuhinjom

Zagreb je dobio precool street food restoran s originalnom tajlandskom kuhinjom

U samom srcu Zagreba, u Varšavskoj 10, na mjestu bivšeg veganskog restorana Zelena točka otvorio se tajlandski tajlandski. Tako je scena dobila još jedan autentični tajlandski restoran koji je u posljednjih nekoliko mjeseci postao ključna točka zagrebačke gastro priče. Ekipa koja stoji iza svega vodila je i restoran Green point, a kako su i samo veliki zaljubljenici u Tajland, logičan nastavak njihove priče bilo je otvaranje tajlandskog street food restorana. U restoranu s dvadesetak mjesta naglasak je na hrani i tonoj autentičnoj koju pripremaju kuharice s Tajlanda, a cijela vibra nalikuje bistroima i restoranima kakve možemo vidjeti po brojnim europskim metropolama, gdje ste sigurni da ćete dobro jesti. Posjetili smo ih iu to se i sami uvjerili.

Thai Thai priča

Thai Thai je restoran kojem je cilj da se tajlandska kuhinja još više zaživi među Zagrepčanima i njihovim gostima. Jela se pripremaju od autohtonih tajlandskih namirnica, ali su neka i kombinirana sa sezonskim lokalnim namirnicama kako bi se stvorila posebno zanimljiva fuzija, – pričaju nam vlasnici. Dobar primjer tako je recimo sticky rice koji se inače priprema s mangom, ali u ovom restoranu moći ćemo ga isprobati u raznim varijantama sa sezonski dostupnim lokalnim voćem. Neke od namirnica koje su specifične za tajlandsku kuhinju kao što je primjerice lemongrass nabavljaju od lokalnih proizvođača – točnije iz Zagorja.

S obzirom na to da je tajlandska kuhinja poznata po ljutini, hrana je prilagođena (ljutinom) našem podneblju, iako se za one najhrabrije može zatražiti ljute. Veliki plus ovog restorana je i njegova sama lokacija, kao i hrana koja se priprema u otvorenoj kuhinji i brzo je gotova. Nude i dostavu za van, kao i za van. Mi smo ipak odabrali isprobati nekoliko najpopularnijih jela, u ugodnom ambijentu restorana, na omiljenom nam, stolu uz prozor.

Pad Thai kao na Tajlandu

Najpopularnije tajlandsko jelo Pad Thai ovdje je, očekivano, vrhunski dobro pripremljeno. Možete birati između piletine, tofua, lungića i račića, uz mega ukusne rižine rezance uz tradicionalno povrće u pad thai umaku. Cilj im je bio ponuditi pad thai kakav možete probati na ulicama Tajlanda i možemo reći da su u tome uspjeli. O podrijetlu ovog jela postoje dvije teorije. Prvo kaže da ga je uveo tajlandski premijer Plaek Phibunsongkhram, 1930.-ih kako bi se probudila nacionalna svijest među ljudima jer je Tajland upravo tada dobio svoje sadašnje ime (prijašnji Sijam). Druga teorija seže u vrijeme drugog svjetskog rata, kada je Tajland patio od nestašice riže, pa je vladala kako bi smanjila potrošnju riže, promovirala potrošnju rezanaca. Kako god bilo, Pad Thai je od tada poznato nacionalno jelo ove zemlje – i popularizirao se širom svijeta.

Među tajlandskim jelima koja morate isprobati u ovom restoranu svakako je Tom Yum – ljuta kiselkasta juha s piletinom ili kozicama, thai chilli pastom, kokosovim mlijekom, rajčicama, limunskom travom, lišćem kaffir limete, galangalom i korijanderom. Idealan je kao predjelo, ali može biti samostalno jelo za brzi obrok ako žurite između sastanaka.

Posebno nas je oduševio i Thai fried rice sa svinjetinom, jasmin rižom i povrćem. Probali smo pikantnu verziju, ali kako smo i rekli ljutinu možete odrediti. Sva jela tako i ovo dostupno su iu vege varijante s tofuom, što nas je posebno razveselilo.

Pad Krapow Gai jelo je u kojem možete birati između jasmin riže ili rižinih rezanaca s mljevenim pilećim mesom, čilijem, češnjakom, tajlandskim bosiljkom, svježim mahunama i jajem – doslovno za prste polizati. Cjelokupni ručak zatvorile smo s mango pudingom koji nam se toliko svidio da smo ga morali ponjeti za doma. Od pića posebno nas je razveselila kokosova voda – napitak koji, kako kažu vlasnici “diže iz mrtvih”, savršeno paše uz svako jelo uz koje smo ga vjerojatno probali – po njega ćemo se sigurno svaki dan vraćati. Restoran nudi ponudu gyoza s povrćem i kozicama, kao i spring rollse s piletinom i povrćem, a imaju i odličan izbor curry jela.

Sve u svemu Thai Thai je opravdao naša očekivanja i sigurni smo da će postati hit mjesto u gradu (ako već nije).

Restoran radi od 11 do 22, a ovdje možete pronaći sve informacije.

Najčitanije

Učitati još

Više o temiIzvor: Journal.hr