'ČUVAM I ISPIJAM NJIHOVU KRV!' Hrvatica Morana posvetila rad voljenim osobama: 'Svatko od njih darovao mi je krv, to je prihvaćanje žrtve'

Foto: Ilustracija/Pixabay

Autor: Dnevno.hr/FP

Večeras se u galeriji Kranjčar na zagrebačkom Kaptolu održava izložba hrvatske umjetnice Morane Mandac pod nazivom ‘Čuvam vas’. U najavi izložbe stoji intrigantan tekst kako je riječ o umjetničkom radu koji je “nastao iz osjećaja ljubavi i posesivnosti prema uskom krugu voljenih osoba”.

Ne, inspiracija iza izložbe zasigurno će mnogima biti šokantna. “Ljutnju uzrokovanu njihovom odsutnošću pokušavam utažiti fizičkim činom čuvanja i ispijanja njihove krvi”, izjavila je umjetnica. “Svatko od njih darovao mi je krv kako bi moja je posesivnost bila u miru. Ispijanje krvi predstavlja prihvaćanje žrtve koju su oni učinili za mene, zahvalnost i utaživanje želje za fizičkom prisutnošću.”

Morana kaže kako su ljubav i krv nositeljice i fizičkog i duhovnog života. Krv je tekućina koja kroz organizam prenosi hranjive tvari i kisik te samim time omogućuje život. Ljubav je potrebna tom istom organizmu kako bi se razvio na psihičkoj i duhovnoj razini. One izviru jedna iz druge,” rekla je.

U pozivu na izložbu koju je galerija objavila na svojoj Facebook stranici stoji kakav je sadržaj fotografije “skup bljeskova uspomena koje se pojavljuju kao svakodnevne, utješne slike vremena provedenog s voljenim osobama”, a teme radova ove umjetnice inače su često povezane za prolaznošću i smrti.

Inače, ‘Čuvam vas’ je Marinin diplomski rad na grafičkom studiju Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu. Mediji u kojima se Marina dosad koristila u svojim radovima su grafika, digitalna grafika, crtež, fotografija i ilustracija.

Otvorenje izložbe je večeras u 19 sati na adresi Kaptol 26, a svi koji danas ne stignu posjetiti za to će imati vremena do kraja svibnja.

Autor:Dnevno.hr/FP

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.

Više o temiIzvor: Dnevno.hr