Oko 300 tona plastičnih čepova završit će u recikliranju umjesto u okoliš zahvaljujući pametnom dizajnu – spojenim čepovima na bocama

Svijet godišnje proizvede oko 2 milijarde tona otpada od čega je velik dio plastike koja se jako sporo ili uopće ne razgrađuje. U tom segmentu plastični čepovi predstavljaju poseban izazov jer često završe kao zaseban otpad u prirodi, odnosno ne završe u procesu recikliranja, a trebali bi jer su vrijedna sirovina.

Upravo je briga o razvrstavanju i recikliranju otpada, kao i njegovom globalnom smanjenju posljednjih godina goruća tema. Jamnica, vodeća hrvatska tvrtka u proizvodnji vode i pića, svjesna je svoje odgovornosti i kontinuirano teži smanjenju negativnih utjecaja na okoliš, a jedna od inicijativa u tom smjeru je uvođenje spojenog čepa.

Obavezna usklađenost s EU Direktivom

Implementacija spojenog čepa Jamnica je uvela kao dio procesa usklađivanja s Direktivom EU o smanjenju utjecaja određenih plastičnih proizvoda na okoliš. Rok implementacije spojenog čepa za sve proizvođače je 3. srpnja 2024., au Jamnici se s Direktivom usklađuju i ranije te žele potaknuti i druge da slijede njihov primjer.

Prema Direktivi, čepovi moraju ostati čvrsto pričvršćeni na boce jer se često završe kao zasebni otpad radi čega izmiču sustav za skupljanje otpada i završavaju u okolišu. I baš zato su čepovi čvrsto spojeni i nije predviđeno da ih se može odvojiti. Nakon korištenja cilj je da i boca i čep budu zajedno odloženi u odgovarajući spremnik za recikliranje. Uz Jamnicu spojene čepove zasad imaju PET pakiranja Sarajevskog kiseljaka, Sensationa i Sky Cole, pića koja su dio portfelja Jamnice.

„Održivi razvoj i briga o okolišu među glavnim su strateškim prioritetima naše tvrtke i zato smo lansirali još jednu inovaciju koja štiti prirodu; neskidivi čep na bocama naših proizvoda. U njegov razvoj i dizajn ulažemo puno truda jer nam je važno da osim sigurnosti proizvoda imamo kvalitetan i praktičan dizajn ambalaže. Procjenjujemo da će sljedećih godinu dana oko 300 tona plastičnih čepova završiti u reciklaži umjesto u okolišu, zahvaljujući uvođenju spojenih čepova na boce naših proizvoda.” izjavila je Ivana Krnjević, voditeljica zaštite

Više o temiIzvor:Profitiraj.hr