UŽIVO Još jedna skupina umirovljenika dobila pravo na poseban dodatak: Objavljen rok za prijavu, zna se i kad stiže novac

Vlada je na današnjoj sjednici donijela odluku prema kojoj će još oko 38.000 umirovljenika dobiti pravo na isplatu jednokratnog dodatka na mirovinu.


“Volumen sredstava lokalne samouprave puno je veći nego prije”, rekao je uvodno premijer Andrej Plenkovićobjašnjavajući svoju politiku rasterećenja građana, odnosno poreznu reformu koja je predstavljena u srijedu.

“Važno je da se taj proces prezentira Saboru i da se nakon donošenja ostavi dovoljno vremena da se jedinice lokalne samouprave pripreme i doprinesu kao akteri koji su ovlašteni utjecaja na visinu plaća”, rekao je Plenković.

Govorio je io novim izbornim jedinicama, koje su predstavljene uoči sjednice Vlade. “Novi sustav omogućuje da su odstupanja do 2,20 posto, a važno je da je 14 županija u potpunosti ostalo u svojoj jedinici. Osim Grada Zagreba, koji veličinom mora biti u više izbornih jedinica”, rekao je Plenković te dodao da nijedan grad ili općina nisu podijeljeni u različite izborne jedinice.

Više o novim izbornim jedinicama pročitajte OVDJE.

Plenković je također najavio da će razminiranje Hrvatske trebalo biti završeno do Uskrsa 2026. godine.

Na otvorenom dijelu sjednice Vlade danas je 21 točka. Među njima je i točka o nabavci i korištenju robe strateških robnih zaliha u svrhu provedbe mjera otklanjanja katastrofe uzrokovane potresom na području Sisačko-moslavačke, Zagrebačke i Karlovačke županije.

Dodatak za jednu skupinu umirovljenika

Vlada je danas dopunilaodluku o isplati jednokratnog novčanog primanja korisnici mirovine radi ublažavanja posljedica rasta troškova života. “Dosadašnjim odlukama nisu bili obuhvaćeni umirovljenici koji primaju samo inozemne mirovine, kao prebivalište na području RH”, rekao je ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politikeMarin Piletićte dodao da je riječ o oko 38 tisuća takvih umirovljenika.

Prijave za isplatu tog dodatka traju do 31. kolovoza, a rok za isplatu bio bi listopad ove godine.

Izmijenjena je i uredba o iznos trošarine na energente i električnu energiju, a time je smanjena i trošarinana benzin, dizel i loživo ulje.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o temiIzvor: Dnevnik.hr