Duhovi

Stadio Olimpico nije lako utišati, ali Antonio Candreva — dijete Rima, nažalost jučer po rumunjski onog rivalskog, nebeskoplavog dijela — zna kako to ostvariti. Prošlo je, doduše, već godina otkako je danas 36-godišnji Candreva nosio Lazio haljina; danas se na nogometnom životu održava uu Salernitans, i to sa stilom. Njegov sjajni bijeg i pogodak Romi u 12. minuti konačno donio bod gostima u narednoj utakmici kojom su donekle pokvarili slavljeničku atmosferu na inače vrlo dobro popunjenim tribinama Olimpica.

Ali, unatoč popunjenosti, Olimpico je bio razmjerno šutljiv.

Već Curva Sud, gdje su inače smješteni Romini ultrasi, po drugi je put u samo nekoliko mjeseci vladala praznina. Njihova je pjesma odjekivala s druge strane tribine, ondje gdje šetnica vodi do obale Tibera; desetine baklji i dimnih bombi gorjelo je iznad poruke posvećene Robert Rulličovjeku koji je velikim dijelom zaslužan za razvoj navijačke scene ne samo na toj južnoj tribini Olimpica, već iu čitavoj Italiji.

Njega već nema 33 godine, ali grupa Fedayn, jedna od najstarijih i najutjecajnijih navijačkih skupina u Europi, živjela je kao njegova ostavština i glas među živima. Ne, sad i oni sami sebe nazivaju “duhovima”, nakon incidenta u veljači u kojem su kao glavni, neslavni protagonisti ispali navijači Crvene zvijezde. Njihovo ime, gdjegod sam se kretao posljednjih dana ulicama Rima, izgovara se s posebnom dozom mržnje u očima domaćina.

Fedajnov transparent osvanuo je na sjeveru beogradske Marakane, u plamenu, s porukom “odabrali ste krivo društvo”

U Rimu kišobran ne bi trebao biti baš obavezan u ormaru, ali protekli vikend bio je kišovit kao da sam u Londonu, a moja potraga za izvorom rimske i talijanske navijačke kulture doživjela je i mali udarac kad je zbog uporne kiše odgođeno i predviđeno subotnje slavlje Romanista. u Testacciu.

Trebala je to biti proslava u čast prve naslovne prvakinje ženske selekcije Rome, ali i novog, velikog podviga Joséa Mourinha i plasmana njegovih trupa u drugo uzastopno europsko finale. Ne, šetnja Testacciom nije ni ovako nimalo dosadna, čak i po kiši; iako već pomalo gentrificiran, taj šarmantni, radnički kvart u središnjem dijelu grada nosi u sebi onaj dominantni pečat grada koji jest metropola, ali nema onaj sterilni pečat glavnog grada. Na svakom koraku se na dotrajalim fasadama vide murali posvećeni AS Romi.

Ali priča o Fedaynu, navijačkoj grupi koja je toliko utjecajna iu međunarodnim okvirima da i sad uspijeva uzdrmati europsku navijačku scenu, počinje dosta dalje, u četvrtom Quadraru.

Tijekom Drugog svjetskog rata taj je dio Rima bio utočište za sve pobunjene koje su nacisti i fašisti protjerali; tadašnji SS-ov vrh nazivao ga je “gnijezdom stršljenova”. Taj duh otpora zajednice, koja je ispaštala zbog njega, strašno je duboko ukorijenjen između zgrada koje danas dominiraju vizurom kvarta uz dugu Viu Tuscolanu. Skrenete li samo ulicu-dvije dublje, adresa će vam formalno reći da ste u Via dei Quinzi, ali ste za navijački Rim — i ne samo navijački — u mjestu koje se zove Largo dei Fedayn. To vam dokazuju i murali posvećeni legendarnoj grupi iznikloj iz tog kvarta, kao i poruke koje vise sa balkona, ali i službena ploča ispod koje kao opis imena stoji samo “sinovi Rima od 1972.”

Na utakmici protiv Salernitane policija nije dala unijeti transparentna sjećanja na Rulliju, pod izlikom tenzija vezanih uz samog Fedayna, zbog čega su navijača i napustio Curvu, iako je Romi bila važna utakmica u lovu na mjesto koje kroz Serie A vodi u Ligu prvaka.

Rulli je idejni začetnik Fedayna, iako će članovi grupe reći da vođu nikad nisu imali, već su od početaka vjerovali da se odluke moraju donositi kolektivno, zajednički. Rulli i družina bili su poznati po tome što su na starom Olimpicu bili prvi u redu kad su na rasporedu bile nedjeljne utakmice; bili su prvi u redu i kada je trebalo pratiti Rome na gostovanjima po Italiji i Europi.

U Italiji su kasne 1960-ei 1970-e bile strašno napete, a društvena polarizacija očitovala se i na ulici, odnosno na tribinama. Biti dijete Quadrara značilo je biti spreman na takve okolnosti. Kvartovski kafić je te 1972. bio okupljalište članova radikalno lijeve stranke po imenu Partito di Unità Proletaria; kad je Rulli na zidu tog kafića vidio sliku palestinskih gerilskih boraca koje su poznate i kao fedajini, znao je da to ime savršeno odgovara opisu njegove družine. Dotad su ih zvali “kamikaze”, zbog hrabrosti kod praćenja Rima iu najtežim situacijama.

Značenje riječi fedajin na arapskom predstavlja onoga koji je žrtvovao svoj život za neki viši cilj; egida je to koja, naravno, ima korijene u militantnom fanatizmu, ali koja se poklapa s vizijom cjelokupnog navijačkog pokreta i onoga što se kolokvijalno naziva “ultra mentalitetom”. U tom su pogledu romanisti kroz grupacije na Curvi Sud bili pioniri militantnog navijačkog fanatizma u Italiji, zemlji koja je i kolijevka ultras kulture. Rimski Fedayni uspostavili su temelje funkcioniranja takvih grupa, spremnih da se obvezuju na manje ili više radikalnih odricanja u svrhu praćenja svog nogometnog kluba.

Što se tiče šire dinamike južne tribine na Olimpicu, poštovanje i status koji su godinama stekli očitovao se iu činjenici da su imali zadržati neutralnost u trenucima kada je krivulja prolazila kroz turbulentna razdoblja, a tamo je bilo dosta takvih.

Najveći je raskol stigao još 1987., kada je tadašnji Romin predsjednik Dino Viola odlučio Carla Ancelottijakoji je potpisao za Milanozamijeniti Lionello Manfredoniainače bivšim Laziolom koji je poznat po tome što je provocirao i vrijeđao Romine navijače tijekom gradskog derbija. Njegovo je dovođenje podijelilo Romine ultrase, što je rezultiralo i gašenjem nekolicine utjecajnih grupa; Fedayn je preživio taj period, kao i onaj kad njegova dominantno lijeva politička pozicija nije bila omiljena zbog toga što se Romin jug podosta radikalizirao prema suprotnom spektru, s drugom tradicionalnom grupom, Boys Roma, kao predvodnikom neofašističke struje.

Fedayni su 50 godina bili vjerni samo sebi i Romi, poštujući ono što je najbolje za klub i tribinu, i upravo su zbog toga uživali toliko poštovanje. Slogan posvećen njima i dalje se može čuti i pročitati u njihovom Quadraru: “Kad svećenik umre”, zapisano je na zidovima, “zvona zvona i plač čak i prostitutke i njihovi svodnici; ali kad ja umrem, ne trebam ni Isusa, već samo prišivak baraba iz Fedayna”.

Mnoge grupe, čak i one koje su podržavale suparničke klubove, na kraju su sidale ime Fedayn; službeno je nastao po uzoru na fanatične arapske militante, ali se znalo da je to više zbog fanatičnih Typhoona iz Quadrara koji su utrli put. Jedna od tih grupa su Fedajni iz Krivulje B u Napulju, koji su uz romaniste nekoć bili braćaali čiji je Derby del Sole postao poligon za mržnju. Ta mržnja od rimske Fedayne učinila ju je sada duhom.

U utakmici protiv Verone 19. veljače, južna je tribina Olimpica prvi put ove sezone velikim dijelom obavijena velom tišine. Dva tjedna ranije, nakon što je Roma kod kuće pobijedila Empoli 2:0, Romanisti su se kao i obično okupili na Piazzi Mancini, trgu smještenom točno s druge strane obale Tibera, nasuprot Olimpica. To je mjesto gdje navijači nakon utakmice uz pivo komentiraju utakmicu, nakon čega odlaze svaki svojim putem.

Među njima su bili i Fedayni; nekoliko njih je ušlo u automobil sa svojim transparentima kad ih je na rubu trga okružila grupa od nekoliko desetaka ljudi i na prepad im ih uzela. Nisu u pitanju bili Laziali, a pomisliti da iza toga stoje Empolijevi navijači graničila je sa znanstvenom fantastikom. Na prepad je napadnuto srce navijačkog Rima, a nitko nije znao što se točno dogodilo. Nije na prvu znao ni moj prijatelj Francesco, koji mi je iste večeri šokiran pripovijedao kako je na Piazzi Mancini išao po pivo, samo da bi se okrenuo i vidio krvave ljude kako tumaraju trgom. Napomenuo je kako je čuo da su iza svega beogradski Delije, ali na prvu je i ta priča zvučala nevjerojatno.

Diljem Italije, ali i Europe, navijački je svijet bio šokiran tim događajem.

Gubitak udarnog transparenta među ultrasima predstavlja najveći čin poniženja, a od ponižene strane traži se trenutačno gašenje. Dakle, te je večeri ugašen i jedan od posljednjih temelja one istinske, stare škole talijanskih ultrasa, koji su inspirirali tolike mase po cijelom kontinentu.

Poruke podrške Fedaynu dolazile su odasvud; čak su i Interisti, tradicionalno njihovi smrtni neprijatelji, odmah su poslali poruke podrške legendarnoj skupini. Još uvijek nije bilo konačnog odgovora tko stoji iza očito pomno pripremljene sačekuše, barem dok na sjeveru beogradske Marakane nije osvanuo legendarni transparent Fedayno, i to u plamenu. uz poruku “izabrali ste krivo društvo”. Istovremeno su napoletanski Fedayni podignuli poruku posvećenu imenjacima i nekadašnjim uzorima iz Rima, kojom su im slavljenički sugerirali da su akciju odradili Delije.

U moru senzacionalističkih naslova i teorija otkriva se prava istina zašto su baš Beograđani morali doći na slučajnu utakmicu u Rimu kako bi Napolitanci — koji još nisu preboljeli smrt jednog svog navijača ispred Olimpica u obračunima s Romanistima uoči finala kupa 2014. — odradili prljav posao i to na ovaj način.

Poruka s Marakane aludira da su Fedayni “platili cijenu” prijateljevanja ne samo sa zagrebačkim Bad Blue Boysimaveć jest Panathinaikos, smrtnim neprijateljima od Olympiakosa navijača, s kojima Delije imaju dugo i intenzivno bratstvo. Ali između Delija i Romanista nije bilo nikakvih dodirnih točaka; čak je i taj odnos neke neformalne srpske grupe s Napolijevim navijačima djelovao kao nedovoljna poveznica da bi im tek tako uskočili s ovakvom akcijom. Upravo stoga su se pojavile i tabloidne teze o poveznici Napulja i Beograda koje i nemaju veze s nogometom, a ni s navijačkim pokretom.

Podrška Fedaynu iz cijele Europe nije, međutim, nekakav pomodoro hit, niti je dodvoravanje. Navijački pokret osjetljiv je na udarce koje primaju takve povijesne skupine, jer one gase ionako utihnuli autentični ultras pokret u Italiji, od kojeg je val krenuo zahvatiti i udaljene krajeve kontinenta. Ali ako je Delius ili Napoletani – ili tko god da je zapravo stajao iza napada na Fedayn – imao za cilj udariti na jedinstvo južne tribine Rome, malo se prevario.

Da, u prvoj domaćoj utakmici nakon incidenta, onoj protiv Veronea, pukotine na Curvi Sud bile su vidljive i po tome što je vodstvo skupina Roma, inače zadužene za navijanje, unatoč prosvjedima ostatka tribine pokušalo normalno voditi navijanje. Međutim, velika većina krivulja šutjela je i tijekom intoniranja himne, samo da bi dočekala uz skandiranje i hrpu emocija danas stare i izraubane junake iz Fedayna, koji su svi zajedno ušli na tribinu. Odjednom su podjele nestale, barem za veliku većinu, a duh najslavnijih dana Curve Sud poklopio se kroz taj događaj sa slavnim danima koje Romi doživljavaju u europskim natjecanjima.

Za nas ostale, koji nismo vezani uz Rome i njene navijače, važnost ove priče leži u vrijednostima koje su se i sada pokazale kao ključne: ideja podrške toj obitelji prijatelja iz siromašne rimske četvrti koji su 50 godina širili ideju borbe za klub koji pripada svojim navijačima te postavili temelje ultras scene kroz snagu zajedništva. Ultrase možete mrziti, kao i taj način života koji je i mračan i kompleksan, i često neshvatljiv nekome tko nikad nije dublje ušao u tu priču. Ali oni su i dalje, sad više no ikad, veza s nogometom koji gubimo; onim koji je potekao iz takvih kvartova i koji je pripadao takvim ljudima poput onih iz Fedayna.

Ultrasi su nogometu dali strast i identitet, onaj koji se sada ciljano ruši i demonizira i kada ne daje povoda za to, samo zato jer ne odgovara narativu sterilnih i bogatih. A u Via dei Quinzi, ondje gdje je Largo dei Fedayn, na pročelju bara Haiti stoji poruka “Ultras bez profita”, uz crtež mrtvačke glave kakav j e 51 godinu stajao na njihovoj transparentu, na poruci na balkonu iznad ulaza.

“Za one kojih više nema i za one koji će doći sutra”, kaže poruka. “Živio Fedayn, 50 godina na braniku grada”.

Više o temiIzvor: Telesport.hr