Plenković: Građani će imati veće plaće zbog porezne reforme

PORUKA PREMIJERA

Foto: Dino Stanin/PIXSELL

Kad je riječ o zakonu o izbornim jedinicama, rekao je da su napravljene prilagodbe, modifikacije koje su se držale temeljnih načela, a to je da svugdje bude otprilike jednak broj birača.

Premijer Andrej Plenković izjavio je u utorak u Gospiću da će građani zahvaljujući poreznoj reformi imati veće plate te je ponovno odbacio teze da netko nekome nešto uzima.

Rekao je kako oporba komentira iako još nije predstavljen ukupni paket poreznih reformi, koji će biti danas poslijepodne predstavljen koalicijskim partnerima a sutra javnosti.

POGLEDAJTE VIDEO:

“Moram priznati da sam već malo iznenađen. Ta niska razina političke kulture nekih čelnika oporbe je zabrinjavajuća. Neki govore da će snižene stope PDV-a spasiti građane, ali nećemo jer nemamo na kraju kontrolu cijena”, rekao je Plenković u Gospiću gdje je prisustvovao obilježavanju dana županije.

Plenković je istaknuo kako prijedlog porezne reforme ide za tim da ljudi imaju veće mjesto.

“Što se tiče poreza na dohodak i prirez, od naše reforme Zakona o financiranju lokalne samouprave iz 2017. na 2018. Ličko-senjska županija od 2017. ima što posto prihoda više”, naveo je.

Odbacio teze o državnom uzimanju

Odbacio je stoga teze da središnja država nešto nekome nešto uzima, naglasivši postizanje funkcionalne decentralizacije.

Što se tiče oporbenih kritika, smatra da ne treba reagirati na prvu, “pogotovo na netočne spinove koji su usmjereni samo na politiku”.

Ne, ustvrdio je da ih razumije i da im nije lako napadati parlamentarnu većinu koja je u krizi čuvala radna mjesta, spasila egzistenciju obitelji, nije dozvolila val otpuštanja i stečajeva, stvorila preduvjete za smanjenje inflacije i ostvarila strateške ciljeve.

Kad je riječ o zakonu o izbornim jedinicama, rekao je da su napravili prilagodbu, preinaku koja se držala temeljnih načela, a to je da svugdje bude približno isti broj birača, s odstupanjima od plus/minus tri posto i koliko god je više moguće, nadziru se administrativne granice.

Korektan prijedlog

Smatra da je prijedlog maksimalno teritorijalno koherentan te korektan prema svima.

Kazao je kako je oporba u posljednje dvije godine imala devet prijedloga različitih izbornih sustava, ali ni jednom nisu pitali HDZ za mišljenje.

“Ustavni sud je rekao što je rekao, mi smo kao Vlada koja je nadležna za predlaganje zakona razmišljala o tome, iznijet ćemo našim partnerima, uputit ćemo ih u proceduru i svatko će imati pravo reći hoće li se odlučiti da li će to učiniti. je li njima nešto dobro ili ne”, rekao je premijer i predsjednik HDZ-a.

Odaberi temu koju želiš pratiti Primaj sve nove vijesti o temi i budi u tijeku

Više o temiIzvor: 24sata.hr