Milanoviću optužnica protiv pripadnika HVO-a u Derventi “smrdi na namještanje”

Predsjednik Zoran Milanović izjavio je u utorak da je optužnica protiv pripadnika 103. brigade HVO-a Derventa za ratni zločin protiv civilnog stanovništva, podignuta nedugo nakon njegova posjeta toj općini u BiH, “smrdi na namještaljku” i da on išta zna o navodnom zločinu. , drugačije pristupiti posjetu.


Hrvatski predsjednik bio je u posjetu Derventi 25. ožujka, a tom prigodom je uručio odličje 103. brigade Hrvatskog vijeća obrane (HVO) koja je 1992. godine sudjelovala u bitkama za obranu Bosanske Posavine od srpske agresije.

Nedugo nakon predsjednikova posjeta, podignuta je optužnica protiv pripadnika 103. brigade HVO u Derventi za ratne zločine nad srpskim civilnim stanovništvom.

Tanjug je u ponedjeljak objavio da je okružno tužiteljstvo u Doboju 12. svibnja podiglo optužnicu protiv 67-godišnjaka kojeg se tereti da je kao pripadnik 103. brigade HVO-a sudjelovao u ubijanju i zlostavljanju zatvorenih srpskih civila od travnja do svibnja 1992. godine u logoru u zgradi. bivšeg Doma JNA u Derventi.

“Geneza zločina je geneza zločina. Ako se zločin dogodio. Ja za to ne znam. Da sam znao…Ne tvrdim da se (zločin) dogodio. I tom putu bih pristupio na neki drugi način”, rekao je Milanović u utorak novinarima.

“Otišao bih, možda bih izrazio žaljenje, možda bih položio cvijeće, ne znam. Ali ova brzina dizanja optužnice, to je neozbiljno i nije dobro. Trideset godina nisu ništa znali i sad im je trebalo mjesec dana da podnese optužnicu…To smrdi na namještanje. A možda je stvarno bio zločin, ne znam”, dodao je hrvatski predsjednik.

Derventa je među općinama u BiH iz kojih su Hrvati gotovo u cijelosti prognani. Prema popisu stanovništva iz 1991. godine ondje su živjele 22 tisuće Hrvata ili 40 posto ukupnog broja stanovnika dok ih je na popisu 2013. godine bilo tek nešto više od dvije tisuće.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o temiIzvor: Dnevnik.hr